Mopan Suceava
Administratie

Gheorghe Flutur, soluții pentru fermierii din județul Suceava discutate cu ministrul Agriculturii, Nechita – Adrian Oros. Cluster local pentru producătorii de lapte dar și forță de muncă adusă din Ucraina

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a transmis astăzi, într-un comunicat de presă, principalele concluzii la care s-a ajuns după întâlnirea care s-a desfășurat ieri în județul nostru cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita – Adrian Oros.
Gheorghe Flutur a purtat discuții cu ministrul Oros la Vatra Dornei, la Gura Humorului dar și la Moara.
Primul subiect a vizat retragerea din județul Suceava a firmei Lactalis, cea care deține marca ”La Dorna” și consecințele acestei decizii manageriale a grupului de firme pentru bazinul Dornelor.
Alte subiecte au vizat plantarea de salcâmi și tei ca perdele de protecție pe marginea șoselelor pentru a încuraja apicultorii dar și aducerea de forță de muncă pentru agricultura județeană din Ucraina.
Prezentăm în cele ce urmează transcrierea declarației făcute de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, după întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Nechita – Adrian Oros:
”Ministrul Oros al Agriculturii a fost prezent ieri la Suceava. L-am invitat pentru că în urmă cu o lună de zile, fabrica de lapte de la Dorna anunța că își închide activitatea. Nu puteam să rămân indiferent. Atunci au venit doi secretari de stat, acum a venit ministrul Agriculturii, președintele Autorității Sanitar Veterinare și președintele Autorității pentru Arii Protejate.
Ei nu doresc și noi nu dorim ca laptele din zona Sucevei să se proceseze în altă parte. Județul Suceava este pe locul 1 în țară la producția de lapte.
2,2 milioane de hectolitri de lapte, peste 10% din laptele României se produce în Suceava. Eu, ca președinte de Consiliu Județean, dar și ca sucevean, sunt împotriva plecării materiei prime în cisterne, să fie prelucrată în alte județe.
Am cerut măsuri concrete. Să apară din nou fabrici și făbricuțe de lapte. Eu am făcut asta ca ministru al Agriculturii, au apărut mai multe fabrici de lapte pe programul Sapard când eram ministru, asta vreau să facem în continuare și am discutat lucruri concrete:

Cluster cu Agenția Ariilor Protejate, pentru promovarea produselor agricole din județ

”În județul Suceava sunt 82 de UAT – uri, de Primării, care se află în arii protejate. Există o legislație care dă anumite avantaje pentru procesarea produselor din zona respectivă în arii protejate. 70% din localitățile din Suceava vom înființa o asociere, un cluster cu Agenția Ariilor Protejate, pentru promovarea produselor produse aici. Vreau să intre și asociația Produs în Bucovina în această zonă pentru că este vorba despre produse sănătoase, o zonă în care se respectă produse tradiționale în care furajele au o anumită calitate mai ales în flora spontană din zona de munte a județului Suceava.
Am discutat despre un program pe zootehnie. Județul Suceava are un potențial uriaș. Are peste 350.000 de hectare de pășuni și fânețe. Am cerut un program de ferme pepinieră care să furnizeze berbecuți, purcei sau viței care pot fi crescuți de ferme sau acasă la oameni. I se dă la o anumită greutate, când este mic purcelul sau berbecuțul și este predat pentru abatorizare la o anumită greutate.
În felul acesta putem să valorificăm munții noștri pentru că o parte din ei au rămas nepășunați, din lipsa forței de muncă.
Am cerut ministrului Agriculturii program special pentru zona noastră în legătură cu drumurile agricole. Trebuie să scoatem căruțele, tractoarele, utilajele agricole de pe drumurile europene și naționale. Și să găsim, pe bani europeni să fim eligibili, să pietruim drumuri, să nu mai avem căruțe pe drumuri naționale și județene, care creează pericol de accidente.
Am discutat ieri probleme legate de apicultură, de încurajarea perdelelor de protecție, ca bază meliferă, de salcâmi, de tei și de alte specii. Am discutat despre promovarea produselor bio și tradiționale în Europa. Dacă nu au bani să facă reclamă în Germania, în Franța, în Italia, fermierii de la Vatra Dornei, va trebui să-i sprijinim să le facem reclamă din bani europeni sau din bani naționali pentru a ține pasul cu concurența”.

Forță de muncă de la Cernăuți, care să lucreze și în județul Suceava

”Ne interesează foarte mult din punct de vedere al agriculturii județul Suceava, am discutat despre finanțare, piețe, silozuri despre posibilitatea încheierii unui acord cu Ucraina să putem aduce forță de muncă de la Cernăuți, care să lucreze și la noi.
Când îți pleacă oamenii în Italia la lucru și rămâi în plină vară fără să ai cine să lucreze în ferma ta sau într-o întreprindere oarecare, să avem acord între țări să aducem forță de muncă de la vecinii noștri.
Acestea sunt câteva dintre temele pe care le-am discutat și mă bucur că au răspuns prompt membrii guvernului, ministrul Oros în primul rând, cu care am o relație specială, dar mă bucur că au fost mulți fermieri, medici veterinari, primari, procesatori.
Am avut întâlniri la Vatra Dornei unde s-au vizitat două ferme de vaci, o fabrică de cașcaval dar și la Gura Humorului, cu medicii veterinari. Acolo s-a rezolvat o problemă a contractelor de concesiune pentru că nu erau plătiți de foarte mult timp medicii. Iar la Moara am avut o întâlnire cu fermierii pe zona vegetală, unde de asemenea li s-au adus la cunoștință probleme și propuneri ministrului Agriculturii”, a mai transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *