Mopan Suceava
Actualitate

Guvernul te lasă să muncești până la 70 de ani. Legea care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare, aprobată în ședința de azi

Guvernul a aprobat astăzi, 9 iunie a.c., proiectul de lege prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari.

Conform actului normative adoptat, cei care îndeplinesc condițiile de pensionare în sistemul public de pensii, inclusiv pensiile de serviciu, sau ai sistemului pensiilor militare de stat, pot exercita opțiunea între continuarea activității și încetarea raportului de serviciu.

Proiectul poate fi consultat la adresa:

https://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/06/LG.pdf

HotNews.ro: ”Proiectul de lege prevede o revizuire a legislației aplicabile în cazul cumulului pensiei cu salariul și o alternativă prin care un angajat din sistemul public poate exercita opțiunea între pensie și veniturile salariale aferente raportului de muncă, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. De aceea, în sistemul public, posibilitatea continuării activității este însoțită de suspendarea plății pensiei.

În sistemul bugetar, în măsura în care se optează pentru continuarea raportului de muncă/ raportului de serviciu până la împlinirea vârstei de 70 de ani, exercitarea dreptului la muncă nu este condiționată de încheierea unui nou contract individual de muncă și nici de acordul angajatorului, însă dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan.

Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Cererea privind continuarea activității se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare”. (https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24849334-guvernul-aprobat-proiectul-lege-care-prevede-cresterea-optionala-varstei-pensionare-70-ani-elimina-cumulul-pensiei-salariul-bugetari.htm

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *