Gaz metan de la rețeaua nouă în Burdujeni Sat. Inaugurare cu aprindere de foc la aragaz la care alături de primarul Ion Lungu au participat președintele CJ Gheorghe Flutur și deputatul Ioan Balan

Începând de astăzi, locuitorii de pe mai multe străzi din cartierul Burdujeni  Sat al municipiului Suceava au posibilitatea să se racordeze oricând la rețeaua de gaz metan. Conductele de distribuție sunt funcționale pe străzile din cartier, rămâne ca locuitorii să se conecteze la acestea.

Primarul Ion Lungu a invitat în dimineața acestei zile pe președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur  dar și pe deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan să participe la mica ceremonie de aprindere a aragazului în trei case din Burdujeni Sat, nou racordate la rețeaua de gaz metan. S-au făcut fotografii cu prima aprindere a focului de la ochiul de aragaz, dar au fost și reacții emoționante din partea familiilor care locuiesc în casele racordate la rețea, în aceste zile.

Primarul Ion Lungu a arătat că instalarea rețelei de gaz metan până în cartierul Burdujeni Sat al Sucevei a fost întârziată nu din rea voință ori neputință ci doar din cauza faptului că timp de 10 ani, o asemenea investiție nu se putea face decât printr-un intermediar agreat de guvern. Dar acel episod a trecut și, în cele din urmă, gazul metan a ajuns în acest cartier.

Declarațiile de presă mai ample transmise  de primarul Ion Lungu, de președintele Consiliului Județean și de deputatul PNL de Suceava Ioan Balan, au fost făcute în curtea unui tânăr sucevean, proprietar ultimei case construite pe partea dreaptă a străzii Pictor Panaiteanu, stradă doar pietruită,  la un metru de imaș:

”Am ajuns cu gazul metan până aici, la ultima casă de pe strada Pictor Panaiteanu din Burdujeni Sat. Această stradă urmează să fie modernizată. Cetățenii de aici au înțeles că sunt niște etape ale modernizării. Primul legat de apă și canalizare, al doilea cel de gaz metan iar în primăvară vom asfalta această stradă importantă. Mulțumim tânărului sucevean care ne-a primit în casa lui cea nouă și aici are gaz metan la aragazul lui. Este un element de bază al civilizației.

Proiectul de gaz metan pentru Burdujeni Sat a fost blocat timp de 10 ani fiindcă legislația de la acea vreme nu permitea să facem această investiție.   Dar situația s-a deblocat, mulțumesc domnului președinte Gheorghe Flutur și parlamentarilor noștri, domnului deputat Ioan Balan, care a urmărit în Parlament acest proiect.  Am dovedit că suntem o echipă: primar, președinte de Consiliu Județean, parlamentari care facem proiecte bune în interesul sucevenilor”, a declarat  primarul Ion Lungu.

El a acceptat că vor fi voci care vor spune că punerea în funcțiune a rețelei de gaz metan este electorală:

” Dar pur și simplu acum s-a întâmplat. Că este un proiect de acum 20 de ani iar adversarii noștri politici dau exemple de prin alte localități unde astfel de investiții s-au făcut, dar  unde stau oamenii cu niște cutii ruginite  la poartă iar gazul nu a venit și nu o să vină niciodată.

Noi am făcut o treabă temeinică, gazul nu s-a oprit într-o cutie la poartă,  este la ochiul de la aragaz, cetățenii se bucură de el iar eu sunt cel mai bucuros”, a declarat primarul Ion Lungu.  

Ion Lungu a rugat pe cetățenii din cartierul Burdujeni Sat de pe străzile Plevnei și Pictor Panaiteanu, să depună documente  la Eon Gaz, pentru a se face branșamentele. Le asigurăm asistență tehnică la Primărie. Mi-am trimis consilierii să meargă din poartă în poartă pentru a explica ce trebuie să conțină dosarul care trebuie depus.  Aici unde am mers să aprindem aragazul, este vorba de persoane care și-au depus documentațiile și  îndeplinesc condițiile să primească gaz metan.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur: ”Utilitățile înseamnă civilizație”

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent la micile ceremonii de aprindere a flăcărilor la aragazurile din casele racordate la rețeaua de gaz metan din cartierul Burdujeni Sat, a explicat că:

”Strategia care trebuie să fie în mapa noastră de primari și de președinte de Consiliu Județean este simplă: utilitățile înseamnă civilizație. Faptul că acest cartier, Burdujeni Sat, din municipiul Suceava, începe să aibă utilități și acoperim toată zona cu utilități, înseamnă pasul spre civilizație. Într-o capitală de județ acest lucru trebuie să se întâmple.

 Vreau să ridic o problemă, cea pe care o am cu primarul Ion Lungu și dorința mea imediată de a face un parteneriat pentru a lega această zonă de Aeroportul Salcea. La doar câteva sute de metri este un drum doar de căruțe și tractoare pe care ne propunem să îl modernizăm, să facem a treia legătură între Suceava și Aeroportul ”Ștefan cel Mare”. Spre parcul industrial care începe să se configureze acolo.

Referindu-mă la gazele naturale, pentru perioada următoare avem obligația cel puțin să dublăm populația racordată la gaz metan, pe proiecte europene. Deocamdată, lotul 1, 200 de milioane de euro pentru România. Este o bătălie mare de proiecte în momentul de față, vor mai veni 800 de milioane de euro în exercițiul următor. Ca prioritate de atac, mi-aș dori ca zonele de câmpie, deficitare în păduri, să fie primele beneficiare de gaz metan pentru că aici prețul lemnului de foc a ajuns foarte mare și este greu de suportat de populație”.

Deputat Ioan Balan: Îmi doresc ca, chiar și în campania electorală, toate problemele cetățenilor să își găsească rezolvarea

Sincer, deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a acceptat cea mai  importantă provocare: suntem în campanie electorală. Dar trebuie acceptate evidențele:

”Este o zi importantă astăzi pentru noi, dar trebuie să recunoaștem că suntem în campanie electorală, nu trebuie să fim ipocriți. Dar, în 2008, când am candidat pentru prima dată, pe colegiul electoral Suceava, am mers din casă în casă cu candidatul de atunci pentru Consiliul Județean Suceava,  președintele în funcție acum Gheorghe Flutur, candidatul la primărie de atunci, primarul în funcție Ion Lungu.

Invariabil, la fiecare poartă ni se cerea: domnule primar, domnule președinte, domnule deputat, faceți cumva și ajutați-ne cu gazul metan. Asta pe lângă celelalte probleme pe care le aveau oamenii. Am făcut și atunci o promisiune, și în 2012 și în 2016 dar, cum spunea colegul meu  primarul Ion Lungu, cadrul legislativ nu ne-a permis. Bani s-au alocat dar au fost blocați o perioadă lungă de timp. Astăzi suntem în fața unui fapt împlinit, onorarea unei promisiuni din partea noastră, venită dintr-o cerință a cetățenilor, au unei rezolvări. Mulțumesc colegilor mei, domnului  președinte Gheorghe Flutur, domnului primar Ion Lungu, pentru că ei sunt cei care au generat soluția pentru rezolvarea acestor probleme.

Aici, în Burdujeni Sat, gazul metan nu era singura problemă. Drumuri încă pietruite, fără apă, fără canal, electricitate. Trebuie să recunoaștem că o bună parte dintre acestea s-au rezolvat.

Această echipă puternică, care duce proiecte de anvergură la împlinire, constituie garanția că, dacă cetățenii  municipiului Suceava, din cartierul Burdujeni vor înțelege că această continuitate va duce la finalizarea de proiecte, așa cum s-a întâmplat în mod clar, pe 27 septembrie vor alege continuitatea  aceleiași echipe.

Pe de o parte președinte la Consiliul Județean Suceava Gheorghe Flutur și lista de consilieri ai președintelui  Flutur, pentru a putea trece proiectele de dezvoltate a județului  și la fel de importantă  este pentru locuitorii municipiului Suceava, ai cartierului Burdujeni, candidatura primarului în funcție Ion Lungu, om care s-a ținut cu tărie de proiectele pe care și l-ea propus și în care mulți nu mai credeau. El a amintit de Parcul Șipote.  

De 30 de ani toate partidele politice cu candidați în municipiul Suceava au avut ca principal obiectiv în campania electorală  transferul parcului de la RNP la primăria Suceava. Iată, chiar în campania electorală s-a întâmplat acest lucru și ne bucurăm că așa este.  Îmi doresc ca, chiar și în campania electorală, toate problemele cetățenilor să își găsească rezolvarea. Garanția că lucrurile se vor întâmpla și multitudinea de probleme care trebuie rezolvate, au indus în oameni încredere în noi, iar atunci când le spume că lucrurile se întâmplă, ei ne cred. Faptul că ne cred, se va dovedi pe 27 septembrie”.

Please follow and like us:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *