IATĂ CUI FOLOSEȘTE TRENUL DE PUTNA. COPIII CU GHIOZDANE

Dacă a mai rămas vreo umbră de îndoială că trenul Suceava-Putna n-ar folosi nimănui, oferim scepticilor câteva fotografii făcute, la destinaţie, de un copil care nu și-a bătut capul cu previziuni pesimiste, coborând din tren.

Zeci de copii, elevi la liceele din Vicov ori Rădăuți, au optat pentru acest mijloc de transport care înseamnă, pe lângă o economie consistentă în bugetul familiei un mijloc de socializare nemaipomenit. Să nu fii țintuit în scaun de vocea unui șofer care n-a dormit cum se cuvine peste noapte, să te poți mișca dintr-un loc în altul, să relaționezi cu cel de alături fără să te simți supravegheat, să nu fii obligat să asculți muzica preferată a șoferului  în boxe până în celălalt capăt al microbuzului, să nu trebuiască să mulțumești cu deferență aceluiași șofer autoritar și oarecum disprețuitor privind de la înălțimea scaunului său de conducător auto ce cu voce răsunătoare transmite umililor pasageri înghesuiți la coborâre, mesaje de genul: ”Mai repede, mai repede, că timpul înseamnă bani!”.

Dacă tot este vorba despre bani, am aflat și suntem în măsură să facem publice tarifele pentru abonamentele aferente curselor de cale ferată pe traseul Putna – Rădăuți – Dornești pentru elevi, cu precizarea dinainte că navetiștii maturi plătesc de două ori mai mult. Așa cum veți vedea însă, și acest preț dublu nu este de neluat în seamă.

Astfel, abonamentul lunar pentru un elev, pe calea ferată, cu mult comentata, lovita și disprețuita de către unii ”Săgeată albastră”, costă 55,65 de lei dus-întors de la Putna la Rădăuți și retur. De la Bivolărie la Rădăuți și retur, abonamentul costă 46,20 de lei lunar. De la Vicovul de Jos la Rădăuți și înapoi, abonamentul lunar pentru elevi este de 40,95 de lei, la fel și de la Gălănești. Abonamentul lunar de la Horodnic la Rădăuți costă lunar un elev suma de 35,70 lei pe lună. Tot atât costă și un abonament pentru elev de la Dornești la Rădăuți.

Aceste cifre sunt oficiale, transmise de reprezentanți responsabili ai CFR Călători Suceava.

Spre comparație, oferim doar un singur exemplu, pus la dispoziție de un părinte din comuna Putna. Singura modalitate de a-și trimite copiii la liceu la Rădăuți era cea oferită de o firmă de transport public de călători care oferă, este drept și o modalitate de achitare a contravalorii transportului printr-un sistem tip „abonament”. Doar că un astfel de abonament lunar costă pe traseul Putna-Rădăuți și retur 320 de lei, pentru elevi oferindu-se un discount de un leu pe cursă.

La un calcul simplu, naveta cu trenul pe traseul către Rădăuți de la Putna ori de la Dornești a adulților înseamnă o cheltuială de trei ori mai mică iar pentru plinii de entuziasm copii navetiști reprezintă o  economie chiar de șase ori mai mare.

Desigur,  acest sistem de abonamente este subvenționat. Dar n-a fost niciodată altcumva în sistemul de transport călători pe căile ferate românești iar dacă într-o oarecare altă parte a țării se practică aceeași politică în domeniu, de ce copiii din Putna, Vicov, Horodnic, Dornești, Satu Mare, Milișăuți să nu beneficieze, alături de părințiilor, navetiști la rândul lor, de un tratament similar.

Please follow and like us:

One thought on “IATĂ CUI FOLOSEȘTE TRENUL DE PUTNA. COPIII CU GHIOZDANE

  • 15 septembrie 2018 la 4:41
    Permalink

    Bravo CFR! Chiar ma bucur mult pentru introducerea trenului chiar dacă mai sunt unii care îl disprețuiesc eu sunt unul care țin la el. Era bine dacă avea un program și seara pentru elevii de la Rădăuți spre Putna de la ora 20.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *