Inspectorii de la Protecția Consumatorilor, hotărâți să iasă fără probleme din minivacanța de Paște – 1 Mai. Măsuri luate și verificări în derulare

În conferința de presă organizată astăzi de prefectul județului Suceava, Mirela Adomnicăi, directorul adjunct pentru Suceava al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, șeful CJPC Suceava, Vasile Latiș, a făcut publice o serie de date statistice ce provin din acțiunile de control realizate de inspectorii structurii de protecție a consumatorilor, în preajma sărbătorilor pascale.

Vasile Latiș a citit presei invitate de Instituția Prefectului un raport pe care îl redăm în cele ce urmează, cu diacriticele adăugate:

CJPC Suceava a  desfășurat acțiuni de control vizând respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor specifice sărbătorilor pascale precum și respectarea prevederilor legale în ce privește protecția consumatorilor la prestarea serviciilor de cazare și alimentație publică în cadrul unităților de cazare turistică.

Astfel, în ce privește comercializarea produselor specifice acestei perioade, au fost controlați 15 operatori economici fiind verificate 3960,5 kg produse, la 214,5 kg dintre acestea fiind constatate abateri. 8 operatori economici au fost sanctionați, fiind aplicate un număr de 9 sancțiuni contravenționale constând în 4 avertismente și 5 amenzi în valoare totală de 23.000 lei. Totodată, s-au oprit temporar de la comercializare 194,5 kg produse în valoare de 1417,2 lei. Principalele deficiențe constatate au fost: lipsa prețurilor, informații ilizibile, șterse, pe etichetele produselor, lipsa alergenilor în lista de ingrediente și nerespectarea condițiilor prescrise și declarate.

În cadrul tematicii privind unitățile de cazare și prestarea serviciului de alimentație publică în cadrul acestora, au fost verificați 11 operatori economici, la 4 dintre aceștia fiind constatate abateri pentru care s-au aplicat 5 sancțiuni contraventionale constând într-un avertisment și 4 amenzi în cuantum de 5.800 lei. Au fost controlate 324 kg de produse în cadrul restaurantelor și s-au găsit 21.7 kg de produse cu abateri, principala deficiență fiind lipsa etichetelor cu elemente de identificare și caracterizare la materia primă, motiv pentru care s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a cantității respective.

Prefectul județului Suceava a punctat că deși au fost găsite neregului de către inspectorii de la Protecția Consumatorilor, acestea nu au condus la decizii grave, de închidere a unor puncte de desfacere, sancțiunile administrate fiind suficiente pentru ca problemele să fie remediate.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *