Imnul greșit al Albaniei pe Stade de France, Andorra, Armenia și Ciprian Porumbescu
Pe parcursul zilei de ieri am încercat, ca provincialul, marea cu sarea, cutezând cu mintea mea cea creață să postez un comentariu la un articol cu conotație sportivă, publicat de cel mai tare ziar online din România – Hotnews. Fiind prea complicată procedura, politica de intrare în rândul comentatorilor, hatterilor ori cum doriți dumneavoastră să îi descrieți a mai sus numitei publicații online, îmi permit să adaug pe această cale numai câteva considerații care nu au fost avute în vedere de autoarea articolului care a fost inițial editat după presa franțuzească și rostogolit ulterior prin mai toate structurile media autohtone dar nici de comentatorii mereu vigilenți la adresa textelor lansate în spațiul public de prestigioasa publicație Hotnews.
S-a râs copios pe seama faptului că înaintea meciului Franța – Albania din preliminariile campionatului european de fotbal de pe Stade de France, organizatorii au încurcat casetele și au oferit celor prezenți spre audiție imnul de stat al minusculului stat Andorra, amplasat la granița franco-spaniolă, într-o vale din munții Pirinei în locul imnului Albaniei.
Că doar și Andorra este țară și are echipă de fotbal, care va juca zilele acestea chiar cu naționala Franței, mai treacă meargă. Mai treacă meargă și faptul că mai apoi s-a făcut confuzie între Albania și Armenia, cu bâlbe, scuze și regrete transmise chiar de către președintele Franței, Emmanuel Macron președintelui Albaniei.
Dar, dragi români, dragi compatrioți, dragi apărători ai intereselor naționale, dragi comentatori pe rețelele de socializare universale, de ce nu credeți că și noi, românașii ce eram categorisiți prin hexagon deseori ”țigani”, pe vremea când acum două – trei decenii le dădeam lecții chiar la fotbal – rege al sporturilor, ori eram pupați ca frați de gintă latină când interesele celor două nații coincideau, avem un cuvânt foarte greu de spus în acest diferend european?
Am uitat oare că imnul național al Albaniei, cel încurcat de francezi, este de fapt o melodie compusă de unul dintre cei mai importanți compozitori români, pe numele său Ciprian Porumbescu? Compozitorul bucovinean n-a mai apucat să afle că imnul său, pe care parte dintre noi, cei mai cărunți, l-am cântat prin corurile școlare: ”Pe-al nostru steag e scris unire”, a devenit imnul Albaniei.
Pentru conformitate, oferim sursa autorizată:
Wikipedia:
”Pe-al nostru steag e scris Unire” este un cântec patriotic dedicat Unirii Principatelor Române, Moldova și Țara Românească de la 1859. Muzica îi aparține lui Ciprian Porumbescu, iar versurile lui Andrei Bârseanu. Melodia cântecului este în prezent IMNUL NAȚIONAL AL ALBANIEI”.
Și câteva fraze dintr-un articol mai vechi, publicat tot pe site-ul Suceava smartpress:
Fără pretenții de mare cunoscător în domeniul marii culturi românești, am rămas dezorientat în urmă cu mulți ani, când la televizor s-a difuzat un meci oficial de fotbal România – Albania. S-au intonat imnurile celor două țări. ”Deșteaptă-te române”, ok, e al nostru, a înlocuit fostul ”Tricolor” al lui Ciprian Porumbescu, pervertit de comuniști. Dar când trompetiștii oficiali au trecut la imnul național al albanezilor, am crezut mai întâi că au greșit trâmbițarii partitura, fiindcă marșul interpretat era de-al nostru, de-al lui Ciprian Porumbescu, mare compozitor, patriot și lider al renașterii naționale de acum 150 de ani.
Ori a greșit auzul meu, ori a greșit Wikipedia, îi rog pe istorici, pe patrioți să ne dumirească. Iar dacă s-a făcut o afacere cu Albania, vânzând acestei țări unul dintre puținele imnuri care cu adevărat celebrează unirea românilor, cea mică, de la 1859, să ni se spună acum, în ”anul centenar”, cine a făcut tranzacția, pentru ce sumă, în care buget au intrat banii sau, după caz, în al cărui buzunar de bun român.
Am aflat ulterior că afacerea cu imnul național, livrat albanezilor aflați atunci în lipsă de inspirație, s-a făcut în primii ani ai secolului XX de către oamenii politici de la acea vreme. Constat că și atunci, ca și acum, totul era și este tranzacționabil, inclusiv cultura națională.
Doamne ajută!