Întrebare adresată de deputatul PNL Ioan Balan ministrului Economiei privind evaluarea impactului liberalizării prețului la energie asupra facturilor finale plătite de consumatorii casnici

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul sucevean liberal Ioan Balan a adresat o întrebare ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil-Daniel Popescu privind evaluarea impactului liberalizării prețului la energie asupra facturilor finale plătite de consumatorii casnici

Prezentăm în continuare conținutul întrebării formulate de deputalul Ioan Balan:

În urmă cu doi ani, fostul guvern PSD a promovat Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 care, deși a fost justificată ca producând efecte benefice asupra consumatorilor, acest act normativ toxic a generat facturi mai mari pentru populație, atât pentru serviciile din domeniul comunicațiilor (telefonie, Internet, televiziune), dar, mai ales, pentru energia electrică și gazele naturale.

Procesul de dereglementare demarat de domnia voastră, a determinat deja o scădere a tarifelor pentru gosopodării, încă din perioada verii. Cu toate acestea, cunoaștem foarte bine că în anotimpul rece, marii distribuitori au tendința de a majora aceste tarife, prin diferite tertipuri, invocând tot felul de costuri suplimentare, mai mult sau mai puțin conforme cu realitatea. Potrivit declarațiilor dumneavoastră, pentru faptul că operatorii economici din sectorul energetic cumpără în acest sezon produsele energetice la prețuri mai mici față de anul trecut, începând cu luna octombrie 2020 ar trebui să se înregistreze scăderi reale ale facturilor pentru energie electrică și gaze naturale, cuprinse între 10% și 15%.

Pentru a ne asigura că demersul dumneavoastră va produce efectele pozitive așteptate de milioane de români, vă rog, domnule ministru, să aduceți următoarele precizări:

  • Ce măsuri concrete ați stabilit, împreună cu ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați prin diverse clauze abuzive, atunci când aceștia încheie noi contracte de furnizare sau le prelungesc pe cele existente?
  • În ce fel monitorizați procesul de contractare, astfel încât reducerea tarifelor la energie electrică și gaze naturale să nu fie anulată de alte costuri ascunse? De exemplu, unul din marii distribuitori de gaze naturale a impus clienților costuri suplimentare prin plata lunară a unui așa-zis abonament, care se achită indiferent de consumul efectiv și care majorează costul facturii.
  • Având în vedere faptul că Guvernul și administrațiile locale depun eforturi consistente pentru branșarea gospodăriilor la rețelele de gaze naturale, vă rog să precizați ce alte măsuri aveți în vedere, astfel încât prețul să fie accesibil pentru consumatorii români și stimulativ pentru utilizare gazelor pentru încălzirea locuințelor.

          

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.