Intervenție chirurgicală rară la o tânără de 20 de ani agresată, cu fractură dublă de maxilar, realizată cu succes la Spitalul Județean

În data de 6 ianuarie, o echipă de medici chirurgi maxilo-faciali de la Spitalul Județean ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a efectuat o intervenție chirurgicală de urgență la o pacientă de 20 de ani, victima unei agresiuni, care prezenta fractură dublă de mandibulă (subcondiliană stânga și laterală dreapta) caracterizată prin asimetrie facială, inocluzie fronto-laterală, tulburări funcționale, durere, amplitudinea deschiderii gurii limitată, sângerare intraorală activă.

„ Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 3 ore, fragmentele osoase deplasate au fost repoziționate și stabilizate cu plăcuțe și șuruburi de osteosinteză. Operația a decurs fără complicații. Postoperator pacienta se simte bine, păstrând funcția masticatorie, fonația și mimica în limite normale, activitatea nervului facial nefiind lezată.

Particularitatea cazului este dată de unul din focare și anume fractura subcondiliană unde intervenția presupune ca abordarea să fie transparotidiană, unde întâlnim nervul facial ce se ocupă cu mimica feței pe partea afectată precum și vase importante cu risc vital. S-a operat cu maxima atenție și precizie în permanență. Distanta față de nerv fiind de aproximativ 1-2 mm, orice mică abatere de la protocol putea lăsa pacienta cu pareză definitivă hemifacială.

Trebuie de precizat că astfel de intervenții sunt foarte rare în spitalele din România”, a declarat  doctorul Gelu  Duprii,  medic OMF.

Echipa operatorie a fost formată .din dr. Gelu Duprii, dr. Vlad Covrig, medici OMF, dr. Violeta Stefan medic anestezist și asistent Cătălina Obadă.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *