Gheorghe Flutur anunță înființarea Muzeului de Artă Sacră, în clădirea fostului Consulat al Austriei de la Fălticeni. Documentația a fost depusă pentru finanțare la Compania Națională de Investiții

”Înființăm la Fălticeni un muzeu de artă religioasă”, a anunțat astăzi președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Flutur a spus că ”după ce Fălticeniul ne-a returnat clădirile în care a funcționat și fostul Consulat al Austriei, am decis să le transmitem în administrarea Muzeului Național al Bucovinei și să înființăm acolo un muzeu de artă religioasă. Amenajarea acestui muzeu în Fălticeni este un proiect foarte important pentru că aici ar urma să fie expuse lucrări din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană. Mai mult, un lucru extrem de important, unic, este acela că în acest muzeu ar urma să fie expuse obiecte religioase de la toate confesiunile religioase”.

Muzeul Național al Bucovinei va adăposti sub aripa sa încă un obiectiv cultural, de această dată cu expoziții dedicate excepționalelor obiecte aparținând tuturor confesiunile religioase din zonă.

Prin realizarea acestui obiectiv se va realiza un spațiu expozițional permanent care va pune în valoare ansamblul arhitectural în sine, precum și patrimoniul existent al Muzeului Național al Bucovinei, lărgind astfel oferta expozițională.

De asemenea, se va realiza și un spațiu adecvat de depozitare a inventarului de patrimoniu.

”Lucrurile au avansat și deja am depus documente pentru finanțare la Compania Națională de Investiții (CNI). Astfel, am solicitat prin Muzeul Național al Bucovinei includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), Subprogramul Alte Obiective de Interes Public sau Social în Domeniul Construcțiilor pentru obiectivul de investiții Consolidare și reabilitare imobile pentru înființare ,,Muzeu de Artă Sacră” în Municipiul Fălticeni.”, a transmis președintele Gheorghe Flutur.

Obiectivul investiției propuse îl constituie executarea de lucrări de reabilitare și de modernizare la interior și la exterior a două clădiri. De asemenea, se propune și punerea în valoare a curții prin sistematizare și amenajare de spații de circulație pietonală și auto, amenajare spații verzi cu păstrarea și toaletarea arborilor valoroși din incintă precum și realizarea unei împrejmuiri a terenului.

Clădirile propuse spre amenajare sunt clădiri reprezentative ale Fălticeniului de la sfârșitul secolului XIX la care s-a păstrat forte bine structura de rezistență.

Clădirea principală care se dorește a se pune în valoare este cea care a găzduit unul din cele opt consulate ale Imperiului Austro-Ungar în Regatul României din perioada 1886-1918, clădire unicat din punct de vedere arhitectural în zonă, cu elemente arhitecturale asemănătoare cu cele de la Castelul Peleș, construită, după datele din cadastrul austriac, în perioada 1826-1830.

Flutur a reamintit că s-a aprobat și înființarea, în Municipiul Suceava, a unui Muzeu de Artă, care ar urma să funcționeze în fostul sediul al Arhivelor Naționale, aflat în aceeași clădire a Muzeului National Bucovinei.

De asemenea, Cazinoul „Băilor” din Vatra Dornei va fi transformat într-un muzeu, iar la Siret este reabilitat și modernizat Muzeul de Istorie care va prezenta istoria minorităților din Bucovina și unde va fi amenajat un Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina.

”Bucovina este un ținut multietnic şi multiconfesional, un model al conviețuirii pașnice între minorități iar Municipiul Fălticeni, un reper pentru cultura națională, merită acest edificiu.

Vrem să facem din Muzeul de Artă Sacră un important punct de atracție în Fălticeni, o poartă de intrare în Ținutul Mănăstirilor”, a spus președintele Gheorghe Flutur.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *