Mopan Suceava
Educatie

Georgiana Solovăstru, de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”, premiul I la Concursul Național de Creație Literară/ Eseu „Mihai Eminescu”, ediția a XV-a, organizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Slobozia

Georgiana Solovăstru, elevă în clasa a XI-a C, a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți care a obținut premiul I la Concursul Național de Creație Literară/ Eseu „Mihai Eminescu”, ediția a XV-a, organizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Slobozia, la secțiunea proză, coordonator fiind prof. Halip Beatrice.

Cele trei lucrări în proză ale Georgianei („Gingășie”; „Nici la rai nu poți să stai, de mirosul florilor și de dorul mândrelor”; „Pentru cât timp este păcat?”) sunt texte bine scrise, ce surprind creativitatea, maturitatea stilistică și o amplă experiență de lectură, nu de puține ori autoarea recurgând la intertextualitate.

Redăm un fragment dintr-unul dintre textele câștigătoare, „Pentru cât timp este păcat?”, cu felicitările de rigoare:

„Însă eu nu știu să mint. Sunt un magician bătrân și prost care în loc de falange are paisprezece bile de metal, asemănătoare cu cele ale unui metronom. Ascund pentru a șase sute șaizeci și șasea oară o monedă în palmă și sunt deconspirat de băiețelul enervant din primul rând, adus de bunica lui la circ după ce-a promis luceferi, stele și note bune luate pe 32 a lunii. Atunci și doar atunci magia piere, iar în locul ei apare monotona rațiune: alb, negru, alb, negru, alb, iarăși alb, negru, alb, negru, alb, negru. Clape de pian dezacordat, că nu ne mai permitem să-l plătim pe Nea Ion, cu 200 de lei, să ni-l acordeze la ianuarie al fiecărui an, cum nici Radu, că așa-l cheamă pe puști, nu-și mai poate permite să copilărească. În timp ce Fulger McQueen și SpongeBob erau acoperiți de noi grefe de piele aduse din Enciclopedia lui Diderot și D’Alembert, profilul reginei răsărea dintr-un pendul recondiționat. Și ghici ce? Chiar mi-e frică, zău. Tremur și-mi mușc buza până când simt că-mi țâșnește sângele și se întrepătrunde cu gingia. Parcă-mi aud dinții care strigă Veniți de luați orice, doar nu Lumină!”

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *