Ioan Bălan preocupat de problemele majore legate de lipsa totală a conexiunilor internet cu care se confruntă școlile din mediul rural sau din zonele montane. Interpelare către ministrul Monica Anisie

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, a adresat astăzi o întrebare ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, prin care solicită precizări legate de măsurile necesare pentru îmbunătățirea conectivității unităților școlare la Internet de mare viteză, știindus-se precizează acesta că una dintre problemele majore cu care se confruntă în special unitățile de învățământ din mediul rural sau din zonele montane o reprezintă lipsa totală a conexiunilor la Internet.

Redăm interpelarea deputatului Ioan Balan, așa cum a fost ea transmisă:

”Stimată doamnă ministru,

În primul rând, trebuie să vă fac cunoscută aprecierea mea pentru modul responsabil în  care ați gestionat deschiderea noului an școlar 2020/2021, cel mai dificil început de an școlar din ultimele 3 decenii. Din păcate, presiunea asupra Guvernului PNL este una uriașă, în condițiile în care societatea românească așteaptă ca PNL să rezolve în timp record (câteva luni) probleme neglijate cu anii de guvernele anterioare.

Așa cum foarte bine cunoașteți, una dintre problemele majore cu care se confruntă în special unitățile de învățământ din mediul rural sau din zonele montane o reprezintă lipsa totală a conexiunilor la Internet. Mai mult decât atât, pentru a se putea realiza cursuri online, chiar și unele școli care au conexiune la Internet întâmpină dificultăți din cauza vitezei de transfer, în condițiile în care pentru o bună recepție a mesajelor video și audio este necesară o viteză mare de transfer de date.

Este foarte bine cunoscut faptul că operatorii privați din sectorul comunicațiilor nu au un interes crescut pentru zonele mai puțin dezvoltate (mediul rural sau satele montane), având în vedere costurile foarte mari necesare realizării infrastructurii de fibră optică și veniturilor relativ mici generate de un număr scăzut de utilizatori. La acest lucru se adaugă un set complex de piedici birocratice, care au împiedicat extinderea infrastructurii de comunicații în zonele mai puțin favorizate, printre care putem enumera regimul proprietății stâlpilor de electricitate pe care să se construiască infrastructura de comunicații sau autorizațiile multiple/inutile pentru realizarea unor infrastructuri de fibră optică subterană. Cunoscând faptul că domnia voastră continuați să căutați soluții pentru problema semnalată, vă solicit, doamnă ministru, următoarele precizări:

  • Vă rog să precizați dacă împreună cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor purtați negocieri cu operatorii privați (comunicații/energie), astfel încât lucrările de infrastructură primară (fibră optică) să se poată realiza și în zonele defavorizate?
  • În ce măsură, Guvernul României, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, ar putea să susțină realizarea unei infrastructuri de Internet de mare viteză în zonele izolate/defavorizate prin intermediul autorităților administrației publice locale?”

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.