Mopan Suceava
Actualitate

Gheorghe Flutur, la Hora de la Prislop: Un eveniment unic în ținutul dacilor liberi, fără regie. Tradiția bate modernismul

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prezenta alături de președintele PNL și președinte al Senatului României Nicolae Ciucă la sărbătoarea de la Prislop, a transmis un mesaj în care arată că acesta este un eveniment unic în ținutul dacilor liberi, iar atâta timp cât este hora de la Prislop, cât sunt obiceiurile și tradițiile din Maramureș, Bucovina și Năsăud, România și românii nu trebuie să se teamă de globalizare:

”Astăzi, la Prislop, s-au întâlnit dacii liberi din Maramureș, Bucovina și ținutul Bistriței Năsăud. Invitat de onoare a fost Președinte Senatului, Nicolae Ciucă. Cel mai spectaculos lucru a fost întâlnirea de culme de la cumpăna apelor, iar cine a fost atent a văzut lacrimi în ochii multora de acolo. Convoiul, condus de buciumașii de pe muntele Rarău, al Bucovinei, răsuna atât de emoționant încât mii de oameni cu telefoane mobile țineau să filmeze acest eveniment care nu se poate exprima în cuvinte: răsunau munții.

Trei ținuturi: Maramureșul, cel al Bucovinei și cel al Năsăudului s-au întâlnit la hora de la Prislop. În cuvântul meu am spus ceva fundamental. Atâta timp cât este hora de la Prislop, cât sunt obiceiurile și tradițiile din Maramureș, Bucovina și Năsăud, România și românii nu trebuie să se teamă de globalizare. Nu știu câți au înțeles esență acestor vorbe, dar esență este că tradiția bate modernismul.

Un eveniment unic în ținutul dacilor liberi, fără regie, iar eu, ca președintele al CJ Suveava, fără să fiu părtinitor, am avut lacrimi în ochi când Bucovina avea o scenă care gemea de talente și de autentic, de la fluierașul lui Ilie Cazacu, până la buciumele de pe Rarău și greutatea arcanului feciorilor Bucovinei. Doamne, ce noroc are această țară cât timp va mai exista Bucovina, Maramureș și Năsăud.

 

La rândul său, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, participant și el la sărbătoarea de la Prislop , ajunsă la a ediția 51, a arătat că aici s-au întâlnit reprezentanții județelor Suceava, Maramureș și Bistrița Năsăud.

”Am avut onoarea să fie alături de noi Domnul Ionel Nicolae Ciucă, Președintele Senatului și al Partidului Național Liberal, precum și ambasadorul României în Cipru, Excelența sa Dan Mihalache.

Pe lângă reprezentanții Consiliilor județene, Gheorghe Flutur președintele Consiliului Județean Suceava și Ionel Bogdan președintele Consiliului Județean Maramureș, au participat primari și parlamentari din cele trei zone.

Folclorul este o comoară a României pe care trebuie să o păstrăm, să o conservăm și să o transmitem generațiilor viitoare.”

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *