Grevă de avertisment mâine, în școlile din România. Profesorii vor salarii mai mari. Se pregătește greva generală pentru 22 mai
Cadrele didactice din școlile din România vor organiza o grevă de avertisment mâine 17 mai, între orele 11.00 și 13.00, iar sindicatele din educație au anunțat deja că din 22 mai va putea fi declanșată și o grevă generală în unitățile de învățământ unde există membri de sindicat, nemulțumirile vizând în special salariile dascălilor.
Ministrul Educației, Ligia Deca, este de părere că nu ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar sau procesul educational:
„Astăzi am semnat un ordin de ministru pentru componența echipei de negociere ptentru contractul colectiv de muncă în învățământ și în zilele următoare vom chema federațiile sindicale pentu discuții pe contractul colectiv de muncă.
Aceasta a fost, de altfel, și principala revendicare – mai sunt și alte chestiuni care tin de sporuri, măriri, numai că aceste aspecte țin de Ministerul Finanțelor. Nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar sau procesul educaţional”:
Reprezentanții federațiilor din educație – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” – au susținut marți o conferință de presă în care au anunțat deciziile luate, spunând că Guvernul nu s-a ținut de promisiuni: „După cinci luni de proteste, Guvernul României, din păcate, a fost impasibil. Au fost doar promisiuni nepuse în practică”.
Liderii sindicali spun că este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, astfel că examenele naţionale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – „ar putea fi bulversate” și au făcut apel la părinți, să fie alături de cei care protestează:
„Fac apel către părinți să înțeleagă și recomandăm, în același timp, să țină copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari.
Este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus nu, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează.
De aceea, părinții trebuie să fie alături de noi, să înțeleagă că dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei”, a spus liderul FSLI, Simion Hăncescu.
Colegiul național al liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a decis luni organizarea mai multor acțiuni de protest. În decizia adoptată de FSLI se precizează că rezultatele referendumului organizat în rândul membrilor de sindicat arată că 71,29% dintre aceștia ar fi de acord cu declanșarea grevei de avertisment începând din 22 mai.