Indemnizația de hrană pentru angajații bugetari, la lăsatul secului

Alocarea indemnizației de hrană pentru angajații din sistemul bugetar a reprezentat subiectul preponderent al discuțiilor de final de an, în instituțiile publice din județul Suceava și din toată țara.

Bazându-se pe prevederile legale publicate în Monitorul Oficial încă din anul 2017 (Legea 153/2017, n.r.) conducerile și contabilitățile din instituțiile bugetare au rezervat fonduri, din bugetul anului 2018, pentru plata acestor indemnizații de hrană către angajați.

Anul 2018 s-a terminat, banii nu au putut fi folosiți în acest scop și nu este clar dacă vor mai putea fi reținuți în conturi, fiindcă există cutuma bugetară românească, care spune că, dacă sumele din vistieria unei unități de stat nu se cheltuiesc în cursul unui exercițiu bugetar, acestea se restituie la bugetul național, urmând să se facă o nouă redistribuire, după votarea bugetului pentru anul următor.

Traian Pădureț, președinte al Uniunii Județene a Sindicatelor ”Pro Educația” Suceava, a transmis câteva informații lămuritoare, cu speranța că acestea vor răspunde așteptărilor angajaților din sistemul bugetar, doritori să obțină mai degrabă indemnizațiile în cont, decât explicații mai mult sau mai puțin încurajatoare.

Profesorul Traian Pădureț a sintetizat situația în felul următor:  

„ Referitor la indemnizația de hrană care se acordă angajaților din sistemul bugetar:b aceasta se acorda conform art. 18 din Legea 153/2017.

OUG 114/2018, la art. 36 prevede că indemnizația de hrană se va da din 2019, odată cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2019.

Interpretarea Ministerului Finanțelor este următoarea: indemnizația de hrană se acordă începând cu luna decembrie 2018, la salariul aferent lunii ianuarie 2019, care se plătește pe 14 februarie 2019 (indemnizația de hrana aferentă lunii decembrie 2018 se adaugă la salariul lunii ianuarie 2019). Din interpretarea dată de Ministerul Finanțelor rezultă că indemnizația de hrană aferentă lunii decembrie nu se pierde; indemnizația de hrană aferentă lunii ianuarie 2019 urmează să se introducă la drepturile salariale aferente lunii februarie cu plata în luna martie.”

Drept urmare, dacă salariații bugetari s-au bazat pentru a se hrăni de sărbători și în luna ianuarie pe indemnizația promisă printr-o lege promulgată în 2017, trebuie să mai aștepte cel puțin până la jumătatea lunii februarie 2019 pentru a se hrăni pe săturate din indemnizația promisă prin lege. Ori pe 14 martie 2019, taman înainte de lăsatul secului dinaintea Postului Mare. Dacă nu vor veni noi între timp noi interpretări din partea Ministerului Finanțelor.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *