Mopan Suceava
Actualitate

Inaugurarea Centrului Cultural ”Sofia Vicoveanca”, moment istoric pentru comuna Vicovu de Jos. Galerie foto

Un moment istoric. După 21 de ani, comuna Vicovu de Jos are în sfârșit,  un așezământ cultural, pe măsura așteptărilor noului veac. Acesta va purta numele celei mai mari artiste din Bucovina, Sofia Vicoveanca.

Cele 550 de locuri ale  sălii Centrului Cultural ”Sofia Vicoveanca” nu au fost îndeajuns pentru cei care au dorit să participe la această deosebită inaugurare. Au răspuns invitației oaspeți de seamă: parlamentari ai Partidului Social Democrat, în frunte cu președintele organizației județene, senatorul Ioan Stan: deputatul Mirela Elena Adomnicăi, senatorul Gheorghe Mândruță, deputatul Gheorghe Șoldan, subprefecții Cristian Șologon și Florin Sinescu, oaspeți din nordul Bucovinei: Iurie levcic, deputat în Consiliul Raional Cernăuți și Anatolie Pițul primarul comunei Ciudei, Alexandru Fladorfer, directorul Direcției pentru Culttură dar și primari ai localităților învecinate: Vasile Iliuț, primarul orașului Vicovu de Sus, Maria Pleșca, primarul comunei Voitinel, Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna și Zaharie Rusu, primarul comunei Bilca. De remarcat că, indiferent de culoarea lor politică, în luările de cuvânt, edilii localităților vecine avut cuvinte de apreciere pentru eforturile pe care Vicovu de Jos, primarul comunei, Vasile Țugui, le-au depus pentru punerea în practică a unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură culturală, nu numai din zonă, ci și din județ Suceava și chiar de dincolo de granițele acestuia. Nu trebuie uitată prezența fostului primar al municipiului Rădăuți, Mihai Frunză, prieten constant al comunității din Vicovu de Jos precum și secretarului de stat din cadrul Ministerul Culturii, prezent și el la inaugurare.

Ai fost prezenți la inaugurarea centrului Cultural ”Sofia Vicoveanca” reprezentanți ai constructorului, administratorului firmei IOSIMAR SRL Marginea, Elena Mihalescu,  fiindu-i exprimate cuvinte de recunoștință de către primarul  Vasile Țugui.

 

Primarul Vasile Țugui: Un vis devenit realitate

 

El a făcut o trecere în revistă a felului în care, într-un timp scurt, cea mai impresionantă clădire publică din Vicovu de Jos a fost ridicată, eleganța și dimensiunile  acesteia fiind apreciate la unison de cei prezenți:

”Un vis devenit realitate. După 21 de ani, dorința vicovenilor de a avea un nou centru cultural a devenit realitate. Astăzi, 2 iunie 2023 a venit ziua mult așteptată.  Inaugurăm noul centru cultural care va purta numele doamnei folclorului românesc, Sofia Vicoveanca căreia îi mulțumim pentru bucuria și onoarea pe care ne-a făcut-o prin a accepta ca acest Centru Cultural să îi poarte numele.

În Vicovu de Jos, căminul cultural a funcționat din anul 1956, ai funcționând primul cinematograf. Aici, pe lângă horele și balurile tradiționale s-a jucat teatru. Piese precum Take, Inake și Cadâr, Doctor fără voie, O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Ochiul babei, s-au jucat având în distribuție artiști amatori din localitate. Discoteca de la Vicovu de Jos găzduită de căminul cultural a evoluat permanent începând din 1975 și, grație muzicii bune aduse din Occident, a fost cea mai mare discotecă sătească, la nivel național.

Toate acestea au devenit amintire în anul  2002, când căminul cultural, construit din lemn, a ars din temelii. Spume cu durere că odată cu acest eveniment dramatic, activitatea cultural – artistică din Vicovu de Jos s-a redus în mod considerabil, fiind preluată în mare măsură de școli și de bisericii. Cele mai frecvente înrebări pe care le puneau vicovenii, era: când o să avem și noi un cămin cultural?

La preluarea mandatului de primar, construirea unui cămin cultural a devenit o prioritate. Doar că bugetul local nu putea susține o astfel de investiție. Am depus la Compania Națională de Investiții o cerere de finanțare pentru construirea unui cămin cultural, care a fost aprobată în anul 2019. A urmat perioada de aprobări, avize, licitații, iar în iunie 2021, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor. Construcția a fost atribuită firmei IOSIMAR SRL din Marginea, reprezentată aici de doamna Elena Mihalescu, acționar unic.

Lucrările de construire au mers ca la carte. 14 luni perioada contractuală de execuție, 14 luni execuție efectivă, clădirea fiind predată la cheie. Un mare exemplu de profesionalism, care ar trebui multiplicat la nivelul întregii țări. Aduc mulțumiri vicovenilor noști, Dorel Breabăn și băieților lui destoinici, care s-au ocupat de partea de arhitectură interioară și exterioară, lui Costi Pârghie și celorlalți maeștri în prelucrarea lemnului. Precum și societății Neon Energy pentru iluminatul ambiental.

Investiția pe care o inaugurăm astăzi, finațată de Compania Națională de Investiții este în valoare de 1,2 milioane de euro. Clădirea centrului cultural are o suprafață de 1067 metri pătrați, având în componență o sală de spectacole cu 550 de locuri, 450 în sala de jos și 100 de locuri la balcon, o sală de conferințe și bibliotecă.  Sala de spectacole a fost dotată cu sistem de sonorizare dintre cele mai performante și un sistem de lumini de ultimă generație. A fost achiționat din fonduri proprii un ecran LED care va contribui la calitatea actului artistic. Afirm cu încredere: este un edificiu care corespunde din toate punctele de vedere cerințelor actuale. Am amenajat din fonduri proprii spațiile exterioare,  inclusiv amenajarea unei scene pentru evenimente culturale. Am extins locul de joacă cu încă 700 de metri pătrați. Activităților sportive le este destinat terenul cu gazon artificial pe care îl vom inaugura luni, 5 iunie, i-ar responsabilitatea de a-l  construi i-a revenit domnului Ion Țugui, vicovean de-al nostru.

Un tot unitar, care corespunde așteptărilor noastre”.

Primarul Vasile Țugui a adus mulțumiri celor care l-au sprijinit în realizarea acestui demers, inclusiv senatorului Ioan Stan care, prin susținea oferită la București a făcut ca acest vis la vicovenilor să devină realitate.

”Cred că Centrul Cultural Sofia Vicoveanca,  va deveni un centru de referință între instituțiile care promovează cultura și valorile autentice românești.”, a încheiat primarul comunei Vicovu de Jos, Vasile Țugui.

 

Părintele Calistrat: Nu vorbim de confesiune. Aici suntem toți vicoveni

 

A urmat slujba de sfințire a noului locaș cultural, oficiată de un sobor de preoți, de la bisericile ortodoxe din Vicovu de Jos, dar și din comunele învecinate, avândul alături pe părintele Calistrat, care este bucuros oricând să spună că  obârșia sa este Vicovu de Jos.

În cuvântul său de după slujba de sfințire, părintele Calistrat a arătat cum ziua de 2 iunie 2023, este nu doar ziua sărbătorii Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, dar pentru Vicovu de Jos este încă o dată sărbătoare pentru că la sfințirea noului edificiu, a venit să participe aproape un sfert de sat.

Acest sat nu a fost mort niciodată, a fost întotdeauna efervescent. Hora, cultura, folclorul, poezia, școala, și-au făcut totdeauna din plin menirea, iar bisericile, care acum sunt mai multe, înainte eram una singur și am crescut sub mâna părintelui Popescu, și-au făcut din plin datoria, fiindcă acest sat a și dat lui Dumnezeu și preoți și maici, și călugări ceea ce înseamnă că este un sat binecuvântat de Dumnezeu.

Imaginea unui sat este dată de gospodarii satului, de copiii satului, de conducerea satului, de biserica satului, de directorul satului, de doctorul satului, de polițistul satului, de învățătorul satului, edificii în care s-a format satul românesc. Școala, care este cel mai important proiect, este fiica bisericii, pentru că în tinda bisericii am învățat să citim și să scriem românește. Faptul că și cultura, și școala și biserica sunt azi aici arată că satul este important prin intelectualii pe care i-a dat, prin creștinii buni pe care i-a dat. Nu vorbim de confesiune. Aici suntem toți vicoveni. Suntem toți bucovineni. Dumnezeu e unul singur, noi să ridicăm rugăciuni în cer iar Dumnezeu știe unde să le primească, fără a arunca vorbe grele. Noi suntem vecini, și dacă la un necaz vecinul sare primul și te ajută, cu el nu trebuie să te strici niciodată, să fii prieten, să fii megieșul lui întotdeauna. Niciodată nu uităm că suntem vecini, prieteni și săteni. Această muncă colectivă care a dus la construirea acestui edificiu foarte frumos, m-a impresionat, se vede că este rodul gândirii unor minți capabile. Înseamnă că și satul acesta și țara aceasta odrăslesc din plin capete luminate.

Să dea Dumnezeu ca aici  să înceapă din nou acea efervescență pe care am trăit-o în anii tinereții, când se jucau hore, baluri, erau cele mai frumoase fete, cele mai frumoase costume. Trebuie o carte de aur a satului, care să stea aici, la Casa de Cultură, iar sărbătoarea va fi deplină când toți care au trecut azi pe aici, vor scrie câte o impresie. Evenimentul trece, lucrurile se duc, rămâne câte o hârtie într-o arhivă uitată. Să se știe: am trăit într-o vreme în care în satul acesta s-a făcut ceva.  Ca peste 50 de ani, când noi nu vom mai fi, copiii copiilor dumneavoastră să zică: Uite ce oameni sănătoși și vrednici au fost în satul acesta.”

Părintele Vasile Popescu, paroh timp de 45 de ani al Bisericii Pogorârea Sfântului Duh, zi prăznuită mâine, 4 iunie, în Duminica Mare, când este hramul comunei Vicovu de Jos, și-a exprimat dorința ca cei peste 20 de ani în care Vicovu de Jos nu a avut cămin cultural, să fie recuperați: ”Acest centru cultural va fi cel care va promova frumusețea, arta, aici se va realiza comuniunea care va aduce spor de cultură tuturor. Aici este și minte și inima vicoveanului”.

 

Profesorul Victor Iosif, cetățean de onoare al Vicovului de Jos

A urmat un alt moment festiv, în care primarul Vasile Țugui a oferit distincții  de merit vicovenilor, mulți dintre ei trecuți în veșnicie, care și-au adus contribuția la dezvoltarea culturală a comunei Vicovu de Jos.

Unul dintre aceștia, profesorul Victor Iosif, cel mai iubit dascăl de limbă română de la Școala ”Ioan Vicoveanu”,  autor al unei lucrări monografice de excepție : ”Cronica școlii din Vicovu de Jos”, apreciată nu mai de vicoveni dar și în mediul academic ieșean ca fiind una dintre cele mai valoroase studii monografice realizate în ultimii ani, a primit diploma de Cetățean de Onoare al comunei Vicovu de Jos.

Personalitățile prezente la eveniment au urcat la rândul lor pe scenă, de unde au adresat mesaje de felicitare vicovenilor și primarului Vasile Țugui, unii dintre ei, precum deputatul Mirela Elena Adomnicăi și subprefectul Cristian Șologon, smulgând promisiunea ca, cât mai repede, să fie readusă la viață discoteca cu muzica anilor 70 – 80, așa cum era ea concepută de profesorul Vasile Petruneac, ”domnul Petruț”, pentru cunoscători, care demult așteaptă ca tezaurul său discografic să fie repus în valoare.

 

Peste 6000 de spectatori veniți pentru Sofia Vicoveanca, Andra și ceilalți artiști, la marele spectacol de vineri seară

 

A urmat un program artistic deosebit, susținut de artiști din localitate care nu putea fi închetat, cum altcumva, decât printr-un minunat recital al doamnei folclorului românesc, Sofia Vicoveanca.

Neobosita artistă, cu care nu numai Vicovu de Jos și Bucovina se mândrește, ci întreaga țară, a urcat în scurt timp din nou pe scenă, de această dată pe cea amenajată în aer liber, alături de Centrul Cultural care îi poartă numele,   unde a concertat alături de Taraful Florin Mucea, Andreea Haisan, Elena Popa și iubita interpretă de muzică pop Andra, în fața a peste 6000 de spectatori. Mai mult decât populația întreagă a comunei Vicovu de Jos, ceea ce vorbește de la sine, despre valoarea deosebită a evenimentului artistic, la care au participat sumedenie de iubitori ai muzicii de calitate din toate localitățile din zonă.

Trebuie remarcată excelenta prezentare a suitei de evenimente de ieri 2 iunie 2023 de la Vicovu de Jos, realizată de colega noastră Mihaela Zâna Bârsan.

Și nu trebuie uitat că mâine, 4 iunie, de Duminica Mare,  vicovenii vă invită la o nouă zi de sărbătoare: Strânsura de Rusalii, fiindcă la Vicovul de Joas este hram, iar artiști renumiți precum Aurel Tămaș, Robert Târnăveanu, Viorica Macovei, Paul Ananie,  Oana Tomoioagă, Grigore Gherman și Elena Negru, vor oferi un spectacol extraordinar, prezentat de asemenea de Mihaela Zâna Bârsan.

Filmul integral al evenimentelor poate fi urmărit pe paginile de facebook  ale Centrului Cultural ”Sofia Vicoveanca”, Primăriei comunei Vicovu de Jos ori pe cea a publicației Suceava smartpress.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *