Împrumutul pentru utilități și mediu, a urcat de la 85 la 200 de milioane de euro. Gheorghe Flutur propune preluarea creditului la datoria publică, altfel multe primării sucevene vor intra în faliment

Împrumutul pentru utilități și mediu, a urcat de la 85 la 200 de milioane de euro. Gheorghe Flutur propune ca creditul să fie preluat la datoria publică fiindcă altfel multe primării sucevene vor intra în faliment.

O problemă care macină bugetele a peste 60 de unități administrativ – teritoriale, cam 40% din localitățile județului Suceava, este cum se poate rezolva, odată pentru totdeauna, stingerea datoriei publice de 85 milioane de euro, angajată prin împrumut privat de către Consiliul Județean Suceava prin 2003 de la Deutche Bank Londra, acum preluată de o altă structură bancară.

Acum 15 ani, împrumutul era sub 90 de milioane de euro. Cu dobânzile aferente, după 15 ani, înseamnă 200 de milioane de euro. Cele 60 de comune, orașe și municipii s-au străduit să plătească ratele la împrumutul angajat de Consiliul Județean. Nu au reușit și pentru că utilitățile promise – gaz metan în principal dar și canalizare, modernizări pe linie de mediu, nu s-au făcut. O firmă, Ecoterm, înființată de Consiliul Județean, a murit înainte de a-și începe treaba.

Consilierul județean Mihai Grozavu, unul dintre artizanii proiectului de introducere a gazului metan în cele peste 60 de comune, orașe și municipii din județ, a adus în atenția publică acest subiect, în ședința extraordinară de azi a Consiliului Județean, privind alocarea sumelor către unitățile administrativ-teritoriale din județ. Considerațiile consilierului Mihai Grozavu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean, l-a determinat pe Gheorghe Flutur să puncteze o serie de considerații care, în opinia sa, trebuie luate ca atare, fără conotație politică. El a arătat că de la 85 de milioane de euro, județul Suceava trebuie să plătească 200 de milioane de euro, fiecare localitate trebuind să își achite angajamentul la creditul de utilități și mediu.

Flutur a dat exemplul primarului de la Câmpulung: Are un buget de 6 milioane de euro în total și trebuie să plătească 2 milioane de euro rată la creditul de utilități și mediu, care nu folosește deloc orașului. Are datorii la fisc, Curtea de Conturi nu iartă. ”De unde să scoată profitul? Să se ia la datoria publică acest proiect din 2003 și pornim mai departe. Să vedem ce soluție găsim. Se vorbește despre Rădăuți și îl respect pe domnul primar Nistor Tătar. Dar să vedem ce putem face și pentru Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Please follow and like us:

2 comentarii la „Împrumutul pentru utilități și mediu, a urcat de la 85 la 200 de milioane de euro. Gheorghe Flutur propune preluarea creditului la datoria publică, altfel multe primării sucevene vor intra în faliment

 • 23 martie 2019 la 10:07
  Permalink

  PART ONE
  Lucrul dracului,subiectul „Utilități și mediu…” apare fantomatic în preajma oricărei campanii electorale,iese domnul Ghită de la CJ al PDL și se vaită,plânge de mila celor 60 de localități afectate,cum bagă ei bani ,cu lopata,desigur, din sărăcia lor, în buzunarele umflate ale unor enigmatici profitori,ar spune el mai multe dar nu vrea ,că mai bine să uităm dar să preia guvernul creditul,așa ar fi și frumos și aseptic,mi se rupe inima,dragi alegători din zona de munte,mai ales de munte,că cum ierea să aveți voi gaz și să aveți mai multă europă dar nu aveți ,bine cel puțin că v-am făcut eu festivaluri,să vă mai ostoiți aleanul de gaze…
  Chestie de finețe în interpretarea mesajului fluturist:oare de ce nu dă dumnealui,totuși, cu barda,după cum îi este năravul,de ce nu iese si Nelu să vitupereze ciuma roșie care a lăsat muntele fără gaze,de ce s-a profilat dumnealui pe chestiuni de cultură,învățământ,ulite,poteci și autostrăzi,căi ferate?
  Dar,pe de altă parte,de ce nu iese la interval și duiosul Gavril să-și apere capodopera (fără mișto,în parte…) să respingă cu indignare,să etc.,să spună adevărul cu orice preț,dacă nu el, de ce nu ies urmașii săi odios-dragniști,ce face domnul Cușnir,dar cum stă domnul Stan cu informațiile,le-a pierdut pe la subsolurile vreunei crame private de la Fălticeni,utilizată,sporadic,ca un fel de Piață a Endependenții afectată prin destinațiune pupării, în toate zonele cunoscute, între inamici,în pauzele de publicitate politică?
  Să nu menținem un suspans inutil,iată adevărul:
  In primul rând ,veți ști că localitățile care plătesc dobânzile la dobânzi,usturătoarele rate ale creditului cu pricina,86.000.000 dolari ,luat de la Deutsche Bank,cu garanții guvernamentale (detaliu ultraimportant!)nu plătesc pentru că le-ar fi fost repartizate aleatoriu aceste rate,pe dușmănii politice,în orice caz,cu vreun titlu arbitrar,că să-i mențină,eventual,pe unii primari arondați la zona de dreapta… Toate cele 61 de primării au contractat împrumutul în baza unei asocieri în participațiune,formulă specifică din dreptul civil,în care,pe scurt,părțile pun împreună ceva la un loc,un capital, în vederea atingerii unui scop licit,în cazul de față fiind vorba despre introducerea alimentării cu gaz a localităților,sau,cum ar zice cineva astăzi,MAI MULTĂ EUROPĂ prin casele oamenilor,ieșirea unei zone tradiționale din marasmul subdezvoltării,nu-ti trebuie multă imaginație ca să-ți dai seama ce ar fi insemnat pentru cele 61 de localități racordarea la gaze,pentru economie,pentru progres…Așa cum este și normal,părțile își asumă și riscurile,de aia partea germană a dat împrumutul dar a pretins garanții guvernamentale, iar acea asociere în participațiune a admis ,pe cale de consecință,principiul solidarității,atât la câștig,cât și la pagubă! Acuma sunt la pagubă,la grea pagubă! Oare de ce,ce nu vă spune timidul domn Flutur,că nu vrea,că nu poate,că a uitat,de ce tac toți precum sus scrofa în popușoi și li se rupe numai de alegeri de gazul dvs.?
  Proiectul „Utilități și mediu la standarde europene…” mergea ca uns,a fost o capodoperă a administrației lui Gavril Mârza,până la un punct… Termenii acordului prevedeau o perioadă de grație de 5 (cinci) ani la epuizarea căreia se presupunea cu temei că va începe să producă și bani din utilizarea instalațiilor,de la populația celor 61 de localități,plătind la timp ratele împrumutului!
  Când s-a întâmplat, ce? PD-ul, aflat în marș spre ocuparea politică a țării prin orice mijloace,a observat că la Suceava exista pericolul ca PSD, cu Mârza în frunte, să dea lovitura pe veci,să preia inițiativa și să-și adjudece zona de munte definitiv și irevocabil,dând o lovitură nu numai de imagine ci chiar cu o realizare de excepție pe care ALEGĂTORII nu ar fi uitat-o niciodată! La vremea aceea,vorba unor scripturi laice,lucrurile la PD Suceva fuseseră tranșate temeinic,la cârmă fusese instalat portavionul strategic Gheorghe Flutur,care urma să asigure un hinterland programat pentru anumite companii austriece,pentru capitalul germano-austriac,în general,pentru influența prusacă,un capăt de pod care își arată mușchii și foloasele în zilele noastre,când ne onorează cu vizitele sale un anume sas…Iar ca dumnealui să nu aibă deranjuri (portavionul,adică,nu sasul!) fusese dotat și cu un crucișător/distrugător,un nupuitor ordonat,un anume dâmbu pe care se suia domnul Ghiță ori de căte ori avea ,scuzați,senzația de apă la kur… În context, ei au observant pericolul reprezentat de „Utlități și mediu…”,au raportat,au obținut concursul neprețuit al PD-ului în diferitele sale forme de agregare,(poate mai țineți minte, ei luaseră mai puține voturi dar aveau cu un parlamentar în plus…) Ba chiar această fină lucrare de sprijin fuseseu completată și cu trimiterea domnului Nelu ot Hilișeu-Horea&Krishan&Kloshka la Co_misiunea de control al SRI unde, bănuim după anumite semne,că s-a ocupat cu scuturarea tuturor trandafirilor,după cum zice un șlagăr comunist,ba chia și cu scuturarea unor dosare,care trebuiau nu numai studiate dar și scuturate și ele,ca să rămână numai coperțile,după o frumoasă metodă care s-a protocolit apoi și funcționează până în zilele noastre! Indicii ajutătoare: unde are Schweighofer,belitorul de codri,industrii specifice în Romania ? La Suceava și la Alba!Mai are și în Covasna și pe la Comănești de Bacău,însă pilonii se află La Rădăuți și la Sebeș,rampele lor cu păduri făcute bușteni se văd și din satelit… Și cine are acolo monopolul politic,îl vor avea în continuare, prin grija partidului alunecos și a PPE dar și a Klaus Werner?
  Domnul Hava,portavion și el, cu crucișătorul Lazăr,la Suceava domnul Ghiță cu domnul Dâmbu,acum la refacere…
  Ei,și uite așa,instantaneu,spontan,pe când Gavril visa cum anume să construiască Sucevei și o monumentală casă de pensii, însă cumva mai delicat,să nu știe pensionarii că ce cadou face el statului ,de grija lor,ca bazin electoral,pe o sumă simbolică,firma care executa proiectul aflat in deplină derulare,respectiv PETROMSERVICE,firma mafiotului Liviu Luca din siajul PDL,a anunțat că solicită nu rezilierea contractului ci rediscutarea clauzelor,despre care au descoperit că nu le sunt satisfăcătoare! Speculând vicii ignorate de cealaltă parte,lucrarea a fost sistată,s-au creat contratimpi ucigători,subcontractorii au fost lăsați să piară economic,așa s-a terminat cu „Utilități și mediu…”!
  Termenul de grație a trecut,neamțul vrea banii înapoi,creditul a fost cumpărat de o altă bancă,guvernul alocă bani prin buget localităților care utilizează o bună parte,poate cea mai importantă,restituirii unui împrumut care nu le-a adus nici un folos.
  Procedeul,amplificat și perfectionat, a fost utilizat cu succesul cunoscut și la autostrada Bechtel,la indigo,ceea ce ne face ca astăzi să circulăm pe autostrada lui Mandachi…
  Scopul a fost atins:odiosul Năstase cu autostrada lui care costa suspect de puțin,era făcută de o firmă americană și s-ar fi terminat la timp dar și proiecte precum acela al lui Mârza s-au dus la lada de gunoi a istoriei,ducă-se pe pustii,bine că a ieșit câștigător partidul care trebuia precum și vectorii săi de imagine,care kior,care prost,care mafiot,care canalie,care lepră cazonă,ce mai contează,principiile au triumfat! Pentru că și festivalurile sună altfel acuma,mai frust,mai tsopy,mai neopășunist,bazinul electoral al Gavril&Ion a secat la munte,toți păstrăvii din acel bazin s-au transferat,de nevoie,la festivalul păstrăvului ,al cleanului dar și la balurile gospodarilor și gospodinelor,bazându-se,provizoriu cam până prin anul 2050,pe gazele de fasole și brânză,mai eco,mai bio,mai pe gustul dvs.…
  (to be continued)

  Răspunde
 • 23 martie 2019 la 10:13
  Permalink

  PART TWOO – MICI PRECIZĂRI,ÎNTREBĂRI DEZINTERESATE,de pe la sate…
  Precizare: varianta livrată pentru gustul public,de toate părțile implicate în jurul lui Gavril,a fost aceea că Flutur a băgat strâmbe când era ministru iar ROMSILVA nu a permis conductei să treacă prin pădure,că se scămoșa de scârbă și îndoială ursul! Acesta este însă un fapt marginal,din aceeași logică a obstrucției…
  Alta:de unde se știu lucrurile astea,adecă cele pe care le ascund dumnealor – desigur,de la taximetriști,adică de acolo de unde organele nu au rețea că nu pot să asta… In plus,detaliu foarte important,în campanile electorale din 2004,2008,pe la alegerile locale,parlamentare și prezidențiale în presa locală,y compris în MONITORUL dar și CRAI NOU,în altele ,mai mult răposate întru liberatea presei scrise, au apărut texte complete,cu detalii ale poveștii reale,unele semănând izbitor cu rapoarte profesionale ale unor servicii de faceri de bine – desigur,absolute întâmplător. Domnul Liviu Luca este încă la loc răcoros,mafiot-mafiot,dar nu atât de prost încât să se dea singur în gât cu detalii despre o afacere despre care nu l-a întrebat nimeni…
  Intrebări:
  De ce este atât de duios-liric domnul Flutur când pomenește periodic,ciclic,algoritmic,despre „Utilități și mediu…”,precum că hai să dăm mână cu mână,să prostim un guvern,că de ciumă roșie,că de orice ciumă,și să dăm banii direct din pușculița guvernului,să răsufle și participanții la asocierea în participațiune… Răspuns: deoarece,dacă zgândăre prea mult subiectul,se poate să iasă la interval detalii supărătoare de pe la niște ghiauri pârâcioși,dintre aceia despre dumnealui s-a pronunțat recent în sensul că stau prea mult pe clapele de la tabletă,nu ca el, care muncește,inclusiv la lopată!
  Dar de ce tace domnul Gavril&Comp.,de ce nu iese, ca Trump, cu un tweeter,cu o ciripeală,ceva? De ce nu explică greșeala de a fi făcut un contract cu vulnerabilități,cu vicii speculate de PETROMSERVICE, la comanda PDL? De ce,în fine,a executat lucrarea cu PETROMSERVICE,ce făcea în acest timp COMINCO, unde era dumnealui ca peștele în apă,era o facere de bine pe dedesubt,expresie a frăției interarme?
  Iaca de ce: când beleaua a fost gata,s-a aflat că domnul Gavril făcuse o treabă bună cu proiectul dar nu se există la noi să umbli cu miere și să nu te murdărești nițel pe la botic! Căci dumnealui avea puse deoparte,pentru finele lucrărilor,nește mici firmulețe de mentenanță la țeavă,altele care sunt de resortul gazului,mici dar sprintene,cu ciubuc garantat,pe veci sau cam pe-acolo! Care s-au dus ,normal,de pe prispa căsii ezact unde indică lirica populară! Ei,și cum să zgândăre el coaja rahatului când știe ce putoare ar ieși de-acolo??
  Intrebare grea:dacă soluția ar fi aceea că să preia un guvern creditul ,să se ocupe direct de el,de ce nu l-a preluat ediția Boc a guvernului,fin cunoscător al problemei,sau MRU sau guvernul meu? Dintr-un singur motiv:miniștrii de finanțe știu toată povestea,preluarea nu s-ar putea face decât cu încălcarea legii,fiind vorba despre o afacere încâlcită și încă insuficient prescrisă… Sigur că ar fi bine să o preia o ciumă roșie,o Viorica,o ceva,un Teodorovici care este și antipatic,și nu-i așa,nu prea iubit de românii din PDL,ba să o ia oarecum în mână oricine,chiar și Academia Română,numai să o ia! E,și dacă nu o ia,cam ca partea a doua și cea mai importantă de la pârtia de schi de pe Rarău,unde,tot așa,e vorba despre încălcarea unui program UE,NATURA 2000,și nu se prinde nimeni să o facă,atunci măcar să-i facem deranj lu’ Gavril,că prea se dădea ca lăsat la vatră…
  In fine,ca întrebare ori ca facere de bine dezinteresată:
  Dacă gemetele celor păgubiți sunt așa cum sunt ele descrise,de ce nu dau primarii localităților implicate în judecată,în penal,in civil,în orice,deoarece afacerea nu poate fi lămurită decât printr-o cercetare serioasă cu finalizare în justiție ?… Lasă că era material de sesizare din oficiu,că nici nu mai sunt aceeași primari dar sunt aceleași localități păguboase…
  Iar dacă vă întrebați de ce unii zic că erau asociate 60(șaizeci) de localități iar alții zic că erau 61 (șaizeci și unu),iaca și o pildă ,ca răspuns:
  Când numitul Ali-Baba număra hoții din poziția stând călare pe măgar,îi ieșeau ,ca ceasul numai 40… Când se dădea jos de pe măgar și-i număra din nou,îi ieseau 41…
  Iaca așa!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *