Mopan Suceava
ActualitatePolitica

Frecușuri în coaliția politică suceveană. Stan contra Flutur, Flutur contra Stan pe infrastructura rutieră, la trei zile după rocada guvernamentală

Prima săptămână de coabitare guvernamentală între PNL și PSD, după rocada de la vârf și schimbările din ministere, au început la Suceava cu un mic război al declarațiilor. Mai întâi, președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan i-a făcut un mic rechizitoriu președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, pe tema investițiilor în infrastructura rutieră, anunțate dar nerealizate.

Răspunsul președintelui PNL Suceava, șef al administrației județene, nu a întârziat să vină, reproșându-i partenerului de coaliție că ceea ce spune sunt vorbe goale, exprimându-și regretul că, desi are foarte multe mandate de parlamentar, se pretează la o campanie murdară în loc să pună umărul alături de PNL,  pentru a aduce și mai mulți bani în județul Suceava.

Prezentăm în cele ce urmează comunicatele de presă transmise de cei doi lideri politici importanți ai județului Suceava:

Senator PSD Ioan Stan:

Pentru cei care mai au încredere în dl Gheorghe Flutur amintim că pe 24 septembrie 2020 acesta anunţa „o veste extraordinară pentru suceveni”. „S-a semnat astăzi și l-am primit, Ordinul de Ministru 1802 din 24.09.2020 al Ministerului Transporturilor, de predare a centurilor ocolitoare ale orașului Gura Humorului și municipiilor Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, către Consiliul Județean Suceava, la solicitarea noastră, pentru a le construi pe bani europeni.” Şi tot el: „Ne-am asumat, ca și Consiliu Județean Suceava, printr-o hotărâre să ne ocupăm de coordonarea acestor centuri ocolitoare”(sursa: svnews.ro). Ba mai mult, în campania pentru alegerile parlamentare din iarna lui 2020, a încercat să ademenească electoratul şi cu aşa zisa centură a Fălticeniului (sursa:monitorulsv.ro)

Suntem în 2023…şi deşi în discursurile anului 2020 aceste centuri erau date ca şi gata, iată că la ele se lucrează la fel de „intens” ca pe drumurile judeţene. Nu mai amintim de acele drumuri judeţene pentru care domnia sa a primit bani începând din 2017 de la PSD şi care nu-s gata nici până în ziua de azi, dar vom face referire numai la drumurile judeţene 208B şi 291A. Starea acestor drumuri o cunoaşte dl Flutur? După atâţia ani în fruntea CJ Suceava cum poate explica starea deplorabilă a drumurilor respective? Lipsa de interes şi investiţii în aceste drumuri judeţene este cumva o sancţiune aplicată de CJ Suceava primarilor PSD care conduc comunele prin care aceste drumuri trec? Şi ne referim aici la comunele Hănţeşti, Zamostea, Zvoriştea, Grămeşti, a căror edili sunt din partidul nostru.

Sau dumnealui,  fiind atât de „preocupat” de autostrada A7, a uitat care îi este fişa postului?

Pentru a-l readuce cu picioarele pe pâmânt îi reamintim că austostrada A7 este începută de către ministrul PSD al Transporturilor, dl Sorin Grindeanu şi tot el o va finaliza pentru că asta este în fişa postului său. De drumurile judeţene se ocupă preşedinţii de consilii judeţene, după cum de cele comunale se ocupă primarii de comune. Felul în care arată drumurile din subordinea fiecăruia, arată cât de gospodar este fiecare în parte.

Cât despre centurile pe care dumnealui se lauda în 2020 că le va face până la sfârşitul mandatului, acestea rămân mai departe pe hârtie după cum tot pe hârtie au rămas aproape toate proiectele anunţate în campania electorală de acum 3 ani. Totodată specificăm că acest demers este făcut în sprijinul şi la îndemnul cetăţenilor care circulă pe drumurile amintite, drumuri aflate în administraţia CJ Suceava şi pe care aceştia îşi distrug maşinile de ani de zile.

Președinte PNL al Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur:

Nu aveam de gând să vă dau o replică, domnule Stan, dar pentru că foarte mulți cetățeni nu înțeleg această luptă politică, cum săptămâna trecută votam împreună Guvernul PNL – PSD și nu au trecut 3 zile și ați început atacul la mine, așa că doresc să vin cu câteva precizări.

În 23 de ani de politică am văzut multe, am fost adversari tradiționali, Partidul Național Liberal cu PSD, aproape toată această perioadă, dar, pentru a crea stabilitate politică în țară, pentru a atrage la timp fonduri europene, am trecut peste orice, am fost și sunt un lider PNL care susțin această construcție, depășind bariere ideologice și orice ambiții personale. Totuși, domnule Stan, ați început prea devreme campania electorală deci nu mă miră că săptămână de săptămână de când suntem, în coaliție ieșiți cu atacuri, fără a primi replici. Domnule Stan, județul Suceava are peste 1300 km de drumuri județene. În cele două mandate și jumătate de președinte CJ Suceava s-au modernizat peste 2/3 dintre acestea.

Au fost ani, așa cum a fost anul 2022, în care au fost modernizați aproape 200 km de drumuri județene. Anul acesta avem 22 de proiecte de modernizare pentru peste 220 km de drumuri județene, finalizate sau în lucru. Anul acesta bugetul CJ Suceava alocat investițiilor a depășit 50%. Astfel, finanțăm drumuri județene strategice cum ar fi drumul Mălini – Borca (“Drumul lui Nichifor Lipan”, legătură între județele Suceava și Harghita), drumul Coșna – Năsăud (care leagă județul Suceava de Bistrița-Năsăud), drumul Suceava – Dolhasca – Pașcani (între județele Suceava și Iași), drumuri de legătură cu Ucraina, la Brodina, Ulma și Izvoarele Sucevei, drumul turistic Izvorul Alb – Masivul Rarău. Sunt câteva dintre investițiile finalizate sau în curs de finalizare în județ. Cum puteți spune, domnule Stan, că nu se lucrează pe drumurile din județul Suceava?

Mi-am asumat în fruntea CJ Suceava să demarăm lucrările de proiectare și scoaterea la licitație pentru executarea Rutei Ocolitoare de pe Șoseaua Nordului de la Gura Humorului – Frasin, a Drumului Expres Suceava – Botoșani și ne-am implicat cu echipa de specialiști pentru a întocmi documentația la Autostrada A7 Pașcani – Suceava – Siret, aceasta este o dovadă că nu am stat cu mâinile încrucișate, în momentul de față suntem foarte avansați cu documentația la centura Gura Humorului și la Drumul Expres Suceava – Botoșani. De asemenea, este finalizată faza de teren la Autostrada A7, pe tronsonul Pașcani – Suceava și 70% pe tronsonul Suceava – Siret.

M-am implicat și am cerut Guvernului fonduri pentru Drumurile Naționale care leagă județul Suceava cu Punctul de Frontieră recent deschis de la Vicovu de Sus precum și legăturile cu Vama Siret. În prezent se lucrează la modernizare unui tronson de Drum Național spre frontiera de la Vicovu de Sus.

Sigur că mai sunt porțiuni de drumuri care trebuie sa fie modernizare, acum unde sunt găuri în asfalt se fac plombări și suntem în căutare de fonduri europene și naționale pentru puținii kilometri de drum care au mai rămas de modernizat în județul Suceava.

Nu poate fi decât o răutate de campanie electorală din care credeți că veți obține procente, domnule Stan.

Județul Suceava este un șantier. Populația vede acest lucru. Au fost și unele sincope, litigii financiare cu firmele care lucrează în județul nostru dar în prezent le-am depășit pe toate și important este ce vede populația, ce văd turiștii care vin în număr tot mai mare în județul Suceava și care apreciază cum arată acest județ, cum este întreținut.

Vorbe goale, domnule Stan! Păcat de numărul foarte mare de mandate pe care le aveți, că alegeți să faceți o campanie murdară în loc să puneți umărul alături de noi pentru a aduce și mai mulți bani în județul Suceava.

Eu am ales, merg înainte, mă lupt și ne luptăm pentru a aduce bani în județul Suceava și îi asigur și pe cei care așteaptă modernizarea drumurilor că ajungem și la ei.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *