Mopan Suceava
Actualitate

ISTERIA PESTEI PORCINE AFRICANE: LIBER LA ÎMPUȘCAT MISTREȚI, URȘI, LUPI, RÂȘI ȘI PISICI SĂLBATICE, FAZA PE HÂRTIE

 

Măsurile luate de Guvern privind limitarea  efectelor epidemiei de pestă porcină africană rezumate în hotărârea de guvern nr. 3, adoptată în data de 1 august 2018,  privind prevenirea răspândirii, monitorizarea și combaterea ”pestei porcine africane”, sunt deja trecute la capitolul acte guvernamentale nefolositoare. Un argument în sprijinul acestei afirmații este acela că în cadrul ”Planului suplimentar de măsuri pentru combaterea Pestei porcine africane din România”, sunt prevăzute termene, efective, măsuri care intră în contradicție cu legislația românească votată anterior privind protecția animalelor sălbatice. În județele în care este deja știut că s-au descoperit focare de pestă porcină africană, trebuie recoltate (vânate, n.r.), integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, prin ”pândă și dibuire”. Prima hotărâre în acest sens a fost publicată pe data de 3 august a.c., provocând multiple nedumeriri și interpretări. S-a revenit cu precizări suplimentare, prin care s-a stabilit un termen de 30 de zile, pentru ”recoltarea mistreților” din zonele afectate.

Același act normativ a stabilit că în termen de 90 de zile de la confirmarea virusului, se vânează prădătorii prevăzuți în anexele 1 și 2, pe tot cuprinsul țării, înb limita cotelor de vânătoare, aprobate conform derogărilor adoptate prin acte normative. Se precizează în aceeași hotărâre de guvern că vânătoarea organizată în zonele afectate și în afara lor se va realiza cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajați și cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat.  Doar că nici la această prevedere nu au venit de la Guvern derogările necesare, la aproape o lună de la emiterea hotărârii de guvern, astfel încât vânătorii suceveni, fie aceștia de la Direcția Silvică ori de la entitățile private care gestionează fonduri de vânătoare stau pregătiți, cu cartușierele pline și cu tolbele goale, în așteptarea clarificărilor de la Guvern.

George Celsie, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, a arătat că nu există un ordin de la Guvern care să aprobe vânarea unei cote suplimentare, la mistreți. Este drept că, în județul Suceava, nu sunt decât în anumite zone, pe fondurile de vânătoare, populații din această specie mai mari decât cel recomandat (0,5 exemplare pe kilometrul pătrat).

Mai sensibilă este, consideră George Celsie, problema cu prădătorii. Potrivit horărârii de guvern, ”prădătorii” de pe tot cuprinsul țării trebuie ca în termen de 90 de zile să fie vânați, în limita cotelor de vânătoare aprobate conform derogărilor adoptate prin acte normative. Doar că a trecut deja o lună de la publicarea HG 3/2018 și nu a venit nicio normă metodologică care să clarifice cum vor fi vânați ”prădătorii”, de la urs și lup, până la discreta pisică sălbatecă.

”Nu avem în momentul de față nicio derogare, rezultată din noul act normativ, deși au trecut aproape 30 de zile de la emiterea Hotărârii nr.3. Anul  acesta am avut o singură derogare la prădători, pentru  un urs care a făcut pagube imense în rândul animalelor domestice, în zona Broșteni. Știm că animalele incluse în această categorie sunt peste efectivele optime în județul Suceava, așteptăm derogările de la ministerele de resort – cel al Mediului și cel al Apelor și Pădurilor, pentru a putea interveni”, a transmis George Celsie, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava. El a semnalat și o nepricepere a celor care au redactat hotărârea de combatere a pestei porcine africane prin vânarea mistreților ”prin pândă și dibuire”, arătând că astfel de metode de vânătoare pot fi abordate cu succes  abia pe timp de iarnă, după căderea zăpezii, nicicum vara sau toamna când animalele își găsesc independent surse de hrană iar cărările lor sunt aproape cu neputință să fie găsite chiar și de cei mai pricepuți vânători.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *