ÎNCĂ UN MANUAL GREŞIT: MINISTERUL EDUCAŢIEI ÎŞI ASUMĂ ŞI EŞECUL MANUALULUI DE BIOLOGIE, VA TIPĂRI ERATE

La fel ca în cazul manualului de Geografie, ministerul Educaţiei recunoaşte că va fi nevoit să rectifice şi aproximativ 160.000 de manuale de biologie de clasa a VI-a. Primul pas, potrivit comunicatului MEN, este corectarea variantelor digitale, urmând ca apoi să fie tipărite şi erate, pentru manualele în formă fizică.

“Având în vedere greșelile sesizate în cele două manuale școlare aferente disciplinei de BIOLOGIE (clasa a VI-a), Ministerul Educației Naționale aduce următoarele clarificări:

Variantele digitale corectate ale acestor două manuale școlare vor fi postate pe platforma manuale.edu.ro, cu celeritate, astfel încât să poată fi utilizate de elevi și profesori din prima zi de școală. Totodată, va fi realizată și trimisă în școli o erată tipărită,” se spune în comunicatul oficial.

În ceea ce priveşte responsabilitatea, Ministerul anunţă constituirea unei comisii şi aminteşte că, în baza contractului, atât Editura Didactica și Pedagogică, cât şi evaluatorii își asumă responsabilitatea pentru calitatea activității desfășurate. Aceeași responsabilitate a fost asumată și de avizatorul științific.

În plus, pentru evitarea unor astfel de situații regretabile, procedura de realizare a manualelor școlare va fi revizuită și îmbunătățită, inclusiv prin introducerea unei etape suplimentare de verificare a variantelor finale ale manualelor școlare, la nivelul inspectoratelor școlare, prin inspectorii de specialitate.

Cele 2 manuale de Biologie pentru clasa a VI-a au fost alese pentru tipărire, după ce au primit 86,92 puncte, respectiv 85,25 puncte, în urma evaluării calității științifice.

Manualul școlar pentru disciplina BIOLOGIE (clasa a VI-a) al autoarei Elena Crocnan a fost comandat în 39.405 de exemplare, în timp ce manualul autorilor Elena Camelia Afrim, Silvia Olteanu, Ștefania Giersch, Iuliana Tanur, Camelia Manea și Florina Miricel a fost comandat în 121.736 de exemplare.

Exemple: Inima și ficatul sunt puse greșit într-o fotografie, iar lungimea totală a vaselor de sânge apare în două variante, radical diferite. În plus, unul dintre manuale are numeroase greşeli de gramatică şi de dactilografiere.

Scandalul manualelor cu greşeli a izbucnit la finalul lunii august. Ministerul Educaţiei a recunoascut greşelile flagrante din cele aproape 150.000 de manuale de Geografie pentru clasa a VI-a, le-a retras şi a anunţat că-i va chema în instanţă pe autori şi pe evaluatori, pentru recuperarea prejudiciului, estimat la 60.000 de euro.

Sursa: www.realitatea.net

Please follow and like us:

One thought on “ÎNCĂ UN MANUAL GREŞIT: MINISTERUL EDUCAŢIEI ÎŞI ASUMĂ ŞI EŞECUL MANUALULUI DE BIOLOGIE, VA TIPĂRI ERATE

  • 5 septembrie 2018 la 6:17
    Permalink

    Eu unu cred ca ministerul a pus oamenii de serviciu din scoli, inspectorate si etc sa faca manuale de biologie si de alte obiecte scolare. Profesorii nu se exista sa greseasca ei. Ca ar preda gresit la elevi si asta nu se poate. Ca am vazut la tv o profesoara din Bcuresti de la olimpici ca e data ca autor care a gresit cand a desenat inima si ficatii aiurea. Sa fim seriosi. Ori au facut manuale oamenii de serviciu, paznicii, personalul nespecializat, ca sa iasa cineva mai ieftin, ori la editura ii intereseaza numai sa incaseze milioanele si atat. Lucruri grave, domnule. Nu stiu de ce n-au gresit sa puna creierul in talpi sau chiar in alta parte, mai sus, pe la mijloc si in spate si sa scrie sub imagine ministru sau ajutor de ministru, director general sau etc, ca si asa se tot rade in tara ca astia nu vorbesc romaneste si stau in capul invatamantului. Ceea ce este mare rusine. Si nu mai vorbesc ca unii sunt din universitati, sunt profesori. Chiar daca ingineri agronomi sau de care or fi, fara loc in productie insa. Ca azi asa este pe la noi, daca nu te primeste nicio firma in productie, ori mergi sa te faci profesor ori cumperi loc de comert in bazar.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *