Hramul capelei romano-catolice „Sfânta Varvara” din Salina Cacica, sărbătorit astăzi. Președintele Uniunii Polonezilor din Romania, Ghervazen Longher prezent la liturghie

Astăzi  4 decembrie a.c, a fost sărbătorit  hramul capelei romano-catolice „Sfânta Varvara” din Salina Cacica.  Capela romano-catolică Sfânta Varvara – se află la capătul scării cu 192 de trepte ce coboară  la 21 metri adâncime, în mina de sare de la Cacica.

Capela, prima de acest fel amenajată într-o salină din România, a fost inaugurată în anul 1806 la inițiativa preotului polonez Jakub Bogdanowicz care a dorit ca minerii romano-catolici să aibă unde se ruga înainte și după terminarea lucrului (în localitate nefiind nicio biserică).

Inițial era căptușită cu lemn, acesta fiind îndepărtat în anul 1904. Sfânta Varvara este patroana minerilor și către ea se aduceau rugăciuni la intrare și mulțumiri la ieșirea din mină. Capela cu altar, icoane, candelabru, amvon și balcon pentru cor este de fapt o biserică adevărată. Altarul și amvonul acesteia au fost sculptate în sare acum peste un veac, de credincioșii catolici care lucrau în mina de sare de la Cacica. Dimensiunile capelei sunt impresionante, dacă ținem cont de faptul că incinta, în ansamblul ei, a fost săpată manual de minerii care își puneau viața, la intrarea și la ieșirea   în brațele Sfintei Varvara. Capela are 25 metri lungime, 9 metri lățime și 7 metri înălțime. Pereții sunt rectangulari, iar în partea dreaptă se află o icoană reprezentând-o pe Sfânta Varvara. Înainte de a coborî în adâncurile salinei, minerii se adunau zilnic în fața altarului Sfintei Varvara pentru ca ea să-i ceară lui Dumnezeu să-i ocrotească în timpul muncii lor. La întoarcere se adunau aici pentru a înălța rugăciuni de mulțumire. În fiecare zi se oficia sfânta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici și ortodocşi.
După 1990, s-a reluat tradiția ca  la data de 4 decembrie a fiecărui an, să coboare în capelă preoții celor trei  confesiuni pentru a celebra Sfânta Liturghie a hramului.

Anul acesta, sfânta Liturghie  a  fost oficiată de vicedecanul catolic de Bucovina, preot doctor Stanislav Ioan Cucharec,  paroh la biserica din Solonețu Nou împreună cu preotul Cristian Blăjuț din parohia Cacica, preotul greco-catolic Nicolae Nicolaisen precum și de preoții din decanatul de Bucovina al Bisericii Catolice. Între credincioșii participanți la aceasta Liturghie s-a aflat si președintele Uniunii Polonezilor din Romania, Ghervazen Longher.

sursa: facebook Uniunea Polonezilor Din Romania

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *