Iancu Flondor, artizanul unirii Bucovinei cu România, bust dezvelit la Suceava

Unul dintre cele mai importante evenimente dedicate ”Anului Centenar”, pe plan județean, demers public asumat de autoritățile din România pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918, a fost dezvelirea, lângă Palatul Administrativ din municipiul reședință de județ Suceava a bustului omului politic bucovinean Iancu Flondor, principalul artizan al unirii Bucovinei cu România.
Politicieni, oameni de cultură, conducători ai administrației locale și județene au participat la acest important eveniment. Câteva sute de suceveni au fost de asemenea prezenți la dezvelirea monumentului realizat de sculptorul Virgil Scripcaru.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a fost amfitrionul evenimentului Cultural iar prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi a transmis un mesaj însuflețitor pentru cei cărora Unirea Bucovinei cu România, de acum 100 de ani, nu le este indiferentă. Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a venit cu temele făcute la dezvelirea bustului omului politic Iancu Flondor, reamintind felul în care artizanul Unirii Bucovinei cu România și-a sfârșit repede cariera politică după ce guvernul României Mari de la București i-a oferit atât lui cât și altui luptător patriot bucovinean, Ion Nistor, câte un post de ministru și de aici s-a iscat un conflict politic între cei doi mari oameni ai Bucovinei care nu s-a terminat decât odată cu moartea celui dintâi.
Deputatul ALDE, universitarul Ștefan Alexandru Băișanu, a oferit prin vorbele sale un omagiu istoricului sucevean Mihai Iacobescu, prezent la eveniment, cel care este primul autor al unei Istorii a Bucovinei publicată după 1990.
A urmat un vernisaj al expoziției ”Zestrea Bucovinei la 1918”, găzduită de Palatul Administrativ în holul central și prezentată de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu. Expoziția care poate fi vizionată până la sfârșitul anului redă în imagini viața și zestrea Bucovinei din anul Marii Uniri, așa cum este ea prezentată în panourile expoziției, care redau aspecte din viața cotidiană a românilor suceveni de acum un veac.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *