Greenpeace, salvarea planetei, a buzunarelor și a onoarei nereperate a unor confrați din presa mondială. Morală de nerostit cu voce tare

Ne cerem scuze activiștilor Greenpeace și de asemenea, ne cerem scuze jurnaliștilor care au însoțit delegația Greenpeace, săptămâna aceasta, la Suceava. Știm cu toții, tinerii activiști de la București s-au bazat pe câteva reclamații din partea unor voluntari locali și au solicitat sprijinul sateliților, fără a verifica în prealabil veridicitatea informațiilor transmise cu aplomb de doi-trei oameni din zonă, cu probleme importante în ceea ce privește încălcarea penală a legislației silvice ori de mediu. Cei care au avut prilejul să îi asculte pe cei trei ”voluntari” Greenpeace, pornitori ai acestei mari acțiuni  Greenpeace la Ocolul Silvic Vama, s-au dumirit. Nu insistăm asupra subiectului.  

Entuziaștii de la Greenpeace se vor întâlni cu experimentații lucrători  silvici de la Romsilva și se vor pune de acord, pentru acțiuni viitoare, așa cum părea să fi decurs angajamentul reciproc.

Revenim doar, în puține cuvinte, asupra unui eveniment colateral, care a așezat, în opinia noastră, ceva noroi în sensul românesc al cuvântului, pe obrajii ”imaculați” ai jurnaliștilor din capitală, invitați să filmeze ”dezastre” în fondul forestier de la Ocolul Silvic Vama ori din împrejurimi.

Agitația jurnaliștilor din capitală invitați de către Greenpeace București – România, venea probabil și din aceea că au bătut câteva sute de kilometri, până unde se agață ”harta în cui”, și nu au găsit indivizi fără proprietatea limbii române ca auditoriu și purtători de vorbe, ca prin alte locuri vizitate de ei, pe care să le speculeze maxim. Purtați pe coclauri de activiștii Greenpeace, nefiind interesați în mod real de ceea ce se petrece în  jurul lor, nemulțumiții jurnaliști  au dorit să filmeze niște bușteni de la marginea drumului. Desigur, pentru o ”imagine ilustrativă”. Nu s-au gândit nici un moment că acei bușteni aparțin cuiva, că au fost depozitați pe proprietatea privată a cuiva și, mai important, acel cineva are documente care să certifice proveniența legală a acelor trunchiuri de copaci.

Proprietarul depozitului și al buștenilor a rașchetat praful și în continuare o bucată de plastic din mobilarea mașinii curajoșilor jurnaliști ce se instalaseră la proprietatea lui. Au fost oferite explicații reciproce, bărbatul proprietar a oferit o sumă de bani, de trei ori mai mare decât cuantumul pagubelor provocate mai mult sau mai puțin ”involuntar”  mașinii reporterilor care îi intraseră pe terenul propriu. Tinerii jurnaliști au părut mulțumiți, dar nu pe deplin. Până să digere oferta generoasă a proprietarului, au postat text amplu,  preluat inclusiv de Greenpeace, în care ei descriu cum au fost ”atacați” de Simion Chiruț, în comuna Frumosu din județul Suceava. Acest om le-a oferit, cum am spus, de trei ori costul reparației mașinii cu care i-a fost încălcată proprietatea, dacă acest lucru s-a petrecut. El a crezut că subiectul s-a stins. La jumătate de oră, site-ul Greenpeace anunța o agresiune asupra jurnaliștilor care ”documentau” tăieri ilegale de arbori, venită din partea lui Simion Chiruț, jurnaliștii acceptând anterior banii plătiți de om pentru a-și rezolva problema cu mașina în cel mai apropriat service.

Am documentat azi din nou subiectul și am aflat că lucrurile nu stau întocmai cum credeam aseară, când eram dispuși să nu mai plictisim cititorii cu acest subiect .

Am publicat rezultatele documentării, ieri după amiază. În mod neașteptat, aseară,  Simion Chiruț a fost căutat de ”reporterii” publicației invitate de Greenpeace să documenteze tăierile ilegale de arbori din pădurile administrate de Romsilva prin Direcția Silvică Suceava în județ și a fost găsit de reporterii publicației ”Recorder”, pentru a-i restitui cei 1500 de lei plătiți cu o zi înainte. De la sine înțeles că suceveanul i-a trimis, cu tot cu bani, acolo de unde au venit.

Morala, zicem noi, nu prea se cuvine a fi rostită cu voce tare.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *