Inaugurări și vizite: Șoseaua de centură și Podul de la Verești

Ieri după amiază, la ora 16.00 a devenit funcțională și cea de-a doua bucată a rutei ocolitoare a municipiului Suceava, dintre DN2 și DN17, care pleacă din zona bisericii Hagigadar și ajunge în șoseaua național – europeană care face legătura cu Ardealul, undeva între municipiul Suceava și comuna Stroiești, la locul denumit ”Zidul Morții”.

Au fost prezenți la inaugurarea neașteptată, alături de oficialități și parlamentari de Suceava, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Prefectul județului, Mirela Elena Adomnicăi, s-a ținut astfel de cuvântul dat atunci când a anunțat că în această săptămână, șoseaua de centură a Sucevei va fi în totalitate funcțională. De admirat insistența cu care domnia sa s-a ținut de capul constructorilor, să nu o facă de râs nici pe ea și nici ei să nu se facă de râs. De admirat și puterea ei de convingere pentru a-l determina pe ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, să participe la această finală inaugurare a șoselei de centură sucevene la care, precum știm, proiectul a pornit zgomotos acum 11-12 ani și s-a fâsâit pe parcurs, din motive din cele mai diverse. Odată că firma constructoare a intrat în insolvență, mai apoi în faliment, mai apoi că proiectul a fost greșit iar potențialele alunecări de teren din zona Hagigadar puneau în pericol siguranța șoselei, mai apoi, patru ani la rând nu s-au mai găsit bani pentru această investiție demarată cu fonduri guvernamentale, foarte probabil din rațiuni politice ( construcția a fost începută pe vremea PDL-ului și a ministrului Anca Boagiu). În actuala legislatură, s-a  găsit înțelegere la guvernele succesive ale PSD și ministrul Răzvan Cuc, să recunoaștem, dincolo de acțiunile care i se impută, și-a dedicat o parte a eforturilor sale pentru finalizarea acestei lucrări.

Incertitudinea privind data punerii în circulație a celui de-al doilea tronson al centurii Sucevei a plecat chiar de pe buzele sale, care, după ce a dat ca sigură în primăvară,  finalizarea lucrărilor pe 17 septembrie a.c., a acceptat că data inaugurării va fi prin luna octombrie iar într-un document al ministerului Transporturilor s-a invocat o dată și mai târzie, în luna noiembrie a acestui an.

Dar, vorba românului: cele rele să se spele, cele bune s-ă se adune. La ora 16.00, ier după amiază, s-a deschis circulația integral pe ruta ocolitoare a municipiului Suceava. Ministrul Răzvan Cuc a făcut declarații, prefectul Mirela Adomnicăi a rostit de asemenea câteva cuvinte. Nu le mai redăm pentru că au fost deja publicate de colegii noștri. Au participat la eveniment președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, deputatul PSD Eugen Bejenariu dar și deputatul Ștefan Alexandru Băișanu, susținut de PSD pentru o funcție de ministru și ”excomunicat” din ALDE, fiindcă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a decis să iasă de la guvernare dar parlamentarul sucevean a decis să rămână alături de PSD, mai ales că i s-a propus funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul.

De partea cealaltă, în dimineața zilei de ieri, cum am anunțat deja, președintele Consiliului Județean Suceava, liberalul Gheorghe Flutur, a inaugurat podul peste râul Suceava de pe drumul județean care face legătura între Udești și Verești. Mai apoi a invitat jurnaliștii la o vizită în comuna Moara, la sensul giratoriu unde se face joncțiunea între drumul județean Suceava – Berchișești și ruta ocolitoare. Acolo, oarecum neîncrezător că deschiderea traficului rutier pe șoseaua de centură a Sucevei chiar va avea loc în această săptămână, el s-a prezentat ca un responsabil cu temele făcute. A spus că nu a fost invitat la un astfel de așteptat de altfel eveniment de către toți sucevenii, indiferent de culoarea politică.

Până la urmă, ziua de vineri, 27 septembrie 2019 va rămâne în istoria scurtă a județului Suceava, cu două evenimente majore. Le prezentăm în ordinea vechimii proiectelor: deschiderea traficului auto pe toată lungimea a rutei ocolitoare a municipiului Suceava de pe DN2, zona Hagigadar pe DN17 la ”Zidul Morții” și mai departe până la joncțiunea cu, din nou DN2, la Pătrăuți; deschiderea pentru trafic auto al podului peste apa Sucevei dintre Udești și Verești, construcție care de peste 10 ani a avut de suferit ori din cauza constructorilor neserioși, ori din lipsă de bani, ori din cauza intemperiilor.

Să sperăm că, măcar 10 ani de acum încolo să nu ne referim, în presă ori la discuții între suceveni  la cele două investiții inaugurate ieri decât conjunctural. Vorba primarului Ion Lungu: ”Doamne ajută!”

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.