Găinile și rațele unui dornean, primul atac al unui urs flămând ieșit din hibernare, din acest an
Duminică 17 aprilie, seara târziu, pe la orele 23.45, Poliția Municipiului Vatra Dornei a fost sesizată telefonic Constantin B., care locuiește pe o stradă de la marginea orașului, către Broșteni, despre faptul că a auzit câinii lătrând iar când a ieșit afară din casă, a văzut poarta distrusă.
Un echipaj de poliţie s-a deplasat la gospodăria lui Constantin B. de pe strada Bucovinei, din municipiul Gura Humorului. Proprietarul a arătat că pe la ora 23.40, s-a întors acasă de la fiica sa şi a observat faptul că poarta de la ocolul unde se află coteţul cu animale este distrusă, și a auzit zgomote de acolo iar câinii lătrau puternic. Despre situație au fost informații și jandarmii de la Detașamentul din Vatra Dornei, care împreună cu lucrătorii de poliţie şi cu proprietarul au constatat că atât porta de acces de la coteţul cu animale cât şi uşa acestuia erau distruse.
Constantin B. a declarat faptul că îi lipsesc mai multe găini şi raţe, o parte din cadavrele acestora fiind găsite la circa 50 metri față de adăpost, pe un teren fânaț proprietatea sa, omorâte posibil de urs.
Polițiștii și jandarmii au informat toate autoritățile competente în vederea recoltării/relocării urșilor agresivi.
Inginerul George Celsie din cadrul Direcției Silvice Suceava, a transmis că instituția pe care o reprezintă, prin Biroul de vânătoare, a încheiat un contract cu Primăria municipiului Vatra Dornei, conform Ordonanței 81/2021 privind monitorizarea și recoltarea (vânarea) urșilor care pătrund în intravilan și produc pagube.
În aceeași zonă, acum un an o ursoaică cu trei pui a produs pagube în gospodăriile oamenilor. Este posibil ca urșii ieșiți din hibernare, flămânzi fiind, să atace din nou animale domestice, mult mai ușor de prins, fie acestea găini, rațe, oi sau vite.