Galeria Zamca prezintă viziunea artistului sucevean Andrei Coca asupra procesului educațional, în cadrul noii expoziții “Matrici și Martiri”

Ziua Națională a Tineretului, sărbătorită anual la data de 2 mai, a fost marcată la sediul Asociației Institutul Bucovina, printr-un eveniment cultural de valorificare a tinerelor talente:  vernisajul expoziției “Matrici și Martiri”, semnată Andrei Coca.

Aceasta reprezintă o continuare a mesajului lansat odată cu prima organizare publică a expoziției, care a avut loc în decembrie 2021 la Muzeul „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, prin programul “Artist sub 20”. Andrei este absolvent al Colegiului Național “Petru Rareș” Suceava, iar în prezent studiază istorie antică, filosofie și istoria religiilor la o universitate din Germania. Astfel, participarea sa la vernisaj s-a realizat sub forma unei videoconferințe, însă în sală, alături de lucrările sale, i-a avut aproape pe cei care i-au îndrumat pașii în călătoria sa artistică: mama, fratele și bunica. Despre personalitatea acestuia, familia povestește că mereu a fost un copil interesat de nou, care “trăiește mai mult pentru alții, decât pentru el”. Ionuț, fratele artistului, simte că lucrările transmit un „mesaj de la elev la elev” și sunt inspirate din “trauma educației”. Ca primă expoziție personală, “Matrici și Martiri” ilustrează o colecție originală de fotografii, picturi și instalații, realizate pe parcursul ultimului an de liceu. Maestrul Mihai Pânzaru-Pim, custodele galeriei și cel care a făcut posibilă organizarea expoziției, îl consideră pe Andrei un exemplu pentru generația tânără, fiind exact în locul care îi este menit.

Vernisajul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți din partea autorităților locale și îndelungi colaboratori ai Asociației Institutul Bucovina. Este vorba despre Mirela Adomnicăi – deputat de Suceava, din partea Camerei Deputaților din Parlamentul României și Cristian Șologon – subprefect în cadrul Instituției Prefectului – Județul Suceava, care au apreciat efortul artistic al autorului.

Expoziția este deschisă în mod gratuit publicului larg, până joi, 19 mai, de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. Galeria Zamca se află în incinta sediului Asociației Institutul Bucovina, din strada Zamcei, numărul 17 (în spate la LIDL Mărășești).

 

Pentru mai multe informații legate de expoziție, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru Vasile Gafiuc – președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. De asemenea, vă invităm să vizitaţi pagina noastră de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde veți descoperi cele mai recente activități.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.