Mopan Suceava
ActualitateCultural

IN MEMORIAM Alex Ștefănescu (6. XI. 1947 – 25. 02. 2024), expoziție de carte și mesaj din partea Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”

Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera”, a organizat o expoziție de carte dedicată criticului literar Alex Ștefănescu, care a trecut în eternitate duminică, 25 februarie, 2024. Alex Ștefănescu și-a petrecut copilăria și adolescența în Suceava, râmânând atașat întreaga viață de târgul unde a revenit de fiecare dată când simțea nevoia să regăsească prieteni vechi, de Bucovina.

Instituția culturală suceveană a publicat un mesaj IN MEMORIAM dedicat marelui om de cultură, pe care îl publicăm în cele ce urmează:

 

A plecat dintre noi Alex Ștefănescu, un critic literar foarte cunoscut, bucovinean la origine, sucevean, un autor cu vervă, laborios, un virtuoz al limbajului scris și vorbit, cozeur neîntrecut, jovial, cu un simț al umorului deosebit. Scriitorul Bogdan Crețu subliniază: „Primul semn al faptului că avea umor era faptul că știa să râdă de sine. De câte ori ne-am regăsit, nu foarte des, am râs copios. Era bonom. Și, în esență, un om plăcut, netoxic, lipsit de ranchiună. Ceea ce e foarte important în viața literară.”

A scris mult, inclusiv o masivă istorie a literaturii române contemporane (1941-2000) care s-a bucurat de succes, fiind vândută în foarte multe exemplare. Un critic literar precum Ion Simuț a ținut să sublinieze: „Istoria lui Alex. Ștefănescu este și o minunată carte-spectacol, un album cu scriitori, la a cărui realizare, desigur, contribuția esențială este a textului critic, foarte inspirat, dovedind înzestrare de prozator, capabil să-și inventeze și să-și susțină personajele, să le înțeleagă individualitatea și să le releve particularitățile”.

Într-o dedicație pe care a dat-o pe un volum care se află în cadrul colecției Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, istoricul și criticul literar, prozatorul și memorialistul, atât de îndrăgit în Țara Fagilor, scria: „În amintirea adolescenței fericite pe care am trăit-o în Suceava […]”.

ALEX ȘTEFĂNESCU s-a născut pe data de 6 noiembrie 1947 la Lugoj, unde părinții săi, amândoi din nordul Moldovei, s-au aflat temporar. A urmat școala și Liceul „Petru Rareș” la Suceava, între 1954 și 1965, zonă cu care se mândrea și unde a revenit cu mare plăcere întotdeauna. A fost licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București, în 1970. Între 1971 și 1989 lucrează în redacțiile mai multor publicații precum Tomis, SLAST, România liberă, Magazin. Din 1990 este redactor la România literară, iar în 1995 devine redactor-șef al reviste menționate. A ffost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977. La sfârșitul lui 1994 înființează o editură particulară, Mașina de scris, condusă de soția sa, Domnița Ștefănescu. Membru al Consiliului de Administrație al TVR în perioada 1998–2002. Este autorul a peste 5 000 de articole de critică literară, publicate în presă. Autor al piesei de teatru Melania și ceilalți, jucată la Teatrul Fantasio din Constanța în 1992 (cu titlul Love story în lift), în regia lui Constantin Dinischiotu, și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu. Este și autor al scenariului pentru serialul de teatru TV în 12 episoade Căsătorie imposibilă (în regia lui Silviu Jicman, difuzat în 2000). Realizează pentru Realitatea TV, săptămânal, timp de doi ani, 2004–2005, emisiunea „Un metru cub de cultură“ (Premiul APTR pentru talk-show-uri în 2004). Realizează pentru TVR Cultural, săptămânal, începând din 2007, emisiunea „Istoria literaturii române contemporane povestitã de Alex Ștefănescu“. Munca i-a fost răsplătită cu numeroase premii. În anul 2000 i se va acorda Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler , pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”. În 2008 i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al județului Suceava. A încetat din viață pe 25 februarie 2024.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *