Greenpeace și ipoteticul accident de la Frumosu. Preț triplu plătit cash reporterilor bucureșteni de un om care își apăra proprietatea. Jurnaliștii invitați de Greenpeace nu l-au iertat nici așa

O dovadă vizibilă chiar și cu sateliții folosiți de structura românească Greenpeace pentru identificarea neregulilor în gestionarea naturii, ne-a fost oferită chiar în spațiul virtual gestionat de această remarcabilă asociație care luptă de decenii pentru menținerea în viață a planetei noastre. De această dată este vorba despre natura umană. Iar vorba veche românească spune: ”spune cu cine te însoțești ca să îți spun cine ești” este, în acest context, actuală.

O postare pe site-ul Greepeace, după vizita tinerilor activiști ai acestei remarcabile forțe civice, care cu ani în urmă oprea petroliere, fugărea industriași meschini din zone naturale protejate, pare a fi ajuns la pragul de jos al activității minunate a acestei organizații mondiale în România. Precizăm că este vorba despre un articol publicat pe site-ul Greenpeace România, legat de vizita ”în teren”, în zona împădurită din județul Suceava a activiștilor Greenpeace România și a jurnaliștilor de la entitatea publicistică Recorder, rămași liberi prin pădurile Bucovinei, fără a fi avertizați că uneori pot călca proprietatea privată, iar în această zonă a țării, termenul privat are o conotație cu mult mai adâncă decât în Câmpia Română:

”Vizita în teren a presei nu s-a încheiat fără incidente. Câteva ore mai târziu, când jurnaliștii Recorder filmau lemnul depozitat pe drum de Simion Chiruț (consilier local al comunei Frumosu, unul dintre patronii de gater care exploatează lemn din pădurile administrate de Romsilva), acesta a accidentat cu intenție automobilul cu care circulau reporterii, motivând în fața camerei că ”nu au dreptul să-i filmeze buștenii”. Poliția chemată la fața locului a deschis un dosar penal în acest caz. Localnicii confirmă că nu e vorba de un incident izolat și că astfel de amenințări se întâmplă în mod curent, unele dintre ele finalizându-se cu acte de violență”.

Super-știrea, redactată ca atare și făcută publică pe site-ul Greenpeace, cu titlul ”Jurnaliști agresați fiindcă documentau infracțiuni forestiere semnalate de Greenpeace”, are la bază un eveniment petrecut într-adevăr. Doar că jurnaliștii care au însoțit activiștii Greenpeace au omis să spună că de la acel Simion Chiruț, bărbatul indicat ca fiind proprietar al buștenilor și care a intrat, poate cu voie, în Renaultul jurnaliștilor de la ”Recorder”, au acceptat scuze precum și suma de 1500 de lei cash.  Proprietarul enervat al lemnului pe care entuziaștii reporteri care au însoțit echipa Greenpeace, a fost dispus să plătească daunele provocate  într-un exces de nervi Renaultului bucureștean purtător de jurnaliști.  Specialiștii au estimat că aceste daune, la o primă evaluare, nu depășeau valoarea de 500 de lei.

Conflictul s-ar fi stins iar nereperații jurnaliști aduși de Greenpeace în județul Suceava nu ar mai fi avut motive să dezvolte subiectul, dacă ar fi acceptat deal-ul local. Departe de ei însă acest lucru, precum se vede.

Nu acest lucru este important.  Vorbim despre o atitudine de ani întregi configurată în mințile unor tineri care cred că soarele răsare de la București. Cu doar puțini ani de viață, intrând în sistemul ” Hai să salvăm planeta”, ei pierd din vedere că trebuie să își salveze semenii, pentru că altcumva nu vor avea cui să explice teoriile ce au la bază datele transmise din satelit. Acei semeni trebuie să se hrănească,  să procreeze și, ici colo, să și inventeze lucruri pe care activiștii pentru salvarea planetei le folosesc din plin, căutând godzille prin cercul de foc al Pacificului ori în crevasa Atlanticului, printre ghețarii care se topesc într-un ritm accelerat la cele două poluri, etcaetera.

Dincolo de faptul că jurnaliștii aduși de la București de activiștii Greenpeace, victimele  supărării unui patron local, au acceptat cei 1500 de lei, a avut loc împăciunea amiabilă la preț triplu comparativ cu daunele produse, rămâne, în sine, ”nereperată” problema de fond. Huliții silvicultori ai Romsilva și ai Direcției Silvice Suceava au fost maculați de activiștii Greenpeace pentru că acestora nu le-au ieșit socotelile. Activiștii Geenpeace România au fost maculați fiindcă sursele lor s-au dovedit a fi indivizi de mâna a doua în comunitățile unde locuiesc și unde își desfășoară traiul, cu grave probleme  în ceea ce privește respectul pentru legislația silvică și cea  de mediu.

Maculată este acum imaginea județului Suceava, prin postările  Greenpeace – România  și a site-urilor conexe,  printr-o campanie care pare a fi vădit în avantajul lor, a celor de la București și în dezavantajul nostru, cei din Suceava. Rareori mă exprim partizan, dar văzând atitudinea vehement anti Romsilva și văzând micimea probelor puse în microscopul forestier de către tinerii activiști Greenpeace – România, recomand bordului asociației să înlocuiască echipa. Documentarea pentru obținerea unor informații corecte asupra unei anumite teme nu înseamnă acumularea de cifre statistice, nu înseamnă imagini din satelit, nu înseamnă provocarea interesată a unor ”martori” care să confirme neapărat  o idee preconcepută. Și cu atât mai mult, documentare nu înseamnă să intri în depozitul unui patron, fie acesta chiar consilier local în comuna Frumosu, județul Suceava, să-i pozezi buștenii iar când acesta vine nervos și rade vopseaua de pe mașina jurnalistului insolent, acesta din urmă pică la învoială, acceptând 1500 de lei de la proprietarul acum pe cale să se calmeze, de trei ori mai mult decât paguba produsă. Precizăm că aceste cifre, referitoare la problemele create de lovirea intenționată sau nu a mașinii jurnaliștilor bucureșteni de către proprietar au fost transmise de polițiștii suceveni, chemați la fața locului să clarifice circumstanțele producerii acestui incident.

Murdăria de care trebuie să scape Greenpeace vine chiar de aici: Pe site-ul organizației a fost postată acea știre, redactată de colegii jurnaliști de la ”Recorder”, care nu a fost ștearsă, ca de altfel nici alte ”știri” anterioare, deși aceasta din urmă nu trebuia să fie concepută, darmite să trăiască și să producă efecte în spațiul virtual.

IPJ Suceava a confirmat că acea tamponare s-a produs în zona unui depozit de bușteni aflat pe proprietatea lui Simion Chiruț. A confirmat de asemenea că între proprietar și jurnaliștii aduși de Greenpeace la Frumosu a avut loc un schimb de replici iar una dintre fraze a fost ceva de genul ”nu au dreptul să îmi fotografieze buștenii”. IPJ  Suceava a confirmat că proprietarul buștenilor și al terenului fotografiat de   jurnaliștii din capitală a produs oarece daune mașinii cu număr de București,  dar fără intenție. Oricum, pagubele au fost acoperite imediat, cu bani cash, de Chiruț, pentru a preîntâmpina o escaladare a discuției. Dar acest lucru, precum vedem, nu s-a întâmplat.

Simion Chiruț, om de 64 de ani, a arătat cum s-au petrecut lucrurile: ”Pe la 5 după amiază, venind pe același sens al drumului, am văzut că un Renault cu numere de București este pe cale să oprească lângă depozitul de bușteni de pe terenul care îmi aparține. Am vrut să opresc și eu, dorind să știu cine este interesat de acești bușteni. Am depășit mașina dar din față a venit un alt automobil, a trebuit să trag către partea stângă și am atins Renaultul. Sigur, am coborât și i-am luat la întrebări. Ei au spus că sunt reporteri. Eu le-am spus că nu au dreptul să fotografieze buștenii fiindcă sunt proprietatea mea iar terenul pe care sunt depozitați este de asemenea proprietatea mea. Am vorbit frumos. Mi-au spus că le-am stricat mașina. Am spus că le plătesc reparațiile. Au mers la un service și mi-au transmis de acolo că reparațiile costă 1500 de lei. Am plătit cu bani cash”, a arătat Simion Chiruț.   

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *