Încă o micro-vacanță pentru elevi, de Sărbătoarea Unirii. 24 Ianuarie pică joi, vineri este o zi neplăcută pentru revenire la școală, înainte de week-end

Pentru că data de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor a fost legiferată ca zi nelucrătoare, elevii din învățământul preuniversitar precum și dascălii acestora, au gândit că se poate prefigura încă o micro-vacanță. În condițiile legii.

Anul acesta,  Sărbătoarea  națională  data de  24 Ianuarie, pică într-o joi. Ziua de vineri, 25 ianuarie 2019, este zi lucrătoare. Dar pentru că între joi și sâmbătă nu-i decât o zi, s-au pus întrebări și s-au depus solicitări la Inspectoratul Școlar Județean din partea conducerilor unităților de învățământ: se poate sau nu lua liber și vineri?

În acest fel, la nici două săptămâni de la terminarea vacanței de iarnă (care s-a încheiat pe 13 ianuarie a.c., 14 fiind prima zi de școală), și doar cu cinci zile  înainte de vacanța inter-semestrială (care tehnic începe cu ziua de 4 februarie  dar care va fi  prelungită,  fiindcă această dată pică într-o luni, cu zilele de  week-end anterioare, adică din 2 februarie 2019, elevii din școlile și liceele românești  și sucevene vor beneficia de o nouă micro-vacanță, dacă solicită acest lucru conform legii.

Profesorul Gheorghe Lazăr, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava a  explicat că ziua de vineri, 25 ianuarie 2019, este zi lucrătoare. Însă orice unitate de învățământ, conform Regulamentului școlar, are dreptul să aprobe în consiliul de administrație propriu ca ziua de vineri, 25 ianuarie 2019, să fie nelucrătoare, urmând ca această zi să se recupereze la o altă dată orele nepredate la clasă.

Dar nu este chiar atât de simplu. Inspectorul general Gheorghe Lazăr a transmis că  fiecare unitate de învățământ trebuie să trimită la Inspectoratul Școlar programul de recuperare. ”Prevederile din Regulamentul școlar nu se referă exclusiv sau neapărat la data de 25 ianuarie 2019. Acestea privesc orice zi din calendarul anului școlar și trebuie să fie aduse argumentații serioase. Mai mult, aceste cereri trebuie să se aprobe în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean”, a declarat șeful IȘJ Suceava, profesorul Gheorghe Lazăr ca a mai spus că, aflase înainte de a pleca din instituție că un singur liceu din municipiul Suceava depusese azi o solicitare în acest sens. Desigur, toate școlile din învățământul preuniversitar din județ mai au la dispoziție încă o zi. Interesant va fi să numărăm unitățile de învățământ în care elevii vor fi chemați la școală, vineri, 25 ianuarie 2019.

Părinții îngrijorați că și-au trimis copiii la școală pentru a mai învăța câte ceva se pot consola că până pe 14 februarie, în doar trei zile ei vor trebui să învețe totul despre Valentin s Day iar mai apoi, până pe 24 februarie despre Dragobete, imediat după aceea despre Mărțișor, la câteva zile despre Ziua Mamei și foarte rapid vor trebui să se concentreze pentru a fi viguroși în vacanța de primăvară – Paște, în care se vor odihni și recupera preț de două săptămâni bătute, la sfârșitul lunii aprilie.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *