FSE ”Spiru Haret”: admiterea în liceu, dinamitată de ministrul Educației. Un ordin al ME stabilește ca toate clasele teoretice de la liceele tehnologice să devină clase profesionale

Printr-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, avertizează asupra problemelor pe care le va produce în învățământul liceal punerea în aplicare a unui ordin al Ministerului Educației Naționale, care stipulează, în esență, că clasele de învățământ teoretic din liceele tehnologice vor fi transformate în clase profesionale. În acest fel este dat peste cap calendarul admiterii în învățământul liceal de stat.

Iată cum privește problema FSE ”Spiru Haret”, într-un comunicat de presă:

”Ministrul educației, Ecaterina Andronescu, a emis pe 13 mai 2019, Ordinul 3995, prin care schimbă calendarul admiterii în învățământul liceal de stat, cu toate că unele etape ale admiterii sunt deja în desfășurare.

Actul normativ nu a fost discutat în prealabil cu niciun partener social. Prin acest document, Ministerul Educației Naționale amână cu circa o lună desfășurarea probelor de aptitudini, care se vor organiza cu doar câteva zile înainte de probele de la Evaluarea națională. De asemenea, prin același act, se amână până la 30 mai a.c. și afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale, lucru care va afecta grav și mișcarea de personal.

 „Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice. Sunt părinți care astăzi s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine, liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară, le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai.“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“.

FSE „SPIRU HARET“ solicită anularea OMEN 3995/13.05.2019. În condițiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, federația, în colaborare cu asociațiile de părinți și elevi, va demara acțiuni de protest.

Traian Pădureț, președinte al  Uniunii Județene a Sindicatelor  ,,PRO-EDUCATIA” Suceava, afiliată la FSE ”Spiru Haret”, comentează astfel esența ordinului emis de ministerul condus de Ecaterina Andronescu: ”Urmează ca pe 27 mai 2019, să se anunțe că sute de clase de teoretic – în principal de la liceele  tehnologice –  se vor  transforma  în clase de profesională. O fi bine ? O fi  rău ? Care va fi oare impactul  asupra elevilor, părinților, cadrelor didactice?” a întrebat retoric profesorul Traian Pădureț.

Sucevenii de o anumită vârstă  își amintesc cum pe la sfârșitul  anilor ’70, a secolului trecut, s-a luat decizia de către Ministerul Învățământului de atunci, desigur, la recomandarea conducerii superioare de partid și de stat ca, cu puține excepții, toate liceele din țară, unele cu istorie centenară în predarea științelor umane, să fie transformate în licee industriale.

În județul Suceava au avut parte de această soartă licee precum Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți și Petru Rareș din Suceava, care deveniseră simple anexe ale unor fabrici: FCMPM în cazul liceului rădăuțean și mult mai cunoscutei IFA, pentru liceul din Suceava. La sfârșitul ciclului liceal atunci măcar se ofereau bacalaureaților repartiții pentru un loc de muncă la fabricile și uzinele la care erau arondate liceele. Cum va fi acum? Vorba lui Traian Pădureț; ”O fi bine? O fi rău?”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *