Înființarea Muzeului de Artă al Bucovinei, prinde contur

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a transmis că ”în urma demersurilor repetate făcute de administrația județeană, s-a aprobat perfectarea unui schimb de imobile, care ne va permite să înființăm Muzeul de Artă al Bucovinei. Imobilul primit la schimb în care vom amenaja Muzeul de Artă al Bucovinei, cu o suprafață utilă de peste 600 de metri pătrați, este situat în clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie. În momentul de față există deja peste 4.000 de obiecte de patrimoniu de artă care nu sunt expuse, respectiv picturi, gravuri şi sculpturi etc.”

Așa cum am mai prezentat într-un articol de la sfârșitul lunii octombrie, în data de 31 octombrie 2018 Guvernul României a aprobat o hotărâre prin care s-a aprobat trecerea din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliţie Județean Suceava, în domeniul public al județului Suceava, a părții în care a funcționat Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale, precum şi declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public județean, în vederea înființării unei secții de artă în cadrul Muzeului de Istorie, în termen de 10 ani. Clădirea Muzeului de Istorie a trecut printr-un amplu proces de restaurare, consolidare şi reamenjare printr-un proiect finanţat cu fonduri europene, între anii 2014-2016, instituţia fiind redeschisă pentru public la data de 31 iulie 2016, partea în care a funcţionat Serviciul Județean Suceava al Arhivelor Naționale rămânând în toţi aceşti ani agăţată ca un petec ponosit de construcţia nouă şi mult apreciată de vizitatori, fiind doar văruită şi vopsită pe din afară.

Gheorghe Flutur a mai precizată că pentru obținerea fondurilor necesare reabilitării clădirii în vederea înființării unui muzeu de artă s-a pregătit un proiect transfrontalier, împreună cu Regiunea Cernăuți, din Ucraina, în valoare de 1 milion de Euro. Este un proiect comun pe promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric, în care lider de proiect este Muzeul Bucovinei, iar partener Muzeul de Artă din Cernăuți.
Obiectivele stabilite a fi îndeplinite prin proiect sunt:
– reabilitarea, conservarea și valorificarea monumentelor de arhitectură/muzee de artă, care reprezintă repere importante pentru istoria Sucevei și a Bucovinei;
– promovarea muzeelor în circuitul turistic național, transfrontalier și european;
– creșterea numărului de turiști prin optimizarea spațiilor de expunere ale patrimoniului de artă;
– realizarea unui cadru optim al protecției, conservării şi valorificării colecțiilor existente.
Prin înființarea unui Muzeu de Arta la Suceava se va asigura și spațiul de expunere, depozitare și de carantină al colecțiilor de artă – grafică, pictură, sculptură, salvarea monumentelor de arhitectură, în care vor fi valorificate colecțiile de artă. Vor fi reorganizate, reamenajate și modernizate spațiile de expunere permanente și temporare – sisteme și mobilier de expunere, sisteme interactive de prezentare a colecțiilor de artă.
Muzeul de Artă va completa oferta culturală şi turistică a Bucovinei, va deveni un nou punct de atracție în Suceava, întregind paleta muzeelor din Bucovina, transmite președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *