Împărțirea cu oul sfințit, tradiție veche poloneză în a doua zi a Paștelui Catolic, la Solonețu Nou

”Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. Isus, cel care a murit pe cruce pentru păcatele oamenilor a Înviat! El a biruit păcatul și moartea pentru a ne salva pe noi. A murit pentru păcatele noastre și a Înviat pentru ca noi, păcătoșii, să fim mântuiți.”, este mesajul transmis de către credincioșii creștini catolici, din rîndul comunității polone de la Solonețu Nou.

Mesajul continuă cu anunțul că În acest an credincioșii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 21 aprilie, iar cei ortodocși vor sărbători pe 28 aprilie.
Dar cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului conform calendarului Bisericii Catolice, polonezii din Bucovina s-au întâlnit pe 22 aprilie la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a se împărți cu oul sfințit.

” Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit”, a transmis președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Au fost alături de comunitatea polonă, la ceremonialul împărțirii cu oul sfințit, la Solonețu Nou : Excelența Sa Aurel Percă – Episcop auxiliar de Iași, Monseniorul Ionuț Paul Strejac, preotul decan de Bucovina – Iosif Păuleț, pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec împreună cu preoții din decanat, Mirela-Elenea Adomnicăi – prefect al județului Suceava, deputatul Uniunii Polonezilor din România – Victoria Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, președinții și membrii filialelor Uniunii.

Cristos a Înviat! Chrystus Zmartwychwstał!

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *