Actualitate

Fostul senator sucevean Ilie Niță, condamnat de Curtea Supremă la 8 ani și 5 luni de închisoare, pentru evaziune fiscală și alte infracțiuni

Monitorul de Suceava a anunțat că omul de afaceri sucevean Ilie Niță, fost senator ALDE, ulterior PSD, a fost condamnat ieri de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la o pedeapsă de 8 ani și 5 luni de închisoare cu executare, pedeapsă care rezultă din mai multe infracțiuni. Astfel, pentru evaziune fiscală Ilie Niță a primit două pedepse, una de 2 ani și alta de 7 ani de închisoare. El a mai fost găsit vinovat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, faptă pentru care a fost condamnat la 2 ani de închisoare. A fost găsit vinovat și pentru fals în declarații, faptă pentru care a pronunțat o condamnare de 3 luni de închisoare.

În același dosar, avocatul Florin Ivanovici, a fost achitat pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Tot achitare s-a decis și pentru inculpata Casa de Insolvenţă Bucovina IPURL pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu. În schimb, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au condamnat-o pe Niculina Niţă, soția fostului senator, la 6.000 de lei amendă penală pentru fals în declaraţii, în formă continuată (4 acte materiale). Tot față de Niculina Niță s-a decis achitarea pentru infracţiunea de folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, în formă continuată. Un alt inculpat din dosar, Ilie Chitic, a fost, de asemenea, achitat pentru infracţiunea de uz de fals, în formă continuată.

Instanța supremă a mai decis să condamne persoana juridică SC TEONA BUILD SRL, pentru infracţiunea de evaziune fiscală, la pedeapsa de 18.000 de lei amendă penală (corespunzătoare pentru 180 zile-amendă a câte 100 lei pe fiecare zi).

Judecătorii l-au obligat pe Ilie Niță la plata către Statul român a sumei de 580.341 de lei cu titlu de despăgubiri civile. Sentința  nu este definitivă,  putând fi contestată tot la Înalta Curte de Casație și Justiție, la completul de cinci judecători.

 Ilie Niță este acuzat că în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, Ilie Niţă ar fi exercitat în fapt atribuţiile de control şi administrare a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană.

DNA arăta acum trei ani că „în perioada 26 aprilie 2013 – 27 septembrie 2017, inculpatul Ivanovici Florin, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea inculpatului Niţă Ilie, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară, în sensul că: nu a condus întreaga activitate a societăţii comerciale respective, a tergiversat procedura de insolvenţă pe o perioadă de peste 4 ani, în condiţiile în care activul societăţii se limita la patru autovehicule, din care trei nefuncţionale, procedura nefiind încheiată până la momentul la care judecătorul sindic a dispus înlocuirea sa cu un alt lichidator judiciar, nu şi-a precizat poziţia de a menţine şi executa sau de a denunţa un contract de parteneriat public privat încheiat anterior între societatea comercială respectivă şi o unitate administrativ teritorială, despre existenţa căruia avea cunoştinţă”

Prin aceste operaţiuni, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către Ilie Niţă, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări în cuantum total de 871.518 lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale.

În aceeaşi perioadă, Ilie Niță în calitate de administrator al aceleiaşi firme, dar şi al SC Teona Build SRL Suceava, a ascuns sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfăşurată inclusiv în perioada insolvenţei, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidenţiată contabil şi nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecinţă sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei, se mai menţiona într-un  comunicat al DNA din 2018

În ceea ce o privește pe soția fostului senator, s-a stabilit că  în perioada 2016-2017, aceasta, în calitate de reprezentant al autorităţii contractante (grădiniţa al cărei director era) şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a semnat mai multe documente esenţiale întocmite în procedurile de achiziţie publică derulate, fapt ce a determinat ca soţul său, având calitatea de administrator în fapt a două societăţi comerciale, printre care şi SC Teona Build SRL, să obţină, în mod indirect, foloase patrimoniale în cuantum total de 146.552 lei, reprezentând totalul valorii a patru contracte de execuţie lucrări. În acelaşi context, Ilie Niță a folosit mai multe înscrisuri falsificate cu ocazia organizării licitaţiilor.

Niculina Niță a consemnat în fals în declaraţiile date în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor că nu are nici un interes de natură să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a candidaturilor/ofertelor, în condiţiile în care cunoştea că soţul său, inculpatul Niţă Ilie, era administratorul în fapt al celor două societăţi comerciale care au adjudecat contractele menţionate anterior. În perioada 2014-2017, Ilie Niță, cu intenţie, a omis să consemneze veniturile în valoare totală de 2.041.482 lei, încasate în nume propriu, dar obţinute sub aparenţa derulării activităţii comerciale a societăţilor pe care le controla.

 


Citiți mai mult pe  Monitorul de Suceava: https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2021-01-25/8-ani-si-5-luni-de-inchisoare-pentru-fostul-senator-Ilie-Nita#ixzz6kclYjq2L
Follow us: @monitorulsv on Twitter | Monitorul.de.Suceava on Facebook

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *