Mopan Suceava
CulturalEvenimente

Galeria Zamca marchează începutul primăverii, cu expoziția “Chipuri și Povești”, a profesorului și fotografului sucevean Edmond Sabin

Luna Mărțișorului aduce noutăți de la Galeria Zamca, locație care a găzduit vernisajul unei noi expoziții de fotografie: Chipuri și povești”, semnată Edmond Sabin.

Cele 20 de lucrări ale fotografului sucevean surprind, în tonuri obscure, o colecție de portrete unice, într-o călătorie a creației, ce ilustrează tainele și povestea fiecărui personaj. Potrivit artistului, alegerea non-culorilor este o preferință personală pentru editarea și realizarea materialului finit, întrucât oamenii percep și acceptă mai ușor fotografiile de acest fel.

Prezent la eveniment, criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc, de la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava, a realizat o analiză a lucrărilor de artă fotografică, observând faptul că “deși Edmond Sabin are la bază meseria de profesor de matematică la Școala Gimnazială Nr. 1 din Suceava, artistul încearcă să pastreze un echilibru în tot și toate. El face loc părții umane și spirituale, prin îmbrățișarea artei fotografice. Activitatea sa în sfera artei gravitează în jurul portretelor. Ele conturează o aură din perioada epocilor trecute, mai cu seamă cea Medievală și cea Renascentistă. Edmond Sabin este fotograful unui ritual compus, pe de o parte, din elemente ancestrale, care se simt la nivel transcedental, și pe de altă parte, din tulburătoarea anticipație. Artistul este preocupat de exprimarea vieții, dar oarecum și a firescului.”

Sub semnul multiculturalității, evenimentul a înglobat și un moment muzical, fiind vorba despre un recital al grupului “Oameni”. Deoarece programul nu le-a permis participarea fizică la vernisaj, maestrul Mihai Pânzaru-PIM, totodată curatorul galeriei, a transmit un mesaj înregistrat, iar președintele Asociației Institutul Bucovina, Petru-Vasile Gafiuc, a realizat o intervenție online. Ca promotori ai evenimentului, în sală s-au aflat inspectorul școlar Lucian Dimitriu de la ISJ Suceava, și prof. Petru Ilincăi.

Fotografiile care urmăresc analiza fizionomică și psihologică a subiectului vor putea fi vizionate la Galeria Zamca, din strada Zamca, numărul 17A (în incinta Asociației Institutul Bucovina), până la data de 15 martie, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00 – 17:00, cu intrare liberă.

Pentru mai multe informații legate de expoziție, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. De asemenea, vă invităm să vizitaţi pagina noastră de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi https://www.facebook.com/galeriazamca dar și website-ul www.bucovinainstitute.org, unde sunt postate cele mai recente activități.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *