GARDURILE VII DIN MUNICIPIUL REȘEDINȚĂ DE JUDEȚ RONȚĂITE DE OMIZI DINTR-O SPECIE NECUNOSCUTĂ. UN NOU CAPITOL AL SERIALULUI MAIDANEZI, ȘOBOLANI, OMIZI NECUNOSCUTE, INVAZIILE TOAMNEI ÎN SUCEAVA.

Acum trei săptămâni Suceava-smartpress prezenta o suită de fotografii din care reieșea că arbuștii din gardurile vii din fața Palatului Administrativ, a clădirii Parchetelor dar și din Parcul central al orașului Suceava, mor sub atacul unor insecte neidentificate. Un profesor de la Universitatea Ștefan cel Mare, Facultatea de Silvicultură, a promis că va cerceta problema. Moartea arbuștilor din specia preferată din parcul central și din gardurile vii de-a lungul străzii Ștefan cel Mare a fost deja constatată.
Boala a urcat însă mai sus, pe porțiunile de gard viu ce urcă pe strada Trandafirilor, pe lângă sediul unui partid politic, ajungând prin fața birourilor de avocați și notari și trecând drumul, în parcul ”Trei Bărboși”. Acolo a avut ce rumega din plin dăunătorul necunoscut. Toate gardurile vii din acest parc, în majoritate din specia general folosită, cu frunze vii chiar pe timp de iarnă, au devenit un mediu distopic. Pânze largi, ca de păianjen, se întind de la o rămuriță la alta. Frunzele considerate perene, se ofilesc în doar câteva zile. S-a crezut la început că ar fi fost vorba despre un păianjen care își țese pânzele printre crenguțele arbustului și care împiedică planta să respire.

Azi am constatat cu ochiul de ”entomolog” calibrat din lecțiile de botanică de acum 40 de ani, că frunzele acestor copăcei nu sunt mâncate de păianjeni, ci de omizi. Omizi nesățioase, verzi la culoare, care probabil se vor transforma spre primăvară în fluturi care vor procrea de asemenea.
Băncile din parcul ”Trei bărboși”, sunt deja invadate de nesătulele omizi. Grav este că, în parcul din incinta Universității ”Ștefan cel Mare”, acolo unde cadrele universitare de la Facultatea de Silvicultură au postat plăcuțe cu denumirea fiecărei specii plantate, misterioasa insectă a plantat deja cuiburi largi de înmulțire, dovadă fiind pânzele ca de păianjen din jurul frunzelor afectate.
Viceprimarul municipiului Suceava, Marian Andronache a declarat că, din păcate, arbuștii gardurilor vii din specia ”Bucsus”, pretabili la felurite design-uri de grădină publică, au fost atacați iremediabil de o insectă care nu a fost deocamdată identificată.
El a arătat cum că încă din vară au fost semnalate larve care mănâncă frunzele arbustului ”bucsus” din interior. ”Este o specie de insecte nou apărută. Am dat cu soluție gen ”Fury” dar aceasta nu a avut niciun efect. Nimeni nu știe de unde a venit insecta care distruge rapid acest arbust”, a declarat viceprimarul Marian Andronache.
El a explicat că arbustul din specia ”bucsus” a fost mereu preferat pentru amenajări de parcuri și grădini publice ori private fiindcă își păstra culoarea verde a frunzelor și pe timpul iernii.

Ce s-a întâmplat în această vară nu are însă precedent fiindcă se considera în principiu, că acest arbust are robustețea necesară pentru a-și păstra frunzele verzi și pe timp de vară, și pe timp de iarnă.
În regim de urgență, s-a luat decizia ca toate gardurile vii dar și tufele ornamentale din parcurile orașului configurate din arbuști din specia ”bucsus”, să fie extrase. Este vorba despre arbuștii de pe străzile Trandafirilor, Anastasie Crimca, cele din Parcul central precum și cele din Parcul de la Tibunal – ”Trei bărboși”, cum este cunoscut. De asemenea, s-a decis să se extragă și ”tufa” de ”buscus” din fața statuii poetului Mihai Eminescu, precum și gardul viu ce străjuiește intrarea spre hotelul Continental – Arcașul. Se vor extrage toți arbuștii din specia „buscus” din toate spațiile publice ale municipalității sucevene.

Două tinere își verificau smarturile pe o bancă din parcul ”Trei Bărboși”. Le-am cerut ajutorul pentru a fotografia mai îndeaproape ce se întâmplă în microuniversul dintre frunzele unui arbust afectat. Am descoperit, împreună cu aceste minunate domnișoare că frunzele arbustului erau ronțăite de omizi verzi. Prea sătule, unele dintre acestea se prăbușeau de pe crengi. Multe dintre acestea se aburcaseră deja pe băncile parcului. ”Nu mai venim aici!”. Neplăcută constatare, care a determinat și plecarea intempestivă a micilor mele asistente ce se opriseră doar pentru odihnă în parcul din centrul municipiului reședință de județ.
Tema de cercetare privind acest necunoscut invadator mărunt rămâne în sarcina specialiștilor entomologi suceveni, aflați acum din câte am înțeles, în concediu.

Please follow and like us:

One thought on “GARDURILE VII DIN MUNICIPIUL REȘEDINȚĂ DE JUDEȚ RONȚĂITE DE OMIZI DINTR-O SPECIE NECUNOSCUTĂ. UN NOU CAPITOL AL SERIALULUI MAIDANEZI, ȘOBOLANI, OMIZI NECUNOSCUTE, INVAZIILE TOAMNEI ÎN SUCEAVA.

  • 6 septembrie 2018 la 5:36
    Permalink

    Insectele să fie agenti electorali de la unele partide politice mai mici și mai subtile, mai perverse în acțiunile lor. Astea semnalate de matale ca necunoscute care manca in jurul celor trei barbosi sunt sigur de la PMP. Cum s-ar zice, pâmpârale sau pâmpice. In oras zic unii că viermii respectivi ar fi usâristici sau usârali. Adevarul este ca daca judecam ca bărbații nu pot fi liberale pentru ca Primarul nu-i interesat să dea municipiul drept hrana la viermi, il da altfel si altcuiva. Nici pesedeul parca n-ar avea motive pentru asa ceva. PMPul ramas vaduv are motive. USR are si el. Ungurii nu cred. Ponta nu ajunge până pe aici cu ale lui. Da cine stie cum este adevarul ca lumea e afurisita rau, cred ca nu-i departe Marea Judecata

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *