Ion Lungu: Prețul energiei termice produs de Bioenergy crește cu peste 20% de la 1 aprilie. Prețul plătit de populație nu se va modifica, cât timp centrala va funcționa pe biomasă

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat că a aavut o întâlnire cu acționarii austrieci ai firmei Bioenergy, care produce agent termic pentru orașul reședință de județ. El a anunțat că, chiar dacă prețul energiei termice furnizată de Bionergy va crește cu 20,37% începând cu data de 1 aprilie 2022, din cauza creșterii cheltuielilor de transport – distribuție, în principal pentru că prețul energiei electrice a crescut de aproximativ cinci ori, prețul gigacaloriei la populație va rămâne același, atâta timp cât producția de agent termic se va face numai pe biomasă.

 

”M-am întâlnit cu acționarii austrieci ai societății de producere a energiei termice Bioenergy Suceava.

Datorita creșterii costului energiei electrice(de aprox. 5 ori) și la celelalte utilități, tariful cheltuielilor de transport distribuție au crescut cu 33,9 %, de la 215,1 lei /gcal la 288,02 lei gcal, conform Avizului ANRE din data de 26.01.2022.

Acest lucru va conduce la creșterea pe total a prețului gigacaloriei cu 20,37%.

Am stabilit strategia de funcționare pentru acest an inclusiv pregătirea sezonului rece 2022-2023.

Ne dorim să funcționăm în continuare numai pe biomasă, acest lucru ne va permite să limităm creșterea prețului gigacaloriei la gardul centralei și păstrăm același preț la populație, respectiv 240 lei pe gigacalorie.

Sunt solicitări din partea unor agenți economici importanți din oraș care vor să cumpere energie termică de la Bioenergy în contextul creșterii prețului la gazul metan, lucru care ar duce la eficientizarea activității societății.

Municipalitatea are pregătite două proiecte de reabilitare a rețelelor termice în valoare de 70 milioane euro, pe PNRR si pe POR prin FDD(Fondul de Dezvoltare Durabilă), prin care vor fi reduse pierderile din rețea, să putem avea un serviciu eficient de transport și distribuție a energiei termice.”, a declarat primarul Ion Lungu.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *