Generalul Berthelot și gamela bravilor soldați francezi

Am aflat cât de prost mănâncă soldații francezi și ce condiții de cazare au, cei trimiși în România, în ”farr – estul” Europei, ca forță suplimentară la granițele NATO. Știrea, preluată de mass-media românească dintr-o publicație franceză,  cu aceeași încredere cu care a rostogolit acum o săptămână povestea cu Elon Musk și Angelina Jolie la Castelul Bran,  a produs din nou rumori în masa sensibilului public online românesc.

Despre ce este vorba, în esență? Că în unitatea unde au  fost găzduiți vitejii ostași francezi, curățenia lasă de dorit iar mâncarea este de o calitate proastă, și cantitativ puțină pentru apetitul lor. Mai mult, susține publicația din Franța care a făcut o investigație în cazarma conaționalilor aflați sub arme, bravii soldați francezi , citez: ”dimineața primesc pâine de cu o zi înainte”.

Vor să vină niște chefi să le coacă baghete la prima oră?

Doamne ferește, dar cu astfel de armată de iepurași pofticioși ne sprijină Franța, într-un eventual conflict aici, la granița cu ursul rusesc? Cică așteaptă pachete cu cârnați de la ei de acasă, ca să nu moară de foame în unitatea militară din România unde au fost trimiși să stea mai mult degeaba, sperăm.

Și te mai întrebi de ce Napoleon a pierdut războiul cu rușii. S-a dovedit acum mai bine de 200 de ani că este mai tare o armată de țărani cu șube, cușme și ciubote decât una de filfizoni îmbrăcați în straie subțiri, în minunatele culori ale libertății egalității și fraternității,  roșu – alb – albastru, ținte ușoare și pentru muschete, și pentru gerul iernii.

Știu că acei oameni din Franța, bărbați și femei, înregimentați în oștirea NATO, sunt onești și hotărâți să își facă treaba.

Dar trebuie să acceptăm că peste tot în lumea democrației, punctele de vedere sunt diverse.

Iar unii sunt mai vocali decât alții, presa de pe întreg mapamondul vânează câinii mușcați de oameni, nu oamenii mușcați de câini.

Am citit câteva zeci de comentarii pe marginea acestei știri, și am văzut păreri dintre cele mai diverse. Un domn care îmi este drag și a cărui părere o  respect, mi-a amintit cât de importantă a fost susținerea Franței în istoria din ultimii două sute de ani, pentru așezarea pe harta Europei a României ca țară. Mi-a amintit despre generalul Henri Berthelot, șeful misiunii franceze în România, în timpul primului Război Mondial.

Iar domnia sa m-a determinat să îmi amintesc o frază rostită de Raymond Poincaré, președinte al Franței chiar în perioada primului Război Mondial, care, vizitând Țările Române la sfârșitul veacului al XIX-lea, s-a exprimat cam așa: Ce vreți, suntem aici la porțile Orientului,  unde totul este privit cu lejeritate. ( „Que voulez vous, nous sommes ici au portes de l’Orient où tout est pris à la légère).

Bucătarilor din Armata Română! Trimiteți la fața locului câțiva chefi pricepuți în ”la cuisine française”, să nu intre în inaniție bravii ostași din ginta noastră latină!

Foto: Stirile ProTV

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *