Mopan Suceava
Actualitate

IPS Pimen Suceveanul la 90 de ani. La mulți ani Înalt Prea Sfințite Părinte!

Un eveniment deosebit s-a desfășurat ieri dimineață, la Muzeul Bucovinei gazdă fiind  directorul Muzeului, Constantin Emil Ursu. A  fost cinstit în cadru festiv Înalt Prea Sfințitul Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care astăzi împlinește vârsta de 90 de ani.

Pentru că despre evenimentul denumit ”Biserica în Bucovina. Un destin – IPS Pimen Suceveanul”, s-au publicat multe informații și multe posturi de radio și televiziune locale, regionale și naționale, au transmis chiar din timpul desfășurării acestuia relatări scrise, audio și imagini video in extenso, cu toate luările de cuvânt ale celor îndrituiți să o facă, putem adăuga doar câteva cuvinte:

Înalt Prea Sfințitul Pimen Suceveanul are destinul irevocabil legat de Bucovina. A  fost cel mai mulțumit sufletește când a fost ghid la Mânăstirea Putna. A mers pe drumuri apostolice și în Germania, și în Statele Unite ale Americii, și la Ierusalim.

Când în 1991 a fost ales de sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Arhiepiscop al nou înființatei Arhiepiscopii a Sucevei și Rădăuților, nu și-a făcut ”campanie”, cum ar fi făcut alții în locul său, a lăsat lucrurile să meargă așa cum va decide Cel de Sus și slujitorii Acestuia din Patriarhia Română. Și a fost ales, iar după aceea s-a pus pe treabă în nu de puține ori dificila muncă duhovnicească. Cu binecuvântarea sa, cu puterea sa de muncă neobișnuită  și prin efortul său personal de a convinge autorități locale, patroni de firme, pe oamenii credincioși simpli, s-au construit în județul Suceava zeci de lăcașuri de cult ortodoxe, numai în municipiul reședință de județ 20. La ieșirea din Suceava către Ipotești a construit în primii ani ai slujirii sale ca Arhiepiscop un cămin pentru bâtrâni. Pilda lui a fost dusă mai departe. S-au ridicat în județ, prin Biserica Ortodoxă Română mai multe așezăminte sociale, s-au construit mănăstiri și catedrale, ortodoxismul creștin a devenit tot mai vizibil de la un an la altul în viața societății.

Prea Sfințitul Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cel care a prezentat la începutul evenimentului o scurtă trecere în revistă a vieții și muncii  redutabilului luptător pentru cauza creștin ortodoxă IPS Pimen Suceveanul, a arătat pentru ce IPS Pimen, care de fiecare dată spune că este de fapt ”un venetic” ce se trage de la Râmnicu Sărat, este mai bucovinean decât mulți dintre cei care s-au născut pe acest plai și se fălesc cu acest lucru. Pentru că, înainte de a fi ales în funcții înalte clericale, părintele Pimen a făcut legământ sufletesc cu acest colț de lume, pe care nu l-a încălcat niciodată.

De aceea poate, i-a rămas în suflet o mâhnire, dar și o luptă de dus mai departe, descrisă cu un aplomb poate un pic mai mult decât de cuvenea într-o astfel de ocazie festivă de către protopopul Aurel Goraș: retrocedarea pădurilor care au aparținut Fondului Bisericesc  Ortodox Român din Bucovina, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Desigur astfel de lucruri se tranșează în instanțele de judecată românești sau europene, mai puțin în cadrul festiv aniversar oferit de oficialitățile județului ieri, la Muzeul Bucovinei.

Dar nu trebuie luat nimic în nume de rău, pentru că de obicei, în cadrul laic, ”se folosește prilejul”.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de loc din Bucovina, a adus cuvinte de laudă pentru IPS Pimen, rememorând ani dinainte de când Înaltul Pimen i-a fost și îi este sfătuitor. Și nu a omis să spună cum noul episcop vicar, Prea Sfințitul Damaschin Dorneanul a fost ales pentru această înaltă demnitate bisericească de Sfântul Sinod, fără discursuri pregătite cu săptămâni înainte, fără solii și firmane trimise printre uși. IPS Pimen a transmis doar atât colegilor săi din Sinod: ”Lăsați-l să spună ce știe să facă”. Iar PS Damaschin de acum a spus ce a avut de spus iar înalții prelați au simțit că tânărul părinte Damaschin este, așa cum a simțit și IPS Pimen Suceveanul, cel mai potrivit să-i fie lui mână dreaptă.

Președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur, subprefectul Silvia Boliacu, maica stavroforă Elena de la Mănăstirea Sucevița, primarul municipiului Suceava Ion Lungu, consilierul județean PSD Mihai Grozavu și alți oameni importanți ai județului, au luat cuvântul spre cinstirea celui care, la cei 90 de ani ai săi, împliniți astăzi, ține cu aceeași putere ca și acum 28 de ani steagul credinței creștine ortodoxe în Bucovina și toată partea aceasta a Moldovei.

La mulți ani sănătoși Înalt Prea Sfințite Părinte Pimen Suceveanul!

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *