ION LUNGU: SUCEAVA NU VA RĂMÂNE FĂRĂ CĂLDURĂ ȘI APĂ CALDĂ, CÂT VOI FI EU PRIMAR

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a dat garanții că populația orașului reședință de județ racordată la sistemul public de furnizare a agentului termic – apă caldă și încălzire – nu va plăti niciun leu în plus la serviciile publice oferite în toamna și în iarna care va urma. Ion Lungu a considerat că mesajul administratorului firmelor Bioenergy și Thermonet, care se ocupă împreună de producerea și distribuirea agentului termic pentru locuințele din municipiul Suceava, este ”alarmist”.

”Dau asigurări din start: vom avea căldură la iarnă și nu se va plăti mai mult de către populație față de anii precedenți”, a transmis Ion Lungu, care a spus că nu este posibilă închiderea furnizării de agent termic pentru un oraș, sub presiunea unor calcule făcute de furnizori și producători de energie termică. Lungu a recunoscut că situația privind buna funcționare a sistemului de termoficare din municipiul Suceava, merge ”din rău în mai rău”.

El a dat și explicații: un ordin al unui ministru, privind scoaterea din categoria biomasă a lemnului de foc a afectat planul de afaceri al Bioenergy, firma care produce energie termică pentru municipiul Suceava. S-au făcut demersuri la toți prim-miniștrii ce s-au succedat de pe timpul lui Dacian Cioloș și până în prezent, patru sau cinci la număr, și toți au promis că se vor apleca asupra acelui ordin de ministru, mereu invocat, în baza căruia lemnul de foc a fost exclus din categoria ”biomasă”. De acolo au plecat necazurile cu Bioenergy. Doar că firma producătoare de energie termică din Suceava, pot arde și gaz, la preț mai bun, fără să aștepte certificate verzi europene. Ca atare, primarul Ion Lungu a certificat faptul că sucevenii racordați la sistemul public de furnizare a agentului termic, se vor încălzi în iarna care va veni, cu gaz, nu cu biomasă.

Foarte importantă este însă declarația asiguratorie a primarului municipiului Suceava, Ion Lungu. El a spus că prețul total al gigacaloriei pentru consumatorii din oraș va fi de maxim 400 de lei, inclusiv TVA iar aceștia nu vor plăti mai mult decât anul trecut – 240 de lei pe gigacalorie, municipalitatea urmând să suporte diferența.

Există și un curent de opinie potrivnic, în sensul că – de ce unii cetățeni, care și-au achiziționat centrale termice la case ori la apartamente, trebuie să susțină din sumele pe care le depun în contul contribuțiilor la buget, astfel de subvenții. Primarul Lungu a explicat că cei care nu au reușit să iasă din sistemul public de termoficare, peste 17.000 de apartamente în municipiul reședință de județ, sunt cei care nu au avut banii suficienți să cumpere și să-și instaleze o centrală termică de apartament ori de casă.

Pe de altă parte, Ion Lungu a explicat că în următoarea ședință de Consiliu Local va propune un proiect de hotărâre privind majorarea prețului de achiziție al gigacaloriei la gardul Bioenergy  precizând că nu va accepta și nu va propune ca prețul de transport și distribuție al agentului termic în municipiul Suceava să fie majorat. Ca atare, prețul de 400 de lei inclusiv TVA iar nu prețul de 470% plus TVA va fi cel susținut de el în ședința de Consiliu local municipal din această lună. Ion Lungu a garantat că Suceava nu va rămâne fără căldură și apă caldă, cel puțin cât va fi el primar.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.