ÎPS Pimen a trecut în veșnicie. Mesaje transmise de Arhiepiscopie și de personalități care împărtășesc durerea

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților:

Cu durere în suflet, aducem la cunoştinţa slujitorilor sfintelor altare, a vieţuitorilor din sfintele mănăstiri şi a credincioşilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, că Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen a trecut la cele veşnice în ziua de miercuri, 20 mai 2020, în jurul orei 0:50.
Ajungând la venerabila vârstă de aproape 91 de ani, Părintele Arhiepiscop Pimen a rămas legat de Bucovina prin slujirile pe care le-a avut, îndeosebi prin toată lucrarea jertfelnică pe care a împlinit-o ultimii 29 de ani ca prim întâistătător al reînfiinţatei Eparhii a Sucevei şi Rădăuţilor.
Rămâne în sufletele tuturor ca un adevărat păstor cu inimă de părinte, iubitor de Dumnezeu, de Biserica Sa cea sfântă, cinstitor al valorilor neamului, grabnic săritor la nevoile celor sărmani, ctitor de locaşuri sfinte şi aşezăminte filantropice, dârz în faţa tuturor necazurilor vieţii.
Rugăm pe Hristos Domnul, Cel înviat din morţi, să aşeze cu drepţii sufletul Înaltpreasfinţitului Părintelui nostru Arhiepiscop Pimen, întru lumina cea neînserată a Împărăţiei Sale.
Veşnica lui pomenire în neam şi în neam!
Hristos a înviat!
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

 Pe adresa publicației online Suceava smartpress, dar și pe rețelele de socializare au fost transmise mesaje prin care lideri politici și din administrație, șefi ai unor instituții  sau personalități  din alte domenii își manifestă durerea pricinuită de trecerea în veșnicie a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Pe măsură ce aceste mesaje vor fi transmise, le vom publica. Dumnezeu să îl odihnească în pace pe părintele Pimen!

 

 

Curtea de Apel Suceava:

Colectivul Curții de Apel Suceava regretă trecerea în neființă a Înalt Preasfinției Sale Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, personalitate proeminentă a vieții monahale și culturale din Bucovina.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur:

Mesaj de condoleanțe după decesul ÎnaltPreaSfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Bucovina a pierdut un mare creștin, un om de aleasă omenie, un patriot român, un ajutător al oamenilor săraci, în sprijinul semenilor pentru trecerea prin cumpăna nevoilor, un om cu înțelepciune deosebită și cu diplomație profundă care a scris istorie în această parte de țară. Suntem profund recunoscători pentru tot ce a făcut pentru Ținutul Sucevei și Bucovinei, pentru parteneriatele care au pus Bucovina pe harta țării și a lumii. Recunoștință veșnică și Dumnezeu să-l odihnească la dreapta Sa! 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu:

În această tristă zi, în care a trecut la Domnul Înaltpreasfinţitul Părintele nostru Arhiepiscop Pimen, întreaga comunitate este în doliu!

Îl rugăm pe Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească ,,în loc luminat, în loc cu verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea”!

A fost și va rămâne un model pentru noi toți pentru modul în care a iubit Bucovina noastră dragă, pentru credința ortodoxă definită prin dragoste și ajutor pentru aproapele, pe care ne-a insuflat-o tuturor!

,,…Și eu când mă voi prezenta în fața lui Dumnezeu voi spune că aceștia sunt oamenii cu care am trăit și care m-au ajutat să trăiesc frumos. Pentru că multe am învățat de la ei, chiar și de la copii.”
(ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților)

Veșnică pomenire și recunoștință! 

Senator Ioan Stan:

Arhiepiscopul Pimen a fost un simbol al întregului județ și un model de credință și înțelepciune pentru credincioși. Trecerea sa la cele veșnice ne întristează pentru că am pierdut mai mult decât un Arhiereu. Am pierdut în același timp un învățător, un duhovnic, un apărător al ortodoxiei și a legilor sale morale. Arhiepiscopul Pimen avea harul de a te îndruma și a-ți arăta pe ce drum trebuie să mergi pentru a nu greși nici față de tine, nici față de alții, nici față de Dumnezeu.

Cu experiența sa de viață și cu credința nestrămutată în cele sfinte, a păstorit vreme de peste 29 de ani destinele bisericești ale Sucevei și Bucovinei, reușind să transforme această zonă într-o adevărată grădină a Ortodoxiei, care sub îndrumarea sa a devenit tot mai bogată în credință și spiritualitate. Datorită dăruirii și jertfei sale oamenii locului nu au uitat de cele sfinte, existând un adevărat echilibru în ceea ce privește credința, toleranța religioasă, tradițiile și buna cuviință.

Îi multumim pentru tot ce a făcut pentru noi. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în veșnicia Sa.

Universitatea Ștefan cel Mare:
 
Din partea conducerii și a întregului corp profesoral al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava exprim întreaga compasiune și asigurarea că suntem alături de Înaltul Cler Bisericesc în aceste momente încercate, marcate de trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ierarh venerabil al Bisericii Ortodoxe Romane. 
Dumnezeu să-l odihnească!  

Rector,
Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa,
Universitatea Stefan cel Mare din Suceava

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *