Gheorghe Flutur, alături de primarii din Frasin, Ostra și Stulpicani: 43 de kilometri de șosea ”curea”, investiție de 22 milioane de lei pe drumul județean care leagă Frasinul de Broșteni

În cursul zilei de astăzi, președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur  a vizitat localitățile Frasin, Ostra și Stulpicani, aflate pe drumul județean modernizat care face legătura între Frasin și Broșteni, fiind împreună cu primarii acestor localități, Marinel Bălan din Frasin, Ioan Oros din Ostra și Vasile Zamcu din Stulpicani. Gheorghe Flutur a prezentat investițiile din infrastructura rutieră care au fost realizate până acum precum și pe cele care le preconizează a fi realizate în perioada următoare în aceste localități  în scopul dezvoltării turistice și nu numai a acestei zone extrem de pitorești a județului nostru.

Prezentăm în cele ce urmează declarațiile făcute de președintele Gheorghe Fluture cu prilejul întâlnirilor care au avut loc pe acest traseu.

Drumul Frasin Broșteni, 43 de kilometri de șosea modernizată, investiție de 22 milioane de lei

”Suntem la Frasin pe drumul care leagă orașul Frasin de Broșteni. Este o porțiune de 2,7 kilometri, pe teritoriul orașului Frasin care se modernizează acum printr-un parteneriat între Consiliul Județean Suceava și Primăria orașului Frasin. Alături îl am pe primarul Marinel Bălan (foto). Mă bucur că am făcut acest parteneriat pentru că, după ce terminăm această porțiune drumul este ”curea” până la Broșteni. Aici s-au modernizat 43 de kilometri de drum. Peste 4 kilometri reprezintă un proiect al orașului Frasin prin PNDL, iar diferența este realizată de consiliul județean, în parte tot în parteneriat cu orașul Frasin. Pe acest drum lucrăm la Ostra pentru al doilea strat de uzură pe acest drum, o investiție de 22 de milioane de lei.

Este un drum strategic, de o importanță deosebită care leagă valea Moldovei de valea Bistriței, un drum turistic care dă o șansă uriașă localităților Frasin, Stulpicani, Ostra, Broșteni, Crucea. De foarte mulți ani nu s-a investit nimic pe acest drum care a fost drum tehnologic pe care venea traficul greu de minereu de la Ostra. Noi am avut acest curaj. Îl felicit și pe primarul Marinel Bălan pentru  curajul pe care l-a avut și este o dovadă că numai împreună putem să facem astfel de lucruri de anvergură. Știu că Marinel Bălan a făcut multe lucruri bune în orașul Frasin, are multe drumuri modernizate, s-a realizat extinderea rețelei de apă și canalizare au fost modernizate școli. Iar astăzi suntem la kilometru zero pe drumul județean care leagă valea Moldovei de valea Bistriței.

Aici în intersecția dintre DN17 și drumul județean acum modernizat este zona unde s-a născut Hora Bucovinei. Cu ani urmă, împreună cu Marinel Bălan, porneam inițiativa Hora Bucovinei. În această cruce de drumuri veneau călăreții și turmele de oi din patru direcții, veneau în centru la Frasin  după care mergeau în tabăra de la Bucșoaia. Este un reper emoțional pentru mine dar de data aceasta este și un reper pragmatic pentru șoferii care așteptau de foarte multă vreme această investiție”.

Gheorghe Flutur: pe drumul modernizat Frasin – Holda – Broșteni se circulă ”curea”

”Pe drumul județean Frasin – Holda – Broșteni la Ostra suntem  cu domnul primar Ioan Oros, căruia îi mulțumesc că este alături de mine. Am venit să verific lucrările de modernizare a întregului tronson de drum care leagă Frasinul de Holda pe o lungime de 43 de kilometri.  Se toarnă acum al doilea strat, cel de uzură. Acest drum a fost din păcate mulți ani de zile lăsat în paragină. Am reușit să îl modernizăm parte anul trecut, parte anul acesta. Vreau să trecem peste Puzdra până la Holda în această toamnă. Au fost lucrări complexe iar acum mai avem un tronson de 2,7 kilometri de la intersecția din Frasin până la Doroteia pe care în parteneriat cu primăria orașului Frasin, îl asfaltăm. 4 kilometri au fost asfaltați pe un program de dezvoltare locală Primăria Frasin. Sperăm ca într-o săptămână să dăm drumul la marcajele rutiere pe porțiunile care deja au fost modernizate și se circulă ”curea”, cum spun oamenii de aici  pentru că multă lume aștepta această investiție. Deschidem astfel perspectiva unei zone turistice puternice. Legătura cu Broșteniul se poate face mult mai ușor dar și cu zona codrilor Seculari de la Slătioara și cu Câmpulung Moldovenesc.

Am venit la  Ostra unde primarul Ioan Oros are și el drumuri pe care le-a modernizat ori sunt în curs de modernizare, din surse proprii ori prin program de dezvoltare locală a Guvernului. Este o localitate care are apă și canal și care s-a modernizat în ultima perioadă. Cu trotuare, cu un centru al localității îngrijit dar care are nevoie de bani pentru anveloparea blocurilor care din păcate nu arată foarte bine. Va trebui să găsim o sursă de finanțare. Acum mai mult ca oricând se așteaptă  gazul metan. Înțeleg că este o asociere între Ostra și Stulpicani și se va da drumul la o investiție care înseamnă o nouă perspectivă de dezvoltare: gazul metan pentru încălzirea locuințelor. Mulțumesc domnule primar pentru implicare și sunt alături de dumneavoastră pentru tot ce faceți”, a transmis președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Primarul Ioan Oros a mulțumit la rândul său președintelui Consiliului Județean , urându-i bun venit comuna Ostra și manifestându-și bucuria că face parte din echipa lui Gheorghe Flutur.

” Ne bucurăm pentru toate realizările pe care le-am executat în localitate. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat, Guvernul României ne-a ajutat. Am obținut fonduri europene, am mers și pe fonduri guvernamentale. Avem și o nemulțumire. Am promis oamenilor că la sfârșitul acestui mandat nu va mai fi nici un metru de drum neasfaltat. Din păcate am avut un proiect pentru care nu am putut obține finanțare europeană, am mers pe PNDL iar cineva mi-a spus că am obținut prea multe proiecte și acesta nu mi-l mai dă. Eu sper și sunt sigur că vom prinde și acest proiect și în maxim doi ani de zile și aceste drumuri vor fi asfaltate. Este vorba despre câteva drumuri vicinale. Cea mai mare dorință a noastră, într-adevăr este gazul metan. Am discutat cu primarul de la Stulpicani și vom depune proiect comun. Ne dorim să se termine ecologizarea în zona Tarnița unde vrem să deschidem parcuri industriale. Ostra este o localitate frumoasă, vie, cu oameni buni la suflet și harnici.    Noi cei din administrația locală în ultimii 8 ani de zile am făcut multe lucruri pentru oamenii din Ostra. Le transmit oamenilor un sigur lucru, apropo de alegerile care urmează: nu este vremea pentru învățăcei, este vremea pentru oameni care au demonstrat că știu să facă treabă, care au experiență în administrația locală”, a spus primarul Ioan Oros.

Legat de drumurile pentru care încă nu există finanțare, Gheorghe Fluture a arătat că Compania Națională de Investiții are programe, mai ales că aceste drumuri sunt în zone unde trebuie și pâraiele îndiguite. Acolo pot fi depuse astfel de proiecte, pentru a se găsi  formula de finanțare din bugetul de stat.

”Leșu Ursului e o rană pe harta județului Suceava,  cu haldele de steril. Va trebui să facem ce pregătește Uniunea Europeană pentru Valea Jiului, la scară mai mică. Și această zonă va trebui să atragă bani europeni pentru transformarea acestei zone într-o zonă turistică. Acest lucru va trebui să-l facem împreună iar noi, Consiliul Județean Suceava ne gândim să înființăm o unitate de atragere de fonduri europene pe mediu iar dumneavoastră, Fundu Moldovei, Iacobeniul, Crucea, sunteți zone care sunt convins că vă încadrați la finanțare cu bani europeni pentru mandatul următor. Va trebui să facem împreună un parteneriat ca să transformăm această zonă într-o destinație turistică, pentru că sunt aici frumuseți de neegalat” a mai adăugat președintele Consiliului Județean Suceava.

Gheorghe Flutur: De la Stulpicani spre Gemenea și Slătioara, avem astăzi un drum impecabil

Drumul județean care duce la Codrii Seculari de la Slătioara este unul dintre cele mai frumoase drumuri județene pe care îl are județul Suceava, recent modernizat a apreciat președintele Consiliului Județean, în timpul vizitei făcute la fața locului împreună cu primarul comunei Stulpicani, Vasile Zamcu.

”De la Stulpicani spre Gemenea și Slătioara, avem astăzi un drum impecabil, inclusiv cu marcaje rutiere. Am construit aici un pod din nou, iar drumul merge înainte spre Câmpulung Moldovenesc, investiție pe care consiliul Județean o va face anul viitor, pe o lungime de 7 kilometri. Podul de aici de la Boureni este modernizat. Drumul spre Codrii Seculari este o investiție de circa 4 milioane de euro, pe o lungime de 3,9 kilometri, cu 24 de podețe, cu gabioane pe o porțiune de 2,5 kilometri, un drum destul de costisitor și greu de făcut pentru că apele au creat mari probleme în ultima perioadă de timp. Dar dacă până la Gemenea am făcut o investiție de circa 2 milioane de euro pentru un drum de 3 kilometri,  care arată foarte bine și va fi un drum turistic care dezvoltă zona, merită în continuare modernizarea drumului spre Codrii Seculari și spre Câmpulung Moldovenesc.

Comuna Stulpicani numai în ultimii doi ani este traversată de drumuri modernizate pe o distanță de circa 17 kilometri. Devine o comună turistică deosebită, cu centru de atracție Codrii Seculari de la Slătioara dar și alte obiective. Și dacă adăugăm drumul care legă Broșteniul de Frasin, drumurile din zonă au suportat o modernizare foarte curajoasă în ultima perioadă. Domnul primar Vasile Zamcu este un primar harnic, extrem de implicat, îl felicit și îl asigur că voi fi mereu alături de el și de locuitorii din Stulpicani”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Please follow and like us:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *