Impresii de lectură. Neculai Roșca – Poveștile de luni, Umbre

Victor Iosif

 

Neculai (Nicu) Roșca reface un univers fascinant, cu oameni și locuri emblematice pentru satul patriarhal bucovinean, care mai stăruie doar în amintirea urmașilor.

Autorul ce și-a descoperit această vocație  are privilegiul de a fi moștenit spiritul neaoș țărănesc care în discursul său narativ îmbracă forme stilistice originale. El face parte, aidoma personajelor sale, din categoria celor pentru care nevoia de a povesti ține de o funcție vitală atât de necesară, încât a-i lipsi de aceasta înseamnă a ignora o latură esențială ce le conturează personalitatea.

Poveștile de luni ale lui Nicu Roșca îmi amintesc neostoita poftă de vorbă a vicovenilor care se adunau în „Crucile Drumului” sau în alte locuri, pe Remezău, precum sătenii din Moromeții lui Marin Preda care veneau la covălia lui Iocan pentru a pune țara la cale.

O notă particulară a acestor narațiuni este finalul frapant care deschide o fereastră a imaginarului și condimentează  potențialul emoțional al textului. Pur și simplu, farmecul povestirii nu vine neapărat din insolitul întâmplărilor, ci din felul în care ne prezintă faptele autorul.

Pentru aceasta trebuie să ai darul de a crea imagini și, implicit, emoții. Oricât de banale ar fi subiectele, Nicu Roșca descoperă pentru sine și pentru noi vibrația care  le animă, le dă culoare și acel ceva care se potrivește cu nevoia noastră de regăsire într-un timp al memoriei afective, al întoarcerii la izvoare și la tot ce ne-a înseninat anii tineri.

Și astfel povestitorul adaugă într-un virtual album literar chipuri, locuri și clipe care toate  la un loc ne  așază în vatra părintească, redându-ne câte ceva din lumea acelor vremi neasemuite.

 

Episoadele din Umbre sunt izvodite din realitatea lumii țărănești cu care se identifică autorul. Lumea aceasta este una „ce credea în basme și vorbea în poezii”, lumea satului bucovinean tradițional, cu neostoita poftă de vorbă și farmecul insolit al poveștilor spuse de bătrânii satului, care este și farmecul scrierilor lui Nicu Roșca.

Umorul popular sănătos, bonom și stratul de fabulos fac deliciul oricărui cititor, dezvăluind un talent de povestitor ce i-a fost hărăzit tocmai pentru ca memoria identitară să nu se piardă odată cu dispariția celor trecuți dincolo, care vin să ne amintească de unde ne tragem și care e rostul nostru.

Printr-o amprentă stilistică originală, din povestirile sale se înfiripă spiritul autentic al neamului de țărani căruia îi ridică un soclu epic exemplar, pentru o îndreptățită pomenire în veac.

 

Victor Iosif este profesor, publicist, scriitor, membru marcant al Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *