IPS Calinic răspunde: Este valid botezul dacă a fost făcut acasă? Unde se agață icoanele, ce semnifică anafura și aghiasma mica?
Binecunoscuta rubrică a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, RĂSPUNSUL IERARHULUI, spațiu binevenit și gândit, de lămurire a unor termeni și rânduieli bisericești, dar și locul unde poți afla, desigur dacă te interesează, câte în lună și stele, cu bune, rele ori închipuite, despre ce se/s-ar petrece prin eparhiile, parohiile din Suceava, clarifică, în răspunsul din 28 ianuarie, aspect legate de botezul făcut acasă – de dinainte de 1989, cât și despre locul unde este bine să agățăm icoanele și semnificațiile anafurei și ale aghiasmei mici.
Întrebat, dacă:
- Este valid botezul dacă am fost botezată acasă de preot în 1989?
- Este păcat să agățăm icoane pe alt perete decât cel estic dacă nu avem voie să facem modificări în casa închiriată?
- Ce semnificație au anafura și agheasma mică pe care le consumăm dimineața?
Înalta față bisericească, IPS Calinic, răspunde:
”Doamne, ajută!
- Taina Botezului este validă dacă a fost săvârșită de un preot hirotonit canonic, respectându-se rânduiala. Spațiul nu afectează validitatea Tainei.
- Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit și bine ar fi ca în preajma ei să nu fie așezate și alte lucruri care ar putea să distragă atenția de la rugăciune. Dacă însă spațiul nu permite agățarea ei pe peretele estic, o putem așeza pe un suport (masă, raft, etajeră) ori pe un alt perete.
- Anafura este pâine binecuvântată (nu sfinţită!) în timpul cântării Axionului, simbolizând-o pe Maica Domnului. Ea este împărțită la sfârşitul Sfintei Liturghii, iar credincioșii o consumă înainte de a gusta ceva (mâncare sau apă) în ziua respectivă, reiterând astfel starea de rugăciune și comuniune cu Dumnezeu. Slujba de sfințire a aghesmei mici face trimitere la scăldătoarea Vitezda, a cărei apă devenea vindecătoare prin pogorârea unui înger. După sfinţirea cea mică a apei, când aceasta s-a prefăcut în agheasmă, având calităţile, puterea şi efectele specifice, preotul se roagă ca, prin gustarea şi stropirea cu ea, să se trimită tuturor binecuvântarea lui Dumnezeu, care spală întinăciunea patimilor, să le tămăduiască bolile cele trupeşti şi sufleteşti şi să fie milostiv faţă de poporul cel binecredincios şi faţă de dregătorii ţării şi ai Sfintei noastre Biserici”.
Please follow and like us: