Gheorghe Flutur: proiect cu fonduri europene pentru dotarea cu fose septice a locuințelor din zona de munte și zonele greu accesibile

Președintele Gheorghe Flutur a avut mai multe întâlniri de lucru cu actualii și viitorii parlamentari PNL de Suceava în care s-a discutat despre prioritățile județului Suceava pe următorii 4 ani.

”Am făcut și o simulare în ceea ce privește 𝐨𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐜𝐮 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐬̦𝐢 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 a unor investiții prioritare pentru suceveni în următorii patru ani.

În aceste zile am aprofundat o temă legată de confortul populației, mai exact cu privire la racordarea la sistemul de canalizare a locuințelor.

Trebuie amintit faptul că acum avem în implementare în județ un mare program pe POIM, de un sfert de miliar de euro, pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare, care se adresează unei treimi din populația județului Suceava, 𝐮𝐫𝐦𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐚 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐮𝐫𝐦𝐚̆𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐦 𝐧𝐮 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐮𝐭̦𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝟐𝟓 𝐝𝐞 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮”, a spus Flutur.

Acesta a mai precizat că datele arată că atât în județ cât și în țară numărul locuințelor racordate la rețelele de apă este mult mai mare decât a celor racordate la rețelele de canalizare. Se constată un grad scăzut, spre zero, a procentului de racordare la canalizare a locuințelor din zona de munte și zonele greu accesibile.

”În acest context, în urma discuțiilor cu parlamentarii și cu viitorii parlamentari liberali, dar și cu Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-a convenit elaborarea unui act normativ prin care să se asigure condițiile pentru dotarea cu fose septice a locuințelor din aceste zone greu accesibile, care sunt într-un număr însemnat în județul Suceava. Aceste fose septice vor fi instalate și folosite cu respectarea tuturor cerințelor de mediu, urmând să se acorde asistență tehnică de specialitate, să fie vidanjate de către serviciile specializate ale administrațiilor locale”, a transmis președintele Gheorghe Flutur.

𝐂𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐢𝐦𝐚𝐫𝐞, este vorba 𝐝𝐞 𝐨 𝐬𝐮𝐦𝐚̆ 𝐝𝐞 𝟓𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨, 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐜𝐮 𝐟𝐨𝐧𝐝𝐮𝐫𝐢 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐧𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐨𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐞 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐞𝐥𝐞 𝐠𝐫𝐞𝐮 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐞.

Președintele CJ Suceava a amintit că la o scară mai mică, proiecte pentru astfel de zone au fost implementate de el atunci când era ministru al agriculturii, micile ferme fiind dotate cu motocositoare, aparate pentru muls și tancuri de răcire a laptelui

”Un astfel de proiect ar putea fi introdus la finanțare prin Programul de Reziliență. Acest program de dotare cu fose a locuințelor din zonele greu accesibile înseamnă încă un pas în asigurarea condițiilor de confort pentru populație, a conchis Gheorghe Flutur.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *