Ion Lungu a prezentat Bugetul pe 2020 al Primăriei Suceava: Proiecte de infrastructură rutieră de peste 10 milioane de euro. Firmele angajate să lucreze se plâng că nu au cu cine lucra dar și-au trimis angajații în șomaj tehnic până pe 31 martie

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu a făcut o scurtă prezentare a proiectului de buget, așa cum va fi prezentat mâine, 30 ianuarie, în ședința Consiliului Local al municipiului Suceava. Este vorba despre modul în care vor fi împărțiți banii din vistieria municipiului Suceava, către investiții în infrastructura rutieră din municipiul reședință de județ.

 Ion Lungu a arătat că pentru străzi a fost alocată suma de 48 de milioane de lei – peste 10 milioane de euro. În această sumă sunt cuprinse lucrările la ruta ocolitoare Suceava – Botoșani, parcarea supra etajată din centrul municipiului Suceava. Ion Lungu a arătat că se lucrează pentru această nouă investiție la planul urbanistic zonal, a luat la cunoștință de reproșurile aduse dar a spus că nu este de acord cu construirea unor parcări pe schelet metalic. ”Acel sistem pe bază de lift automatizat nu este unul care să funcționeze în Suceava. Să lași cheia de la mașină unui paznic al parcării, oricând poate fi o pană de curent electric, oricând se poate defecta sistemul electronic, nu văd că este o investiție fiabilă. De aceea rămân la ideea că trebuie să facem parcări clasice, care să nu depindă de un operator care să te ajute să urci sau să cobori mașina. Mergem mai departe cu parcarea supraterană și sper ca până la sfârșitul anului să demarăm lucrările la parcarea de lângă Primărie.

Se vor alocat 2 milioane de lei la parcări de reședință precum și la străzi în curs de modernizare: Lev Tolstoi, Traian Țăranu, Strada Crângului, Ștefan Luchian, unde este o problemă condiționată de aducerea gazului metan. Străzile Micșunelelor și Barbu Delavrancea din cartierul Ițcani, Emil Cioran din zona Tătărași, Aleea Jupiter din George Enescu, 28 Noiembrie, Ștefan Octavian Iosif, Petuniilor, alte străduțe mei mici din zona Zamca.

Vor fi așternute covoare asfaltice pe străzile Leca Morariu,  Oituz, Tudor Vladimirescu, 6 Noiembrie, Mihai Eminescu, Mărășești, Mihail Kogălniceanu, Ion Neculce, Octav Băncilă, Luceafărului, Lazăr Vicol, Aleea Jupiter, Victoriei, Stațiunii, Lujerilor, Mesteacănului, Castanilor, Calea Burdujeni doi, Prieteniei, Muncii, Mitocului, Nicolae Iorga.

În ceea ce priveste reparațiile, 134 de străzi vor fi plombate. În bugetul considerat de primarul Ion Lungu ca fiind generos, mai este inclusă și investiția de pe strada Vasile Pârvan, unde se lucrează pe fonduri europene.

Cea mai mare problemă, apreciază din nou primarul Ion Lungu, este lipsa forței de muncă, subiect atins de mai toți antreprenorii care câștigă licitații organizate de primăria municipiului de județ, doritori să prindă lucrări cât mai multe nu numai la Suceava ci și în alte locuri iar atunci când sunt întrebați de ce nu lucrează, răspund că nu au muncitori suficienți, fiind cunoscută tehnica acestor constructori de a prinde mai multe lucrări, în mai multe locații și profită de cutuma veche a firmelor de construcții de a trimite în ”șomaj tehnic” angajații până pe 31 martie, fără a ține cont de faptul că într-o iarnă ca aceasta se putea lucra foarte bine și la rețeaua de gaz în Burdujeni Sat și în alte părți, la infrastructura rutieră sau în alte locuri,  dacă s-ar fi dorit. Patronii firmelor de construcții au apreciat însă că, dacă sunt în interiorul contractului, n-are rost să-i streseze pe muncitorii aflați la odihnă pentru a urgenta finalizarea unor lucrări care ar fi importante pentru comunitate.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *