Hramul Sucevei, zeci de mii de credincioși ortodocși, în pelerinaj la Suceava

Hramul Sucevei  a avut parte în acest an de vreme bună. Pe timp de noapte însă, pelerinii au trebuit să își găsească sălașuri  pe la gazde, fiindcă  furtuna nu i-a lăsat să își petreacă noaptea de duminică spre luni în ograda Mănăstirii Sfântul Ioan.

Lumea a venit indiferent de avertizările meteorologice, cu zecile de mii, oameni care să fie martori la cel mai mare eveniment religios de la Suceava, prilejuit de dubla sărbătoare creștin ortodoxă, ce a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea a Aducerii  Moaștelor Sfântului Ioan  cel Nou de la Suceava.

Două sărbători creștine ortodoxe într-o singură zi. Cea mai spectaculoasă procesiune  ortodoxă de la Suceava,  se desfășoară în fiecare an, pe 24 iunie. Este vorba  despre pelerinajul credincioșilor ortodocși, porniți să urmeze racla Sântului Ioan cel  Nou, pe străzile orașului .Pelerinii au venit de cu o zi sau două înainte, au căutat loc de dormit pe la gospodarii din Suceava iar dacă nu au găsit,  s-au strâns în curtea Mănăstirii și s-au adăpostit cum au putut.

Plecarea din curtea Mănăstrii  Sfântul Ioan a fost puțin întârziată. Oamenii au zis că este bine așa fiindcă trebuie să se țină cont și de prognoza meteo. O procesiune cu sfintele moaște ale lui Ioan cel Nou de la Suceava, în condiții meteo incerte , nu ar fi fost potrivită, pe furtună. Dar procesiunea  care a urmat a mulțumit pe toți credincioșii ortodocși care s-au îngrămădit  de-a lungul drumurilor din Suceava, pe traseul stabilit pentru moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Pe același drum anunțat deja, moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost conduse de pelerini și întâmpinate de mii de credincioși.

IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și  Rădăuților a  condus și în acest an procesiunea. Mii de credincioși au dorit să primească binecuvântare de  la el.

De remarcat insistență mai pregnantă din partea unor credincioși deciși să obțină cu orice preț seflie-uri pe sub raclă, a unor credincioși vocali nemulțumiți că nu au făcut fotografii bune pe care să le trimită pe o rețea de socializare, ”din cauza ziariștilor nesimțiți”. Alții, cărora le-au mers bine smarturile, s-au bucurat că n-a plouat și au postat rapid pe rețelele de socializare instant-uri de la cel mai important eveniment religios din orașul Suceava.

A fost o zi frumoasă,  procesiunea moaștelor, care a bucurat zeci de mii de credincioși creștini, plecată de la Mănăstirea Sfântul Ioan , a revenit cu bine la lăcașul de cult emblematic pentru Suceava. Zeci de mii de oameni au intrat în alaiul pornit de la porțile Mănăstirii. Alte zeci de mii au așteptat, pe străzile Sucevei, procesiunea.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.