ActualitateSanatate

Genetică Medicală si Psihiatrie Pediatrică, două specialități medicale noi la Spitalul Clinic Județean Suceava

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, vine in sprijinul pacienților, cu specialitățile Genetică Medicală si Psihiatrie Pediatrică. Astfel pacienții pot beneficia de consultații gratuite in baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist de medicina de familie, respectiv oricare alta specialitate in contract cu CNAS.

Genetica Medicală și Psihiatria Pediatrică sunt două specialități de nișă care elucidează si completează diagnosticul.

Serviciile de  Genetica Medicală si Psihiatrie Pediatrică se află în cadrul Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului  Clinic Județean de Urgenta Suceava și pot fi accesate în urma unei programări fie pe site-ul spitalului fie la numărul de telefon 0230/222120.

  • Ambulatoriu Genetica Medicală: dr. Păvăloaia Oana Maria Păvăloaia (foto 1)
  • Ambulatoriu Pediatrie/Psihiatrie pediatrică: dr. Isabela Nitica (foto 2)

Genetica medicală joaca un rol crucial in diagnosticarea si gestionarea pacienților cu bolilor genetice sau cu risc crescut de a dezvolta astfel de afecțiuni, acestea regăsindu-se la frontiera cu celelalte specialități, atât medicale cat si chirurgicale.

Bolile genetice pot afecta diferite sisteme ale corpului, si se pot manifesta la orice varsta si indiferent de sexul pacientului, variind de la boli rare pana la cele mai comune afecțiuni.

Medicul genetician oferă consiliere pacientului si familiei acestuia privind riscurile genetice, opțiunile de testare si managementul bolii. Pe langa  identificarea si confirmarea cu ajutorul testelor genetice,  specialistul in Genetica Medicala ajuta la înțelegerea cauzei bolii, interpretează teste genetice. Astfel, in functie de mutatia existenta, ajuta la gestionarea simptomatologiei in vederea prevenirii complicațiilor si ghidarea, in anumite situații, a tratamentului. Acest lucru poate ajuta pacientul sa ia decizii informate si sa se pregătească pentru viitor.

Cuplurile care intenționează sa aibă copii sau care sunt îngrijorate de riscurile genetice, pot primi consiliere si recomandări de teste genetice preconcepționale pentru a evalua riscurile si opțiunile disponibile.

O colaborare cu impact pozitiv se realizează între Genetica Medicală și Psihiatria Pediatrică.

 

Psihiatria pediatrică este specialitatea medicală care se axează pe componentele biologice, psihologice și sociale ale tulburărilor comportamentale, emoționale și de dezvoltare ale copiilor și adolescenților. Problemele de sănătate mintală se pot manifesta devreme în rândul copiilor și adolescenților, abordarea timpurie putând preveni problemele semnificative din viitor, determinând rezultate mult mai bune pe termen lung.

Evaluarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților se realizează prin intermediul interviului psihiatric cu părinții sau tutorii și cu copiii sau adolescenții. Complementar sunt realizate evaluări precum: evaluare psihologică și logopedică, investigații suplimentare pentru a exclude o cauză organică, ulterior cu elaborarea unui plan terapeutic individualizat, adaptat nevoilor specifice și stadiului de dezvoltare al copilului sau adolescentului. Planurile de tratament pot include diverse abordări terapeutice precum schimbarea stilului de viață, psihoterapie și/sau tratament medicamentos, tratarea comorbidităților.

Printre cele mai frecvente afecțiuni psihice în rândul copiilor și adolescenților se numără: tulburările de dezvoltare psihomotorie, tulburarea hiperkinetică cu deficit atențional, tulburarea de spectru autist, tulburările de anxietate și de dispoziție, tulburările de poziție și de conduită, tulburările de alimentație, tulburările de învățare, consumul de substanțe și multe altele.

Psihiatria pediatrică sau psihiatria copilului și adolescentului se concentrează pe promovarea intervenției timpurii și pe furnizarea de îngrijiri adecvate vârstei pentru a aborda problemele emoționale, comportamentale și de dezvoltare unice, întâlnite în timpul copilăriei și adolescenței. Aceasta își propune să ajute copiii și adolescenții să-și dezvolte abilități de adaptare și să ducă o viață sănătoasă și împlinită.

Nu in ultimul rand, cele doua specialitati: Genetica Medicala si Psihiatria Pediatrica, cu ajutorul psihologului si altor specialisti disponibili in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, pot oferi sprijin si indrumare pentru a face fata acestor provocari, bolile genetice si psihiatrice fiind o povara emotionala si sociala pentru pacienti si familiiile lor, se arată într-un comunicat transmis de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență  ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *