Incendiul de la Spitalul Județean Suceava: mărturia unui pacient. O catastrofă a fost evitată pentru că la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava cei care au acționat sunt profesioniști

În noaptea care tocmai a trecut, Spitalul Județean de Urgență din Suceava a trecut printr-o mare cumpănă! Un incendiu izbucnit în jurul miezului nopții a încremenit spitalul și orașul. Însă salvatorii de la ISU Suceava și personalul de tot felul de la spitalul ”dezdecorat” de președintele țării s-au comportat exemplar.

Spaima a fost mare, dar intervenția organizată ca la carte a dus la un final fără victime, pacienții fiind evacuați și relocați în timp cât mai scurt.

Evenimentul a vuit în toate mediile de comunicare. Iar pentru a avea o imagine reală asupra momentelor de astă noapte de la Spitalul de Urgență Suceava, am preluat dintr-o postare a profesorului Ovidiu Milici, consilierul primarului municipiului Suceava, care este mereu interesat și mereu la curent cu tot ce mișcă în plan administrativ, politic, social în municipiul Suceava, o mărturie a unui pacient care a trait aceste momente.

Redăm postarea profesorului Milici, bineînțeles cu tot cu precizările, pertinete, ale acestuia, urmate de mărturia pacinetului:

”O catastrofă a fost evitată pentru că la Spitalul de Urgenta „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava au acționat profesioniști, personalul a fost pregătit pentru asemenea situații, sistemele de securitate au funcționat, administrația locală a reactionat imediat, primarul fiind în mijlocul evenimentelor.

Bine că totul s-a terminat cu bine!

Bunul Dumnezeu și Sfântul Ioan, ocrotitorul Sucevei, ne-a ocrotit și de data aceasta!

Nu îmi doresc nimic mai mult decât următorul lucru: televiziunile centrale, naționale locale să relateze corect modul în care a decurs intervenția autorităților sucevene din această noapte și să ne dea exemplu!

Căci, dacă era era rău, atunci să fi văzut iarăși demonizarea și umilirea Sucevei!!!

Nu cred că o vor face însă eu cred că sucevenii trebuie să știe!

Eu personal, nu am fost acolo în această noapte însă vă las mărturia unui pacient, martor ocular și vă invit să aveți răbdarea să citiți ce a spus acel om!”:

„Da, e-adevarat, s-a-ntamplat sa fiu internat într-o secție la et 8 a spitalului, pe la ora 0:50 cred, a sunat alarma de incendiu si am fost evacuati si noi de la et 8 impreuna cu tot spitalul… Deja era un pic fum pe tavan la noi la 8!… Incendiu a fost la etjul 4 la ginecologie… Nu stim cauza, doar zvonuri o teava de apa s-a spart si probabil a provocat un scurtcircuit, zvonuri doar!

O doamna de la etajul 4 destul de speriata care avea masca neagra de la inspiratia fumului, spunea ca au simtit un pic de miros de fum si imediat a inceput sa cada tavanul fals si sa se vada flacara.

Realitatea e ca n-am vazut niciodata atat de multi oameni atat de inspaimantati, in socuri de panica, plangand si tremurand de emotie si frica si totodata n-as fi crezut ca personalul de serviciu poate fi atat de calm, de lucid si totodata amabili si ocrotitori cu multimea de bolnavi destul de inghesuiti intr-un final daca e sa ne gandim la situatia sanitara actuala.

Ideea este ca dpdv tehnic protectiile instalatiilor electrice au lucrat impecabil, foarte selectiv, tot spitalul a fost alimentat cu energie tot timpul, lifturile au functionat pentru cei imobilizati pe targi, paturi si scaune cu rotile, noi cei care puteam sa ne deplasam am coborat in conditii bune pe scari. Nu am fost scosi afara, am fost cu totii masati la et 2 la nivelul administrativ chiar in fata biroului managerului spitalului si in sectia imediat vecina cred ca Neurologie.

Cred ca primul om din administratia orasului sosit aici a fost primarul Ion Lungu care a urcat imediat pe scari insotit de un gardian! Ca o concluzie personala actiunea de evacuare a fost impecabil realizata de personalul de serviciu cel putin de la noi, de la sectia diabet. Ne-am deplasat rapid cu destul calm, dirijati de asistentii si personalul de serviciu in aceasta noapte pe sectia noastra.

Personal am fost impresionat de amabilitatea si agilitatea personalului de la sectia unde am fost gazduiti pentru a astepta lichidarea incidentului.

Am fost indrumati cum sa ne asezam astfel incat sa nu blocam caile de acces care erau necesare bolnavilor in carucioare sau in paturile (ultramoderne si destul de usor de manuit), ni s-a dat apa de baut, masti pentru ca la evacuarea de urgenta n-am mai apucat sa-mi iau una, dezinfectant pentru maini, excelenta organizare, felicitari personalului medical si administrativ al spitalului, felicitari personalului de la diabet si neurologie!

Si eu m-am autoresponsabilizat avand grija de nenea Aurel vecinul meu de pat care intamplator era si un pic schiop, un batranel maruntel, credincios si ireal de vorbaret din Bogdanesti!… Incidentul a fost rapid finalizat de pompierii care intr-adevar nu seamana deloc cu pompierii pe care-i stiam eu din tinerete. Mi s-au parut totusi dotati cu echipament aparent prea greoi care mie cred ca mi-ar fi extrem de incomod si apasator de folosit mai ales cand trebuie sa te misti maxim de rapid. As fi curios sa aflu ce greutate are echipamentul complet al unui pompier din zilele noastre. In fine, a fost o zi sau o noapte pe care n-am s-o uit degraba!

Acum am ajuns in salonul nostru din nou, este bine, un pic cam rece pentru ca au fost deschise geamurile pentru aerisire si pe hol miroase un pic a plastic ars… Ce chestie totusi!… Ma internez si eu o data la 15 ani si iata, e cu artificii!…

Sper sa se refaca repede sectia sau sectiile afectate pentru ca totul este impecabil in tot spitalul dar vreau sa subliniez din nou, am fost impresionat de amabilitatea si empatia personalului medical si administrativ al spitalului. Nu stiu cum s-a ajuns in situatia asta dar felicitari celor care au muncit pentru ca personalul si medical si administrativ sa ajunga sa aiba aceste mentalitati si atitudini pozitive cu pacientii!… Impresionant pentru mine!.. Va doresc tuturor Sanatate si un pic de noroc tuturor in viata asta pentru ca inteleg acum ca uneori e vital un pic de noroc atunci cand ai nevoie!…”

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.