Încă 12.000 de lei pentru avocați, plată din bugetul județului, în complexul dosar al depozitului de deșeuri de la Mestecăniș

Anul trecut s-a aprobat ca CJ să plătească 120.000 de lei firmei de avocatură Stoica&Asociații care apără în instanță interesele județului Suceava, adversară fiind  ”Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu”, care apără interesele celor care se împotrivesc deschiderii depozitului de deșeuri de pe Mestecăniș. Anul acesta,alți  12.000 de lei vin ca un fel de completare la factură bani care au trebuit asumați de consilierii județeni.

Astăzi, într-o ședință extraordinară  convocată de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a supus votului aleșilor județeni un proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării unor servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare a Consiliului Județean Suceava în dosarul 3050/1/2018, înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Secretarul Consiliului Județean, Suceava, a explicat că la Curtea Supremă a fost  depusă o solicitare de strămutare a dosarului aflat pe rolul instanțelor, vizând anularea acelei Hotărâri a Consiliului Local Pojorâta, prin care s-a permis amplasarea depozitului de deșeuri pe muntele Mestecăniș. Pentru ca avocații să își facă treaba și la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul prin care s-a cerut strămutarea, a fost nevoie de un nou stimulent material, aprobat ieri în unanimitate de aleșii județeni. Contravaloarea serviciului de consultanță suplimentar  aprobat este de 12.000 de lei.

La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut,  a fost desemnată casa de avocatură care urmează să reprezinte interesele CJ Suceava în disputa din justiție privind depozitul de deșeuri de la Mestecăniș. Este vorba despre Casa de Avocatură Stoica&Asociații care de altfel a pornit demersurile în instanță prin întâmpinări depuse la Tribunalul Cluj. Casa de avocatură bucureșteană a fost angajată pentru suma de 120.000 de lei.
Această firmă de avocatură urmează să apere interesele județului Suceava în procesul deschis la Cluj de către ”Societatea Civilă Profesională de Avocați Plopeanu&Ionescu”, care solicită anularea hotărârii CL Pojorâta din 16.09.2009 privind aprobarea PUZ aferent Depozitului de Deșeuri Pojorâta, anularea în parte a autorizației de construire din 3.10.2012 eliberată de președintele CJ Suceava exclusiv în ceea ce privește autorizarea lucrărilor de construcții privind Depozitul Ecologic de Deșeuri de la Pojorâta, desființarea construcției Depozitului Ecologic de Deșeuri Pojorâta, edificat în baza autorizației de construire din 3.10.2012.
S-a recunoscut într-o ședință extraordinară anterioară a Consiliului Județean că juriștii entităților publice implicate nu pot face față avocaților angajați de structurile neguvernamentale care au obținut o sentință în favoarea locuitorilor de pe muntele Mestecăniș.

Lucrurile s-au complicat atunci când s-a ajuns ca în instanță să se ceară desființarea Depozitului Ecologic de la Pojorâta – Mestecăniș. Este vorba despre bani alocați pentru investiție  din bugetul european.  În luna octombrie a anului trecut, consilierii județeni PNL și PSD au considerat că trebuie să lase pe planul doi  disputele politice și să voteze împreună pentru angajarea unei case de avocatură eficiente, fiindcă  juriștiilor Consiliului Județean nu le permite timpul să se ocupe de o asemenea provocare în instanțele românești.

Casa de avocatură va fi plătită din fondurile proprii ale Consiliului Județean, inclusiv din capitolul bugetar destinat protejării mediului.
S-a discutat intens despre faptul  că un eşec al procesului dintre Consiliul Județean și  cei nemulțumiți de amplasamentul  ales și pe care s-a configurat investiția finanțată cu bani europeni ar pune în pericol nu doar punerea în funțiune a depozitului ecologic de la Pojorâta – Mestecăniș ci chiar proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor” în judeţ, inclusiv depozitul de la Vorniceni – Moara, nici acesta fiind utilizabil, pentru că, la un an și jumătate de la licitația pentru desemnarea operatorului, echipa de specialiști în domeniu de la Consiliul Județean nu a desemnat încă un câștigător.

Nerăbdătorii spun că un astfel de anunț s-ar fi putut face măcar de dragul competiției, ca să știe cei înscriși la licitație acum doi ani, parte din ei de amorul artei, dacă vor  depune sau nu contestații, înainte de faliment.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *