Incidente electorale: o ștampilă de vot dispărută, turism electoral neconfirmat, consum de alcool în preajma secțiilor de votare, un candidat a încasat un pumn în figură

Deși mai liniștit decât altădată, scrutinul de ieri nu a fost lipsit în totalitate de incidente în județul Suceava. Deși acestea nu au fost de mare anvergură, au pigmentat totuși evenimentul electoral. La o secție de vot a dispărut o ștampilă, au fost câteva reclamații de ”turism electoral” neconfirmate, ceva consumuri de băuturi alcoolice în preajma secțiilor de votare dar și mică încăierare între candidați.

Pentru că  majoritatea acestor evenimente nu merită o știre de sine stătătoare, le prezentăm succint, în ordinea în care au fost sesizate:

 La 27.09.2020, ora 09.45, Poliția orașului Gura Humorului a fost sesizată telefonic de către Preşedintele Secției de votare nr. 150 Gura Humorului cu privire la pierderea unei ştampile cu menţiune Votat.

În urma verificărilor directe efectuate la sediul secţiei de votare a rezultat că pierderea ştampilei a fost constatată în jurul orei 08.00 de către Preşedintele secţiei de votare. Acesta a întocmit un proces-verbal de constatare. Imediat după sesizarea pierderii, preşedintele secţiei a sesizat jandarmul care asigura paza secţiei, iar apoi o patrulă de jandarmi a efectuat verificări la domiciliul persoanelor care au votat în perioada în care a fost pierdută ştampila însă ştampila nu a fost găsită. După verificările efectuate de jandarmi, preşedintele secţiei a anunţat telefonic  Poliţia cu privire la incident.

Preşedintele secţiei de votare a precizat că nu există indicii care să conducă la ideea că ştampila ar fi putut fi luată de către un alegător, fiind posibil ca aceasta să fi căzut din greşeală într-o urnă de vot.

 

La ora 09.50, polițiștii din cadrul SPR 8 Adâncata au fost sesizați telefonic de către primarul Comunei Mitocu Dragomirnei, despre faptul ca oamenii contracandidatului său la alegeri Mitocu Dragomirnei transportă lumea la vot.

S-a stabilit că un bărbat  de 37 ani candidat la funcția de consilier local, staționa pe drumul public în fața secției de votare anterior menționată unde discuta cu o persoană.

Persoanele audiate au relatat că dintr-un autoturism ar fi coborât niște persoane în apropierea unei secții de votare anterior menționată, fără să poată preciza identitatea acestora și nici dacă aceste persoane au mers sau nu să voteze. Proprietarul mașinii  a declarat că a transportat la secția de votare pe vecinii săi, la rugămintea acestora.

 Pe la ora 11.14, polițiștii au fost sesizaţi de către un candidat la funcția de primar al comunei  Preutești, despre faptul că o persoană care conduce un autoturism de culoare albastru cu numere de înmatriculare din Bistrița Năsăud, efectuează transport de persoane la secția de votare.

A fost identificat în trafic auto marca Audi proprietate unui tânăr  de 26 ani.  În autoturism se bunicul conducătorului auto și o rudă a bunicului. Bunicul în vârstă de 90 ani a dorit să voteze, a rugat-o pe ruda sa să îl însoțească la secția de votare, iar pe nepotul său l-a rugat să îl ducă cu mașina la vot.

 La ora 13.00, Postul de Poliție Mănăstirea Humorului a fost sesizată prin Dispeceratul IPJ Suceava despre faptul că la secția de votare nr. 386 din satul și comuna Mănăstirea Humorului, jud. Suceava, un membru din comisie a leșinat și s-a lovit la cap, pierzându-și cunoștința. Din cercetări a reieșit faptul că bărbatul nu a fost victima vreunei infracțiuni.

În jurul orei 14.45, Poliţia oraşului Cajvana a fost sesizată prin 112 despre faptul că un bărbat de 54 ani, din oraşul Cajvana, candidat la funcţia de primar la prezentele alegeri locale a fost lovit cu pumnul de către un concitadin  de 61 ani, în apropierea secţiei de votare cu nr. 137 din orașul Cajvana.

În urma cercetărilor a reieşit faptul că bărbatul candidat la funcţia de primar al oraşului Cajvana, s-a deplasat la secţia cu nr. 137, intrând în atenția celuilalt,  persoană aflată pe listele cu candidaţi la consiliul judeţean la o altă formațiune politică, care l-a avertizat să nu îndrume candidaţii să voteze cu partidul din care face parte. Pentru a fi mai convingător, acesta din urmă i-a aplicat o lovitură cu pumnul în zona feţei candidatului la Primărie, după care a plecat. S-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspect pentru săvârşirea infracţiunii de ,,lovirea sau alte violenţe”.

La ora 14.40, polițiștii SPR 1 Vadu Moldovei au fost sesizați despre faptul că se face turism electoral, un candidat arătând că a surprins trei autoturisme, făcând turism electoral pe raza comunei Vadu Moldovei. Au fost identificați șoferii despre care petentul a făcut vorbire în plângere, aceștia declarând că nu au transportat persoane la secțiile de votare pentru a vota, în afara de rudele acestora care nu au avut posibilitatea să se deplaseze până la secția de votare. 

 La ora 13.10, polițiștii din cadrul SPR 9 Șcheia, au fost sesizați de către o femeie de 52 ani din comuna Moara, cu privire la faptul ca la Secția de votare din incinta căminului cultural din satul  Liteni se face turism electoral.

Femeia, care este candidat pentru funcția de consilier local, a declarat că l-a văzut pe un alt candidat  care a transportat cu autoturismul mai multe persoane până la și de la secția de votare.

Candidatul incriminat a declarat că a fost rugat de către patru persoane în vârstă (doi bărbați și două femei), pe care nu le cunoaște, să le transporte cu mașina să până la Vornicenii Mici, unde aceste persoane au coborât, fără să le solicite bani pentru aceasta.

La întoarcere, bărbatul a luat la ocazie o femeie în vârstă, a lăsat-o în zona unui magazin din satul Liteni, iar ulterior la rugămintea acesteia, a luat-o de pe o stradă alăturată Căminului Cultural unde este amplasată secția de votare și a transportat-o înapoi pe raza satului Vornicenii Mici.

La ora 13.00 Secția 10 Poliție Rurală Gura Humorului a fost sesizată prin 112 de către primarul comunei  Valea Moldovei, cu privire la faptul că magazinul de vis-a-vis de Secția de votare nr. 516 Mironu, este deschis. La momentul sosirii polițiștilor, magazinul respectiv era închis. Primarul a fost sancționat pentru apelare abuzivă.

La ora 19.15, Poliția orașului Liteni a fost sesizată scris de către o femeie candidat la funcția de consilier local cu privire la faptul că mai mulți simpatizați ai unui alt partid oferă alegătorilor bani pentru a vota cu candidații acestuia din urmă. Nu au fost identificate persoane care să confirme faptul că le-au fost oferite sume de bani, bunuri sau alte foloase pentru a vota sau a nu vota un anumit candidat sau o listă de candidați.

La ora 18.30, polițiștii din cadrul Poliției orașului Broșteni s-a sesizat procedural  cu privire la faptul că un local public din oraș comercializează băuturi alcoolice,  în apropierea secţiei de votare din incinta  Liceului Tehnologic Nicolae Nanu. Unitatea comercială cu aparate de păcănele funcţiona,  în interior fiind două persoane  iar în afara localului polițiștii au găsit trei halbe de bere consumate. Gestionara a fost amendată.

La aceiași oră, 18.30, polițiștii din Broșteni s-a sesizat  cu privire la faptul că un alt local public comercializează băuturi alcoolice în apropierea secţiei de votare de la Căminul Cultural Holda. Unitatea comercială de profil magazin mixt, funcţiona iar în afara acestuia l-au găsit pe un bărbat de 69 ani, din orașul Broșteni, bere la doză cumpărată din unitate. Polițiștii au mai observat că alți clienți  au cumpărat produse din magazin, printre care şi băuturi alcoolice. Gestionara a fost amendată cu 2100 de lei, fiind sancționat și bărbatul prins cu berea în mână.

 

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *