În memoria lui Tudor Bâcu, putneanul care a dus Bucovina în Passau

Tudor Bâcu, putneanul care, având să aleagă între România și Germania, le-a ales pe amândouă, a plecat în eternitate. S-a dus acolo cu toate amintirile sale dintr-un colț al lumii în care s-a născut, cu toate amintirile lui din România, din Germania, de pe toată planeta aceasta pe care noi trăim.

A plecat și lăsând în urmă o moștenire valoroasă, care poate fi comprimată în câteva cuvinte: să nu uiți niciodată de unde ai plecat, să nu îți uiți vecinii și prietenii, să trăiești lângă ei bucurii pe care altundeva nu vei putea să le găsești. Și, cel mai important, să nu îi uiți pe cei care ți-au dat viață și nici pe cei  împrejurul cărora ai crescut și la Putna dar și în Germania, vlăstare vrednice, care duc mai departe un simțământ simplu, acela de apartenență la minunata umanitate.

Tudor Bâcu a făcut, prin patriotismul său realist, de multe ori, orașul Passau o lărgire a Putnei. Tudor Bâcu a oferit un exemplu celor care au decis să emigreze de viață cinstită, certificat universal pentru oricine va dori să plece de  acasă.  

La Putna, în grădina casei părintești,  case vechi, frumoase,  din sat sunt  conservate, pentru a câștiga lupta cu timpul.

A plecat dintre noi la numai 62 de ani, răpus de cancer. O boală mai rea decât covidul, care, dacă se pune pe treabă, îți scurtează suferința. Tudor Bâcu a trebuit să parcurgă conștient toate etapele acestei boli, zile, luni, ani în șir, zâmbind celor din jur, ca și când totul ar fi fost în regulă.

Dumnezeu să te odihnească în pace, Tudor Bâcu!

Puteți urmări o emisiune ”Acasă în Diaspora”, realizată de Adriana Dascălu Bulină la Televiziunea Intermedia Suceava, reluată acum, pe facebookul postului regional  TV. https://www.facebook.com/TeleviziuneaIntermedia/videos/823147741828605

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *